2016-05-09 08:08:31
Φωτογραφία για Και φέτος με τα πόδια για το τάμα στον Άγιο Νικόλαο στα Σπάτα - Αρκετοί Πατρινοί ξεκίνησαν από νωρίς το ταξίδι τους
Από νωρίς χθες τα ξημερώματα αρκετοί ήταν οι Πατρινοί, αλλά και αρκετοί άλλοι πολίτες από περιοχές της Δυτικής Αχαίας ξεκίνησαν για το τάμα τους, να πάνε δηλαδή με τα πόδια στον Άγιο Νικόλα στα Σπάτρα.

Το μοναστήρι γιορτάζει την ερχόμενη Τρίτη στις 10 Μαΐου, όμως αρκετοί εκμεταλλεύτηκαν το Σαββατοκύριακο και αποφάσισαν να μεταβούν από σήμερα για το προσκύνημά τους στο μοναστήρι.

Όπως συνηθίζεται κατά μήκος της Εθνικής Οδού Πατρών – Πύργου πολλοί πιστοί κατευθύνονται προς το μοναστήρι για να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο του Αγίου

Τα χιλιόμετρα μπορεί να είναι πολλά, όμως το τάμα που έχει κάνει ο καθένας τους δίνει κουράγιο να συνεχίσουν!

Η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Σπάτα

Η Μονή του Αγίου Νικολάου βρίσκεται 1,5 χλμ. περίπου από το χωριό Σπάτα.

Χτίστηκε περίπου πριν 200 χρόνια, αφού σε αυτή την θέση βρέθηκε από κάποιον βοσκό η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου.


Η εκκλησία είναι χτισμένη από πέτρα της περιοχής σε σχήμα βασιλικής και απλή διακόσμηση.

Στον  εξωτερικό χώρο του ναού υπάρχουν βρύσες με νερό από την πηγή που αναβλύζει κάτω από το ιερό του ναού, μεγάλα πλατάνια που ρίχνουν την σκιά τους στα πέτρινα τραπεζοκαθίσματα και μία εξαιρετική θέα προς το Ιόνιο και τους γύρω ορεινούς όγκους της Μόβρης.

Το μοναστήρι παλαιότερα είχε ορφανοτροφείο με πολλά παιδιά και  μόνιμο δάσκαλο που σήμερα παραμένει κλειστό.

Η μονή πανηγυρίζει στις 10 Μαΐου την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου και αποτελεί πόλο έλξης για πλήθος κόσμου λόγω των πολλών θαυμάτων του Αγίου.

Να σημειώσουμε ότι ο Αγ. Νικόλαος Σπάτα βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο χωριό του πρώην Δήμου Λαρισσού αλλά υπάγεται εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Ηλείας.

Με αφορμή την εύρεση θαυματουργής εικόνας, που η παράδοση την τοποθετεί στα χρόνια της εικονομαχίας, χτίστηκε εκκλησάκι για τους προσκυνητές στις αρχές του 19ου αιώνα και αργότερα (1875) άλλο μεγαλύτερο στη θέση του.

Κατά την παράδοση και σύμφωνα με διάφορες ιστορικές πηγές, το 1087 το ιερό λείψανο είχε μετακομιστεί από τα Μύρα της Λυκίας (σημερινή Τουρκία) στο Μπάρι της Ιταλίας όπου εναποτέθηκε στις 20 Μαΐου.

Η νοτιοδυτική Ελλάδα γιορτάζει το πέρασμα του λειψάνου στις 10 Μαΐου.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ