2016-05-09 18:23:09
Φωτογραφία για Χαιρετισμός Δημήτρη Βίτσα στην εκδήλωση του ΕΕΣ για την παγκόσμια ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
O Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, για την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, την Κυριακή 8 Μαΐου 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ανέφερε:

«Κυρίες και κύριοι,

Έχω την τιμή και τη χαρά να σας απευθύνω αυτό το χαιρετισμό, όχι για λόγους τυπικούς αλλά για λόγους ουσίας.

Γιορτάζουμε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, 188 χρόνια από την γέννηση του ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού Ερρίκου Ντυνάν.

Ταυτόχρονα τιμούμε την επιστημονική και ανθρωπιστική προσφορά του καρδιοχειρουργού  κ. Αυξεντίου Καλαγκού, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, με την ανώτερη τιμητική διάκριση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το Χρυσό Σταυρό μετά χρυσού κλάδου δάφνης.

Η ιστορία του Ερυθρού Σταυρού μας δείχνει, μας διδάσκει, πως ακόμα και στις πιο ακραίες συνθήκες, αυτό που φαίνεται ως αδύνατο, μπορεί να γίνει δυνατό, όταν η βασική ιδέα είναι σωστή, όταν υπάρχει η θέληση και όταν ικανός αριθμός ανθρώπων την αποδέχεται ως δική του και την υποστηρίζει με πάθος.


Η δράση του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου και η μεταξύ τους συνεργασία, θεωρώ ότι είναι μία κατάκτηση του ανθρώπινου πολιτισμού, γιατί προάγει αξίες που συνδέονται διαχρονικά με τη διαδικασία εξανθρωπισμού του ανθρώπου.

Σε συνθήκες πολέμου αλλά και σε καιρό ειρήνης, η φροντίδα, η ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και η συμπαράσταση χωρίς σύνορα, χωρίς πολιτισμική, εθνική, θρησκευτική διάκριση, αποτελούν μεγάλες κατακτήσεις που θα πρέπει να τις έχουμε πάντα στο κέντρο της προσοχής μας, να τις διαφυλάττουμε και να τις διευρύνουμε.

Η ανακούφιση ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων και η αλληλεγγύη με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, είναι μία κατ΄εξοχήν πολιτική πράξη με την πραγματική σημασία της λέξης.

Όλοι και όλες γνωρίζετε πως η χώρα, ο Ελληνικός λαός αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται μία τεράστια προσφυγική κρίση. Στον σχεδιασμό αλλά και στην καθημερινή πρακτική οδηγοί μας είναι η συνθήκη της Γενεύης αλλά και οι 7 αρχές του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου που υπενθυμίζω ότι είναι : ο ανθρωπισμός, η αμεροληψία, η ουδετερότητα, η ανεξαρτησία, ο εθελοντισμός, η ενότητα και η παγκοσμιότητα.

Είμαι σίγουρος, πως στο τέλος της ημέρας, η μεταξύ μας συνεργασία, η κοινή μας προσπάθεια θα νικήσει. Σ’ αυτή την προσπάθεια η προσφορά του Ερυθρού Σταυρού είναι και απαραίτητη και ανεκτίμητη.

Γιατί Φίλες και Φίλοι,

Οι Αρχές αυτές είναι ο σκληρός πυρήνας μιας πανανθρώπινης προσπάθειας, που ξεπερνάει σύνορα και διαφορετικούς πολιτισμούς.

Αυτή η προσπάθεια μας διδάσκει ότι ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη, δεν είναι απλά μια υποχρέωση, η οποία μπορεί να πηγάζει από κρατικές αρχές και εξουσίες αλλά αποτελεί συστατικό στοιχείο της ίδιας της ανθρώπινης φύσης.

Το αποδεικνύουν οι τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλονται σε όλο τον κόσμο για την ανακούφιση των ανθρώπων από τις αρρώστιες, τους λοιμούς, τις καταστροφές και τους πολέμους.

Αυτό το συμπέρασμα έρχεται να μας το επιβεβαιώσει, με το έργο του και την προσφορά του, ο καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός, τον οποία και τιμάμε σήμερα.

Σας ευχαριστώ

Καλή δύναμη και καλή συνέχεια στο έργο σας »
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ