2016-05-06 19:12:11
Φωτογραφία για Τι σημαίνει η αποχώρηση Νταβούτογλου για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας;
Ανησυχία για το τι επιπτώσεις θα έχει η απομάκρυνση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στην εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό εκφράζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

“Είναι ακόμα κάπως νωρίς να καθοριστεί αν θα υπάρξουν επιπλοκές και σε αυτήν την περίπτωση τι είδους”, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι από το Κόσοβο, όπου βρίσκεται για επίσκεψη. “Προφανώς και θα το συζητήσουμε πρώτα απ' όλα με τις τουρκικές αρχές και θα καθορίσουμε από κοινού το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά”, πρόσθεσε.

Άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, απέφυγαν να τοποθετηθούν για την αποχώρηση του ανθρώπου που πολλοί θεωρούσαν περισσότερο ευέλικτο στις διαπραγματεύσεις για το προσφυγικό από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αν και ένας εξ αυτών παραδέχθηκε ανοιχτά πως είναι “άσχημο νέο”.

“Είναι θέμα των Τούρκων”, δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, απηχώντας τις αντιλήψεις πολλών άλλων που δεν θέλουν να προχωρήσουν σε δηλώσεις που ενδεχομένως θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως παρέμβαση στα εσωτερικά της Τουρκίας ή και προσβολή κατά του... ευέξαπτου Ερντογάν.

Ένας άλλος αξιωματούχος μάλιστα επεσήμανε πως μολονότι ο Νταβούτογλου θεωρείται στις Βρυξέλλες πιο ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις από τον Ερντογάν, “η συμφωνία ήταν με την Τουρκία, όχι με τον Νταβούτογλου. Και ο Ερντογάν ενεπλάκη”.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η Τουρκία έχει προειδοποιήσει πως ενδεχομένως να αποχωρήσει από τη συμφωνία με την ΕΕ αν δε γίνουν πράξεις οι δεσμεύσεις των Βρυξελλών, όπως η απελευθέρωση της βίζα για τους Τούρκους πολίτες και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαδικασία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέματα για τα οποία υπάρχουν έντονες αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που στέκονται στις όχι και τόσο εντυπωσιακές επιδόσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ υπογραμμίζουν και τον κίνδυνο ενίσχυσης εθνικιστικών κινημάτων στην Ευρώπη, αν η ΕΕ κάνει πιο τολμηρές κινήσεις προσέγγισης μίας μουσουλμανικής χώρας με πληθυσμό 79 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Βολφάνγκο Πίκολι, επικεφαλής ερευνών της Teneo Intelligence, “οι Ευρωπαίοι δεν έχουν άλλη εναλλακτική, παρά μόνο την Τουρκία για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση.

Παράλληλα, βέβαια, ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν πως παρά την επιμονή του ότι η Τουρκία μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς τη βοήθεια της Ευρώπης, ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει επίσης να έχει στενούς δεσμούς με τις Βρυξέλλες, σε μία περίοδο που η Τουρκία αντιμετωοπίζει σοβαρά προβλήματα στα σύνορά της και οι σχέσεις της τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και με τη Ρωσία είναι τεταμένες.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ