2016-05-10 13:30:50
Φωτογραφία για Σκουπίδια: Ο «Γολγοθάς» και η «Ανάσταση» στην Ηλεία
Η αντίστροφη μέτρηση για την πολυπόθητη «Ανάσταση» του νομού από τον εφιάλτη των σκουπιδιών, που ζει τα τελευταία χρόνια, έχει ήδη ξεκινήσει.

Μετά τις τελευταίες θετικές εξελίξεις, αφ’ ενός με την υπογραφή της σύμβασης για τη Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης που θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει σε δύο μήνες, και αφ’ ετέρου με τον ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη μίσθωση μηχανημάτων για άμεση διαχείριση των σκουπιδιών στην Τριανταφυλλιά, η επίλυση του οξύτατου προβλήματος δείχνει να έχει μπει στην τελική ευθεία.

Σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί και η σύμβαση και για την άμεση λύση, οπότε σε 10 με 15 μέρες θα ξεκινήσει η διαχείριση των σκουπιδιών στην Τριανταφυλλιά. Οι πιο απαισιόδοξοι μεταθέτουν την έναρξη λειτουργίας της για το τέλος Μαΐου, αλλά και πάλι ο χρόνος αυτός είναι πολύ μικρός σε σχέση με την πολύχρονη ύπαρξη του προβλήματος.


Ωστόσο, οι πολίτες των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας συνεχίζουν να βιώνουν το δικό τους «Γολγοθά».

Η ταχύτατη αποκομιδής που υπήρξε, για ένα δεκαήμερο, στο διάστημα πριν την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, έχει και πάλι διακοπεί εξαιτίας της μη λειτουργίας του ΧΥΤΑ στην Πάλαιρο. Το αποτέλεσμα είναι να συγκεντρώνονται και πάλι όγκοι σκουπιδιών σε σημεία που είχαν καθαριστεί, ενώ  γιγαντώνονται ακόμη περισσότερο οι «μικρές» χωματερές στις παρυφές των πόλεων και των τοπικών κοινοτήτων των δύο δήμων.

Μικρή χωματερή

Ειδικότερα, για τον δήμο Πύργου το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σταδίου που χρησιμοποιείται τους τελευταίους μήνες ως σταθμός μεταφόρτωσης. Μετά την εμπλοκή όμως με την Πάλαιρο, εκατοντάδες τόνοι σκουπιδιών παραμένουν εκεί επί μέρες δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Μάλιστα, η άνοδος της θερμοκρασίας επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση με τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία να είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Λόγω της πολυήμερης συσσώρευσης των σκουπιδιών πολλοί αθλητές έχουν πάψει να προπονούνται στο στίβο του Δημοτικού Σταδίου, ενώ έκδηλη είναι και η αγανάκτηση των γονέων που εκφράζουν δημόσια την ανησυχία τους για την υγεία των παιδιών τους που χρησιμοποιούν το Στάδιο για την εκγύμνασή τους.

Στους κόλπους της Δημοτικής Αρχής ελπίζουν ότι μέσα στην εβδομάδα θα αποκατασταθεί η βατότητα του οδικού δικτύου που οδηγεί στο ΧΥΤΑ Παλαίρου και θα επαναρχίσει η μεταφορά των σκουπιδιών. Με δεδομένο ότι μεταφέρονται 40 τόνοι την ημέρα, εκτιμάται ότι ο περιβάλλων χώρος του Σταδίου θα αποσυμφορηθεί  πλήρως στις αρχές της άλλης εβδομάδας.

Μέχρι τότε η αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας του δήμου ζητά από τους αθλητές, τα σωματεία που χρησιμοποιούν το Στάδιο, αλλά και τους περίοικους να κάνουν υπομονή, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί, απομένουν 2.600 τόνοι που μπορούν να μεταφερθούν, και βάσει των διαβεβαιώσεων που έχουν λάβει από τους υπεύθυνους του τοπικού Φορέα Διαχείρισης θα εξαντληθούν έως και τον τελευταίο.

Δεν είναι λύση Τις τελευταίες μέρες αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των σκουπιδιών, σε μικρότερη βέβαια κλίμακα, έχουν βρεθεί και οι πολίτες του δήμου Ήλιδας, κυρίως όσοι ζουν στην πόλη της Αμαλιάδας. Η σοβαρή βλάβη που υπέστη ο δεματοποιητής στα Κονιδέικα έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της αποκομιδής και τη δημιουργία μικρών βουνών από σκουπίδια σε διάφορα σημεία του δήμου (εκτενές ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη).

Ωστόσο, η δυσμενής αυτή εξέλιξη δικαιώνει ουσιαστικά το δήμαρχο Ήλιδας, Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος από την αρχή της θητείας του έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η λύση του δεματοποιητή πέρα από οικονομικά ασύμφορη δεν είναι και αξιόπιστη, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να βγει εκτός λειτουργίας. «Σκεφτείτε να μην είχαμε προχωρήσει την ενδιάμεση λύση στην Τριανταφυλλιά, αυτή τη στιγμή θα κινδυνεύαμε να βρεθούμε σε αδιέξοδο, όπως βρέθηκε ο Πύργος» έλεγε χθες σε συνεργάτες τους, μετά την ενημέρωση που είχε ότι ο δεματοποιητής θα επισκευαστεί σε  δυο – τρεις μέρες.

«Η Μονάδα στην Τριανταφυλλιά θα μας δώσει τη δυνατότητα να εργαστούμε χωρίς άγχος για την υλοποίηση της οριστικής λύσης που είναι η κατασκευή του εργοστασίου με βάση τα σημερινά δεδομένα που θα αποτυπώνονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό» κατέληξε ο κ. Χριστοδουλόπουλος.

Ουσιαστικά, με την τοποθετησή του αυτή δίνει το έναυσμα για το νέο στοίχημα που θέτουν, ο ίδιος  αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη του ΦΟΔΣΑ.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
LIVE STREAMING AEK - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  (19:00)
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
LIVE STREAMING AEK - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (19:00)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ