2016-05-08 17:30:37
Φωτογραφία για Ο σουλτάνος... βρυχάται στην Άγκυρα και θέλει αρένα το Αιγαίο
ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ 

Οι κινήσεις των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν την πρόθεση της Τουρκίας να εξαντλήσει τις αντοχές της Ελλάδας και να επαναφέρει στοχευμένα την πολιτική των «γκρίζων ζωνών» βορειότερα των Ιμίων, στις Οινούσσες και τις παρακείμενες βραχονησίδες Πασάς και Βάτος, τις οποίες από το 1997 έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο των «τουρκικών νησιών που παράνομα κατέχει η Ελλάδα».

Η είδηση της καρατόμησης του Αχμέτ Νταβούτογλου από τον Τ. Ερντογάν αιφνιδίασε την Αθήνα, η οποία θεωρούσε ότι στο πρόσωπο του Τούρκου πρωθυπουργού είχε βρει έναν αξιόπιστο συνομιλητή, στον οποίο εξάλλου σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και η επίτευξη της συμφωνίας για το Μεταναστευτικό.

Τώρα πλέον κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την τύχη της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και εάν ο διάδοχός του Νταβούτογλου θα δείξει την ίδια σπουδή για υιοθέτηση των τελευταίων προϋποθέσεων που έχουν τεθεί, ώστε να μπορεί η συμφωνία στο σκέλος που αφορά την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο.


Η κατάρρευση ή έστω ένα μπλοκάρισμα της Συμφωνίας θα είναι καταστροφικά για τη χώρα μας, καθώς θα ξανανοίξει η στρόφιγγα των προσφυγικών ροών, όπως έχει απειλήσει την ευρωπαϊκή ηγεσία ο ίδιος ο Ερντογάν. Και μάλιστα σε μια περίοδο που οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ κάνουν λόγο για ένα ενδεχόμενο νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία, 400.000 ανθρώπων.

«Αυτονόμηση»

Η Αθήνα μέχρι τώρα στην ανάλυσή της εκτιμούσε ότι η επιθετικότητα στο Αιγαίο είναι αποτέλεσμα της «αυτονόμησης του Στρατού», ο οποίος ισχυροποιείται λόγω των τριών ανοικτών μετώπων που έχει να αντιμετωπίσει: τον «πόλεμο» εναντίον του PKK, τις επιχειρήσεις στο Ιράκ και τους Kούρδους στη Συρία. Αυτή αποδεικνύεται μάλλον οπορτουνιστική ανάλυση, καθώς ο Ερντογάν έχει επιβάλει απολύτως «ελεγχόμενη» ηγεσία στις Ενοπλες Δυνάμεις, η οποία λειτουργεί υπό τις οδηγίες και εντολές του.

Ετσι σε αυτό το νέο περίπλοκο περιβάλλον η Αθήνα δεν είναι σε θέση να προβλέψει μέχρι πού θέλει να οδηγήσει την ένταση στις σχέσεις ένας ανεξέλεγκτος, όπως όλα δείχνουν, Ταγίπ Ερντογάν. Η ελληνική κυβέρνηση επεχείρησε το με διαβήματα στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ να προειδοποιήσει για τους κινδύνους που δημιουργεί η τουρκική προκλητική δραστηριότητα στο Αιγαίο.

Δυστυχώς, οι δηλώσεις τόσο του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, που τήρησαν πολιτική ίσων αποστάσεων, δημιουργούν μείζον ζήτημα για την ελληνική εξωτερική πολιτική, καθώς πρακτικά και μέσω της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο εμπεδώνονται οι τουρκικές αμφισβητήσεις του εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου, της αρμοδιότητας Ερευνας και Διάσωσης, της απαίτησης για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αλλά και αυτών ακόμη των «γκρίζων ζωνών», καθώς τα ΝΑΤΟϊκά πλοία απέφυγαν συστηματικά τις περιοχές που η Τουρκία θεωρεί αμφισβητούμενες.

Ενδεικτικό του πόσο αναποτελεσματικά είναι τα διπλωματικά όπλα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν διαψεύστηκαν, τη Μ. Τετάρτη ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ντ. Πιρς στη συνάντηση που είχε με τον γ.γ. του ΥΠΕΞ πρέσβη Δ. Παρασκευόπουλο ζήτησε την αποχώρηση από τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη των τουρκικών και ελληνικών πλοίων (που θα οδηγούσε στην εις βάρος των εθνικών συμφερόντων φινλανδοποίηση του Αιγαίου) και τη μη παρεμπόδιση των ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων με την επίκληση «θεμάτων εδαφικών διεκδικήσεων».

Ισως μόνον η Μόσχα, η οποία δοκίμασε και η ίδια την τακτική του διεθνούς ταραξία που έχει υιοθετήσει η Αγκυρα με την κατάρριψη του μαχητικού της το φθινόπωρο, αντιλαμβάνεται τους κινδύνους, εξ ου και η δημόσια προειδοποίηση του Σεργκέι Λαβρόφ την Πέμπτη ότι η συνενοχή του ΝΑΤΟ στις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου «μπορεί να έχει κακή κατάληξη». Η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση, παρά τις δημόσιες δηλώσεις, δεν έχει αποδώσει ούτε έχει προσφέρει ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, καθώς είναι προφανές ότι οι ροές επιβραδύνθηκαν μόνον όταν η Τουρκία πείστηκε ότι η ΕΕ θα κάνει το μεγάλο βήμα και θα αποδεχθεί την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες.

Επιλογή με νόημα

Η επιλογή των Οινουσσών και της παρακείμενης νησίδας Πασάς ή Παναγιά δεν είναι τυχαία. Τα δύο νησιά και επτά ακόμη αναφέρονται ονομαστικά στην περίφημη Εκδοση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (που συντάχθηκε μετά τα Ιμια) ως χαρακτηριστική περίπτωση των «γκρίζων ζωνών» που υποτίθεται ανήκουν τυπικά στην Τουρκία.

Η Εκδοση του Αρχηγείου Ακαδημιών Πολέμου της Τουρκίας τιτλοφορήθηκε «Γεωγραφική - Ιστορική - Νομική Κατάσταση των Νήσων, Νησίδων και Βραχονησίδων του Αιγαίου και οι Εφαρμοζόμενες Πολιτικές» και αποτελεί το «ευαγγέλιο» των «γκρίζων ζωνών» και της αμφισβήτησης του status quo του Αιγαίου.Στην ομάδα αυτή των νησιών που αναφέρονται ονομαστικά περιλαμβάνονται: η Ζουράφα, Αντίψαρα, η συστάδα των Οινουσσών, Πασά και Βάτου, το Μεγαλονήσι Σιγρίου Λέσβου, τα Τοκμάκια Λέσβου, το Κασονήσι Σάμου και το Σεργίτσι Λήμνου.

Οι Οινούσσες και οι παρακείμενες βραχονησίδες Πασάς και Βάτος είναι σε κοντινή απόσταση από την τουρκική ακτή, και αυτό τις καθιστά πιο «ευάλωτες» στα μάτια των Τούρκων για την επαναφορά της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών» και μάλιστα υπό το βλέμμα του ΝΑΤΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ

ΑΛΛΑΓΗ ΣΧΕΔΙΟΥ

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος φυσικά ποτέ δεν απομακρύνθηκε από τις βασικές αρχές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής (πρόσφατες είναι οι δηλώσεις του για το casus belli), έδινε την εντύπωση ακόμη από την εποχή που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει και να δώσει προτεραιότητα στη διπλωματία.

ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/politiki/arthro/o_soultanos_bryxatai_stin_agkyra_kai_thelei_arena_to_aigaio-64371885/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ