2016-05-08 00:51:32
Φωτογραφία για Ηλεκτρονικό «μάτι» σε όλες τις δαπάνες για φάρμακα - κατέρρευσαν τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ
ΑΠΟ ΤΙΣ 9 ΜΑΙΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΘΑ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ

Της Ελένης Πετροπούλου - ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σε ισχύ τίθεται από την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μαΐου ηλεκτρονικό «μάτι» για την παρακολούθηση, σε πραγματικό χρόνο, της διαδρομής των φαρμάκων και τη δαπάνη σε νοσοκομεία, φαρμακεία και φαρμακαποθήκες. 

Σε πρώτη φάση ο ΕΟΦ ενεργοποιεί νέο σύστημα υποβολής των πωλήσεων φαρμάκων από τις φαρμακευτικές εταιρίες, με το οποίο ελέγχεται η διακίνηση φαρμάκων, από την παραγγελία, το είδος δηλαδή της παραγγελίας μέχρι και την έκδοση τιμολογίου από την φαρμακευτική εταιρία. Με τον τρόπο αυτό ο ΕΟΦ θα παρεμβαίνει άμεσα σε περίπτωση ελλείψεων φαρμάκων και το υπουργείο Υγείας θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τυχόν υπέρβαση της δαπάνης.

Σε δεύτερο χρόνο, θα λειτουργήσει ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα η οποία θα είναι on line με όλα τα σημεία διάθεσης φαρμάκων, όπως είναι τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία
. Έτσι, θα είναι εφικτή ακόμη και η σύγκριση της κατανάλωσης φαρμάκων μεταξύ νοσοκομείων και θα «κόβονται» οι περιττές αγορές ενώ για τις ...ύποπτες, εκείνες δηλαδή που δεν δικαιολογούνται -για παράδειγμα από τον αριθμό των ασθενών ή το μέγεθος του νοσοκομείου μ θα ζητούνται εξηγήσεις. Στην περίπτωση που οι εξηγήσεις δεν είναι επαρκείς, η προμήθεια δεν θα ολοκληρώνεται ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν ακόμη και κυρώσεις για τους υπεύθυνους.

Το πρόβλημα της μη απόδοσης από τα ταμεία στον ΕΟΠΥΥ του συνόλου των εισφορών Υγείας των ασφαλισμένων χρονολογείται από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ

Στελέχη του υπουργείου Υγείας, ανέφεραν ότι με τον τρόπο αυτό θα ελέγχεται η φαρμακευτική δαπάνη, χωρίς να στερηθούν φάρμακα οι ασφαλισμένοι ενώ και οι φαρμακευτικές εταιρίες θα γνωρίζουν εγκαίρως το ύψος του claw back ώστε να μην υπάρχει αιφνιδιασμός.

Εγκύκλιος

Ήδη ο ΕΟΦ εξέδωσε εγκύκλιο για τη Νέα Διαδικτυακή Εφαρμογή υποβολής των στοιχείων των Πωλήσεων των φαρμακευτικών προϊόντων για ανθρώπινη χρήση σε πραγματικό χρόνο (real time). Πιο αναλυτικά, από την 9η Μαΐου οι φαρμακευτικές εταιρίες οφείλουν να δηλώνουν μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής τα παρακάτω στοιχεία και μόνον αυτά: ημερομηνία Έκδοσης Τιμολογίου Πώλησης των φαρμακευτικών προϊόντων, Barcode, Αριθμό Παρτίδας, Ποσότητα (σε συσκευασίες)

Τιμή Πώλησης (αναγραφόμενη στο σχετικό τιμολόγιο, χωρίς ΦΠΑ, και πριν από τις εκπτώσεις), ΑΦΜ πελάτη (προς τον οποίο εκδίδεται το Τιμολόγιο), Ποσοστό Έκπτωσης REBATE, Πρόσθετη Έκπτωση.

Τα στοιχεία αυτά υποβάλλονται στο σύστημα του ΕΟΦ το αργότερο εντός 48 ωρών από την έκδοση του σχετικού Τιμολογίου μ Δελτίου Αποστολής ενώ ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να προβεί σε οποιαδήποτε διόρθωση των στοιχείων αυτών στο σύστημα εντός της 48ωρης προθεσμίας από την έκδοση του τιμολογίου.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι η απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων «την υποχρέωση για συνεχή και κατάλληλο εφοδιασμό της αγοράς με φαρμακευτικά προϊόντα ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών στην Ελληνική επικράτεια. Την ανάγκη απλούστευσης των διαδικασιών με σύγχρονη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των διαθέσιμων πόρων». Μέχρι σήμερα, οι φαρμακευτικές εταιρίες κατέθεταν τα συγκεκριμένα στοιχεία σε μηνιαία βάση και αθροιστικά ανά κωδικό. Τώρα, θα καλούνται να τα καταχωρούν ανά τιμολόγιο.

Νέο σύστημα

Το νέο σύστημα εντάσσεται στα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να «τιθασεύσει» τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία παρουσιάζει ανοδική τάση. Ενδεικτικό είναι ότι η υπέρβαση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το 2015, που θα επιστρέψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω claw back ανέρχεται σε 350 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα, τα προηγούμενα χρόνια η υπέρβαση δεν ξεπέρασε τα 220 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη για φέτος είναι «κλειδωμένη» στα 1,945 δισ. ευρώ (όπως και το 2015) και για τα νοσοκομειακά φάρμακα το όριο δαπανών ανέρχεται στα 600 εκ. ευρώ (έναντι 456 εκ. ευρώ το 2015).

Προβλέπεται μάλιστα για τα νοσοκομεία κλειστός προϋπολογισμός + claw back στα 570 εκ. ευρώ (ήταν και ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της 1ης υπο-δόσης των 2 δις ευρώ).

Κατέρρευσαν τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ

Κάθε μήνα ο Οργανισμός θα έπρεπε να λαμβάνει από την κοινωνική ασφάλιση περί τα 320 εκατομμύρια ευρώ

Σε «κόκκινο» συναγερμό έχει τεθεί ο ΕΟΠΥΥ μετά την πλήρη «κατάρρευση» των εσόδων του τον Απρίλιο. Ενδεικτικό είναι ότι από τα περίπου 374 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να έχει «εισπράξει» από τα ασφαλιστικά ταμεία τον περασμένο μήνα, έλαβε μόλις 170 εκατ. ευρώ!

Κάθε μήνα ο Οργανισμός θα έπρεπε να λαμβάνει από την κοινωνική ασφάλιση περί τα 320 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο, μετά την επιπλέον παρακράτηση στις συντάξεις των ασφαλισμένων υπέρ ΕΟΠΥΥ, έχει αυξηθεί πλέον κατά περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόβλημα της μη απόδοσης από τα ταμεία στον ΕΟΠΥΥ του συνόλου των εισφορών Υγείας των ασφαλισμένων χρονολογείται από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, καθώς συχνά τα Ταμεία χρησιμοποιούν αυτές τις εισφορές για την καταβολή των συντάξεων. Ωστόσο, εντάθηκε τους τελευταίους μήνες, κυρίως τον Απρίλιο, λόγω του ασφυκτικού οικονομικού πλαισίου στο οποίο βρίσκεται η χώρα. Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένως στο τραπέζι των συζητήσεων κυβερνητικών παραγόντων με τους εκπροσώπους της τρόικας που έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την άμεση απόδοση των εισφορών στον ΕΟΠΥΥ.

Την ίδια στιγμή, ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει 1,8 δισ. ευρώ προς τους παρόχους υγείας. Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται οικονομικές αξιώσεις των παρόχων που το υπουργείο Υγείας έχει «βαφτίσει» claw back και rebate, αλλά οι πάροχοι τα διεκδικούν δικαστικά. Επιπρόσθετα, δεν περιλαμβάνονται τα λεγόμενα παλιά χρέη του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή τα χρέη που «κληρονόμησε» από τα ασφαλιστικά ταμεία πριν την ενοποίησή τους στον ενιαίο Εθνικό Οργανισμό.

Πιο αναλυτικά, περί τα 850 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων, 700 εκατ. προς τις κλινικές μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ). Ανάλογη είναι η εικόνα και στις κλινικές - μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (190 μικρές και μεσαίες ιδιωτικές κλινικές): 120 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων πριν την δημιουργία του ΕΟΠΥΥ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 85 εκατ. ευρώ για το 2012 (δεν έχει γίνει εκκαθάριση στο 10% των απαιτήσεων), κατά 750 εκατ. ευρώ από το 2013 έως και το 2015, οπότε και εφαρμόστηκε claw back και rebate και οι κλινικές έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ