2016-05-09 21:50:52
Φωτογραφία για ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΘΕΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ VD
Τσακαλώτος: Νομοθέτηση μηχανισμού 

και όχι προληπτικών μέτρων

Ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζοντας ότι πρέπει να νομοθετηθεί ο μηχανισμός για να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος θα μπει αυτόματα σε λειτουργία. Ειδικότερα, για τα προληπτικά μέτρα σημείωσε: «Υπάρχουν κάποια νομικά ζητήματα, θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα που θα αφορούν περικοπή δαπανών σε όλα τα επίπεδα, ορισμένοι είπαν ότι θα πρέπει να αφορούν και τα έσοδα. Τρίτον συμφωνήσαμε ότι θα βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση και να υπάρξει εκ των προτέρων συμφωνία για τα μέτρα. Αρχίζουμε από τη βάση της ελληνικής προτάσεως που δεσμεύει και την χώρα».

Για το χρέος ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για την αναγκαιότητα της ελάφρυνσης και τη χρονική στιγμή εφόσον η Ελλάδα τηρεί τις προϋποθέσεις σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να έχουν ληφθεί. Απέκλεισε κατηγορηματικά «κούρεμα» του χρέους και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει εφαρμογή σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί και ψηφιστεί.


«Το βάρος του χρέους και της εξυπηρέτησής του θα ελέγχεται σε ετήσια βάση» σημείωσε. Όπως είπε «Ξεκινήσαμε τη συζήτηση και δώσαμε στις τεχνικές ομάδες τις κατευθύνσεις».

Επίσης σημείωσε ότι θα υπάρχει εξέταση της οικονομίας βραχυπρόθεσμα, μέσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. «Συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει να συζητηθούν έτσι ώστε μέχρι το 2018 να έχουμε συγκεκριμένες πτυχές του ζητήματος λυμένες. Συγκεκριμένα μέτρα που θα βοηθήσουν στην ελάφρυνση του χρέους» ανέφερε.

Υπογράμμισε δε πως: «Μακροπρόθεσμα αν είναι απαραίτητα στο τέλος του προγράμματος θα δούμε αν υπάρχουν επιπλέον μέτρα για το βάρος του χρέους, έτσι ώστε στις επόμενες δεκαετίες η Ελλάδα να μείνει σε σταθερότητα. Αυτά στο τέλος του 2018», ενώ σημείωσε: «Δεν ξέρουμε την ακριβή σύσταση αυτού του χρέους. Το ζήτημα του χρέους θα πρέπει να το συζητήσουμε προς το τέλος του προγράμματος και να δούμε τι μέτρα πρέπει να ληφθούν». «Για το ΔΝΤ είναι σημαντικό να αποτυπώσουμε τα στοιχεία σε τρεις χρονικές στιγμές, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θέλει να δει τι θα συμφωνήσουμε αν θα συμφωνήσουμε στις 24 Μαΐου», συμπλήρωσε και τόνισε ότι το ΔΝΤ είναι κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος.

Τσακαλώτος: Νομοθέτηση μηχανισμού και όχι προληπτικών μέτρων

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του Eurogroup εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όπως είπε, υπήρξε συμφωνία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που θα οδηγήσει σύντομα στην εκταμίευση της δόσης. Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό προληπτικών μέτρων, τόνισε ότι ως βάση για συμφωνία ελήφθη η ελληνική πρόταση, κάτι που σημαίνει ότι δεν ζητείται πλέον η νομοθέτηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Για το χρέος σημείωσε ότι: «Επιτέλους άρχισε η συζήτηση για τη διαδικασία που θα οδηγήσει σε καλύτερη διαχείριση του». Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την εκτίμηση ότι στις 24 Μαΐου θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δανειστών για όλες τις πτυχές της συμφωνίας για την Ελλάδα.

Η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα- Ανοίγει το θέμα του χρέους

Αποτιμώντας τις εξελίξεις στο σημερινό Eurogroup κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι έχουμε συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς πρόσθετα μέτρα. «Δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα» σημειώνουν. 

Επίσης επισημαίνουν ότι καθορίστηκε συγκεκριμένη διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους. «Για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά και καθορίζουν συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα» τονίζεται.

Σε ότι αφορά τα επόμενα βήματα αναφέρεται ότι τις επόμενες ημέρες η Αθήνα σε συνεργασία με τους θεσμούς θα ολοκληρώσουν την τεχνική συμφωνία (staff level agreement) η οποία θα παραδοθεί στο Eurogroup και θα νομοθετήσει/ψηφίσει τα προαπαιτούμενα, ώστε το Eurogroup να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Μάλιστα, σημειώνεται ότι η δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από 5,7 δισ. ευρώ που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ειδικότερα τα 10 σημεία που τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές ως προς το τι διημείφθη στο Eurogroup είναι:

1. Τo Eurogroup αναγνώρισε τη συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

2. Το Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος. 

3. Δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα.

4. Τις επόμενες ημέρες η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους θεσμούς θα ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement. Στη συνέχεια θα το παραδώσουν στους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup.

5. Μετά και την νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM. Η δόση θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης, και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

6. Για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά και καθορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα υπάρξουν βελτιώσεις στη διαχείριση του χρέους όπως η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς τα κράτη μέλη ή/και το ΔΝΤ. Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, μετά το τέλος του προγράμματος, θα εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα όπως η επιμήκυνση των λήξεων και οι μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων και η χρήση/μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ. Για το μακροπρόθεσμο διάστημα το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε περαιτέρω πιθανά μέτρα επίτευξης του στόχου βιωσιμότητας του χρέους.

7. Μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων και μεταρρυθμίσεων το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει τα επιπρόσθετα μέτρα που θα εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα α) τη σταθερή μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και β) τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους σε σταθερά βιώσιμα επίπεδα.

8. Το Eurogroup επίσης συμφώνησε στις βασικές αρχές για αυτά τα μέτρα που αφορούν: α) διευκόλυνση για την έξοδο στις αγορές, β) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών, γ) την παροχή κινήτρων για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και μετά τη λήξη του προγράμματος και δ) την παροχή ευελιξίας στην περίπτωση αβεβαιότητας για τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού.

9. Το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός δείκτη βιωσιμότητας για το επίπεδο του χρέους και τις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

10. Το Eurogroup προκρίνει την προοδευτική εφαρμογή των μέτρων επίτευξης της βιωσιμότητας του χρέους σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό επίπεδο. 

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ