2016-05-11 12:30:17
Φωτογραφία για Υπό παραχώρηση τα λιμάνια του Κατακόλου και της Κυλλήνης!
Σημαντικές αλλαγές δρομολογούνται σχετικά με το μέλλον των λιμανιών του Κατακόλου και της Κυλλήνης, καθώς δημιουργείται ενιαίο πακέτο συνδυασμένων μεταφορών, το οποίο ξεκινά από την Πάτρα και καταλήγει στην Καλαμάτα και περιλαμβάνει τη σιδηροδρομική γραμμή Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα και τον αυτοκινητόδρομο Καλόνερο-Τσακώνα.

Στόχος είναι η ένταξή του στο περίφημο «πακέτο Γιούνκερ», γεγονός που προοιωνίζεται μοντέλο ΣΔΙΤ –στα πρότυπα των εργοστασίων απορριμμάτων και των αυτοκινητοδρόμων- και παραχώρηση της εκμετάλλευσης των λιμανιών σε ιδιώτη επενδυτή. Ο προϋπολογισμός του έργου, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της υπό σύνταξη μελέτης, ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Αθ.Βούρδας, δημιουργείται ένα πακέτο συνδυασμένων μεταφορών στο οποίο έχουν ενταχθεί τα λιμάνια Κατακόλου, Κυλλήνης και Καλαμάτα, ενώ παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα η ένταξη του λιμανιού της Πάτρας
. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η μελέτη βιωσιμότητας θα έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο και θα ακολουθήσει η διαβούλευση και η διεξαγωγή των σχετικών διαγωνισμών. Βάσει της αρχικής εκτίμησης, σύμφωνα πάντα με όσα δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ.Βούρδας, είναι να υπάρχει ανάδοχο σχήμα στο α’ τρίμηνο του 2018. Τον συνολικό έλεγχο του εγχειρήματος θα αναλάβει η γενική γραμματεία Υποδομών.

«Δημιουργούμε ένα ενιαίο πακέτο συνδυασμένων μεταφορών. Η γραμμή του τρένου θα έχει δύο χρήσεις: μία Intercity που θα έχει στάσεις μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα και μία προαστιακού τύπου με στάσεις σε όλους τους σταθμούς. Στη μελέτη γίνεται αναφορά σε 60 δρομολόγια ημερησίως. Οσον αφορά την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των λιμανιών, αυτό θα εξαρτηθεί από το επενδυτικό ενδιαφέρον, κάτι που θα το διαπιστώσουμε κατά τη φάση της διαβούλευσης», ανέλυσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ.Βούρδας.

Στο επίκεντρο η Ολυμπία

Το σκεπτικό του συγκεκριμένου εγχειρήματος ανέλυσε χθες στην «Ημερησία» ο κ.Βούρδας, θέτοντας στο επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία ως τουριστικό πόλο με τη διακίνηση μεγάλου αριθμού επιβατών από τα λιμάνια της ευρύτερης περιοχής, αφού η διαδρομή από την Αθήνα θα διανύεται σε δύο ώρες και 40 λεπτά, ενώ θα διευκολυνθεί η πρόσβαση τόσο από την Πάτρα όσο και από την Καλαμάτα. Ταυτόχρονα, γίνεται πρόβλεψη και για τις εμπορευματικές μεταφορές, κυρίως αγροτικών προϊόντων της Ηλείας και της Τριφυλίας, με ειδικές πλατφόρμες στη σιδηροδρομική γραμμή.

Μέσω ΤΑΙΠΕΔ η παραχώρηση

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμα για το πώς θα γίνει η εκμετάλλευση των λιμανιών, ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», εντός των επόμενων ημερών, στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να επισκεφθούν λιμάνια της χώρας που είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως του Κατακόλου και της Μυκόνου. Γίνεται αντιληπτό ότι στόχος είναι η κατάργηση του δημοτικού τους χαρακτήρα και η οικονομική τους εκμετάλλευση από μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια μέσα από το προαναφερθέν πακέτο συνδυασμένων μεταφορών.

Τι μέλλει γενέσθαι με το Καλόνερο-Τσακώνα

Η υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου Καλόνερο-Τσακώνα είναι ζωτικής σημασίας, διότι είναι και το μοναδικό υψηλής επικινδυνότητας οδικό τμήμα της Μεσσηνίας, το οποίο προσφέρει διέξοδο στην παραλία. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ.«Πατρίς», έχουν γίνει συζητήσεις με την κοινοπραξία «Μορέας», ώστε να αναλάβει τη σύνταξη των υπολειπόμενων μελετών και την κατασκευή του. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο οδικό τμήμα είχε αποκοπεί από την Ολυμπία Οδό (όπως και το Πάτρα-Πύργος) και είχε ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ωστόσο τώρα τα δεδομένα ως προς τη χρηματοδότηση ίσως αλλάξουν
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εκπαίδευση Rescue 3
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εκπαίδευση Rescue 3
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ