2016-05-08 21:32:17
Φωτογραφία για Η Σένγκεν, τα πρόστιμα και ο «εθνικισμός»
Στο επίκεντρο των συνομιλιών στη Ρώμη μεταξύ του Ντόναλντ Τουσκ, της Αγκελα Μέρκελ, του Ματέο Ρέντσι και άλλων ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρέθηκε η προσφυγική κρίση, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να προειδοποιεί την Πέμπτη για «επάνοδο του εθνικισμού» και να υπογραμμίζει ότι η προστασία των συνόρων «αποτελεί κρίσιμη πρόκληση για το μέλλον της Ευρώπης».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη, Μέρκελ και Ρέντσι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα σχέδια της Αυστρίας για κατασκευή φράχτη στο πέρασμα Μπρένερ, μεταξύ Αυστρίας και Ιταλίας, με στόχο «τον έλεγχο και τη διοχέτευση» του προσφυγικού ρεύματος.

Παρά τις διαμαρτυρίες και τις προειδοποιήσεις, όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη από την Τετάρτη εγκρίνει τη χρονική επέκταση των συνοριακών ελέγχων σε πολλά σημεία εντός Ε.Ε. κατά έξι μήνες, παρατείνοντας την ουσιαστική κατάργηση της ζώνης Σένγκεν ελεύθερης διακίνησης προσώπων και αγαθών.


Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς επικαλέσθηκε, μάλιστα, τις ελλείψεις της χώρας μας στη διαχείριση των συνόρων της, προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφαση αυτή. «Οσο διαρκούν οι σοβαρές δυσλειτουργίες στη διαχείριση των ελληνικών συνόρων, ορισμένοι συνοριακοί έλεγχοι θα διατηρηθούν», είπε ο κ. Τίμερμανς.

Αισιόδοξος εμφανίσθηκε, αντίθετα, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι εντός ενός έτους, το αργότερο, η ζώνη Σένγκεν θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως.

Την ίδια στιγμή, τη διαφωνία τους στα σχέδια κατανομής προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν ρητά χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία να αναφέρουν ότι κάθε σχέδιο υποχρεωτικής μετεγκατάστασης είναι απαράδεκτο και εκβιαστικό. «Τα πρόστιμα ύψους 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα, που θα επιβληθούν σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν για κάθε άρνηση στέγασης, αποτελούν κατάφωρο εκβιασμό», είπε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Ο Πολωνός ομόλογός του, Βίτολντ Βατσικόφσκι, είπε σχετικά με την πρόταση: «Ακούγεται σαν πρωταπριλιάτικο αστείο».

Τις θέσεις αυτές καταδίκασε, ωστόσο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ την Πέμπτη, διαβεβαιώνοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι η Σόφια θα φιλοξενήσει τους αναλογούντες σε αυτήν πρόσφυγες.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο κ. Μπορίσοφ είπε ότι οι φτωχές χώρες της Ευρώπης, αποδέκτες ευρωπαϊκών κονδυλίων οικονομικής βοήθειας, οφείλουν να ανταποδώσουν την κίνηση.

«Οταν οι φορολογούμενοι πλούσιων ευρωπαϊκών χωρών χρηματοδοτούν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, είμαστε ευτυχείς. Οταν, όμως, υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όπως όταν το προσφυγικό ρεύμα πλησιάζει προς τα σύνορά μας, τότε οφείλουμε να επιδείξουμε αλληλεγγύη και διάθεση αλληλοβοήθειας», είπε ο συντηρητικός πρωθυπουργός.

Μέχρι στιγμής, βέβαια, μόλις δύο Ιρακινοί πρόσφυγες συμφώνησαν να εγκατασταθούν στη Βουλγαρία, ενώ ο ένας από αυτούς εγκατάλειψε τη χώρα, πιθανώς με προορισμό τη Δυτική Ευρώπη.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ