2016-05-11 21:54:05
Φωτογραφία για Γιατί οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες δεν θέλουν τις παράλληλες εξαγωγές
Παράγοντες από τον χώρο της υγείας, αναφέρουν ότι οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν μειώσει σε διψήφιο ποσοστό τις εξαγωγές σκευασμάτων που κάνουν στη χώρα μας για δύο λόγους.

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - IATRONET.GR

Η τακτική των πολυεθνικών για μειωμένες εξαγωγές σκευασμάτων προς την Ελλάδα έχει συμβάλει, μεταξύ άλλων, στη μείωση των παράλληλων εξαγωγών και όχι οι απαγορεύσεις του ΕΟΦ, αναφέρουν παράγοντες από τον χώρο της υγείας. Διότι, αναφέρουν πηγές, έχουν μειώσει σε διψήφιο ποσοστό οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες τις εξαγωγές σκευασμάτων που κάνουν στη χώρα μας για δύο λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το οικονομικό ρίσκο που έχουν στην Ελλάδα. Ρίσκο που μπορεί να μεταφράζεται είτε σε αλλαγή νομίσματος είτε σε κούρεμα των χρεών. Ο άλλος λόγος είναι ότι εισάγουν τα προϊόντα τους στην ελληνική αγορά σε πολύ χαμηλές τιμές, και άρα, πολύ απλά, δεν τις συμφέρει, καθώς τα ίδια σκευάσματα μπορούν να μοσχοπουληθούν σε άλλες αγορές.


Σύμφωνα με τους ίδιους, οι παράλληλες εξαγωγές σίγουρα δεν είναι φαινόμενο των καιρών και σίγουρα δεν πρόκειται να σταματήσουν ποτέ, καθώς τα κέρδη που αφήνουν στους διακινητές είναι τεράστια.

Τα παραδείγματα, αν και πολλά, κάποια είναι τρανταχτά για τα κέρδη που αφήνουν, όπως ένα σκεύασμα για το κυκλοφορικό, το οποίο πριν από μερικά χρόνια ήταν άφαντο από την αγορά, καθώς η λιανική του τιμή ήταν 60 ευρώ, ενώ στο εξωτερικό το «έβγαζαν» κάποιοι με τιμή 2,5 φορές μεγαλύτερη.

Ωστόσο, όπως λέγεται, τα τελευταία χρόνια οι παράλληλες εξαγωγές ακολουθούν πτωτική πορεία- όπως επιβεβαιώνουν και τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΦ- που δείχνουν ότι έχουν πέσει στα 300 εκατ. ευρώ από 600 εκατ. ευρώ το 2008. Γιατί όμως πραγματικά συμβαίνει αυτό;

Γιατί δεν πρόκειται να πετύχουν οι απαγορεύσεις του ΕΟΦ

Οι τρίμηνες ή οι τετράμηνες απαγορεύσεις από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για τις παράλληλες εξαγωγές κάποιων σκευασμάτων λύνουν πλημμελώς και πρόσκαιρα το πρόβλημα, το οποίο όμως επανέρχεται μετά την άρση της απαγόρευσης.

Τι σημαίνει πλημμελώς; Ότι αυτοί οι οποίοι κάνουν τις παράλληλες εξαγωγές την περίοδο της απαγόρευσης στοκάρουν τα προϊόντα που υποτίθενται ότι δεν πρέπει να εξαχθούν -γιατί η ελληνική αγορά δεν καλύπτεται- και με την άρση της απαγόρευσης τα διοχετεύουν στις αγορές που έχουν κλείσει τις συμφωνίες. Στο σημείο αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι υπάρχουν ελληνικές εταιρείες με θυγατρικές στη Γερμανία και στην Αγγλία, που έχουν συσταθεί αποκλειστικά για εμπόριο φαρμάκων!

Τι σημαίνει πρόσκαιρα; Σημαίνει ότι και αυτή η αγορά ακολουθεί τη ζήτηση που υπάρχει. Η λίστα με τα προϊόντα που βρίσκονται σε έλλειψη δεν είναι πάγια αλλά μεταβάλλεται ανάλογα με τη ζήτηση. Βεβαίως υπάρχουν και κάποια σκευάσματα τα οποία περιλαμβάνονται πάντα στη λίστα προς εξαγωγή καθώς στο εξωτερικό είναι πολύ ακριβά. Θυμίζουμε ότι οι τιμές στην Ελλάδα βγαίνουν βάση των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρώπης.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΑΠΟΕΛ ΓΙΑ... ΚΟΛΟΒΟ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΑΠΟΕΛ ΓΙΑ... ΚΟΛΟΒΟ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ