2016-05-12 01:21:03
Φωτογραφία για Βαρύς ο λογαριασμός για τις νέες εισφορές και φορολογικές κλίμακες
www.dikaiologitika.gr

Επιβαρύνσεις θα μετρήσουν από την 1/1/2017 δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί με εισοδήματα άνω των 24.000 ευρώ, έμποροι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ με εισόδημα άνω των 19.000 ευρώ. 

Οι απώλειες αυξάνονται από 1/1/2021, όταν ολοκληρώνεται η μεταβατική περίοδος των εκπτώσεων που δίνει ο νόμος. 

Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες θα κληθούν να πληρώσουν το 55% του καθαρού εισοδήματός τους σε φόρους και εισφορές! 

Ασφαλιστικές Εισφορές 

Σημαντική επιβάρυνση έφερε το νέο Ασφαλιστικό μετά και από την ψήφιση του σε μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς, συμβολαιογράφους και γενικότερα, επιστήμονες, με ετήσιο εισόδημα, άνω των 24.000 ευρώ. 

Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και καταστηματάρχες με εισόδημα, που θα υπερβαίνει στο μέλλον τα 19.000 ευρώ, ετησίως. 

Ο λόγος είναι ότι η αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς στο 20% από την 1.1.2017 και μετά επιβαρύνει κυρίως αυτές τις κατηγορίες ασφαλισμένων, από τέτοιο ύψος εισοδήματος και άνω, μιας και οι εκπτώσεις που προβλέπει ο νόμος, επηρεάζουν χαμηλότερα εισοδήματα. 


Η εισφορά που θα καταβάλλουν στο εξής όλοι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ και όχι μόνο, είναι 20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης, 6,95% για την υγεία, 7% για την επικούρηση και 4% για το εφάπαξ, όπου προβλέπεται. 

Όσοι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ προβαίνουν σε έναρξη επαγγέλματος και είναι εγγεγραμμένοι σε επιμελητήρια, υπόκεινται σε έκπτωση της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς που καλούνται να καταβάλλουν. 

Για την πρώτη διετία από την υπαγωγή τους στην ασφάλιση, η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά ανέρχεται στο 14% του εισοδήματός τους, όπως αυτό διαμορφώθηκε κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος. Στη συνέχεια και για την επόμενη τριετία, θα ανέλθουν στο 17% οι μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές για να καταλήξουν στο 20%, μετά την πάροδο της πενταετίας. Το ποσοστό που υπολείπεται του 20% κατά την πρώτη πενταετία αποτελεί ασφαλιστική οφειλή. 

Υποχρέωση καταβολής εισφοράς θα έχουν στο εξής και τα μέλη ή μέτοχοι Οργανισμών, Κοινοπραξιών ή κάθε μορφής Εταιρειών, πλην των Ανωνύμων και των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών, που ο σκοπός τους συνιστά δραστηριότητα, για την οποία τα ασκούντα σε αυτή πρόσωπα υπάγονταν έως τώρα στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ. Το ίδιο ισχύει και για τα μέλη του Δ.Σ. των Α.Ε. με αντικείμενο επιχειρήσεως επαγγελματική, βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα σε όλη την Επικράτεια, εφόσον αυτά είναι μέτοχοι κατά ποσοστό 3% και άνω. 

Επίσης εισφορά θα πρέπει να καταβάλλουν οι μέτοχοι των Α.Ε. των οποίων ο σκοπός είναι η μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων επί κομίστρω με αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, εφόσον είναι κάτοχοι ονομαστικών μετοχών, οι διαχειριστές Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας που ορίστηκαν με το καταστατικό ή με απόφαση των εταίρων και ο μοναδικός εταίρος Μονοπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας. 

Επισημαίνεται ότι από την 1η Ιουλίου 2016 τα ένσημα υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης για τους δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές και υποθηκοφύλακες καταργούνται. 

Επίσης, καταργούνται οι πάσης φύσεως αναλογικές εισφορές υπέρ των Τομέων Ασφάλισης, Πρόνοιας και Υγείας Συμβολαιογράφων του ΕΤΑΑ επί των αναλογικών δικαιωμάτων από τη σύνταξη συμβολαίων. 

Ειδικά για τους δικηγόρους, καταβάλλεται ποσοστό 20% επί της ελάχιστης αμοιβής ανά δικηγορική πράξη ή παράσταση, για την οποία προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, η έκδοση γραμματίου προείσπραξης. Επίσης, οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν 40 χρόνια ασφάλισης, με αίτησή τους μπορούν να καταβάλλουν, μειωμένη κατά το 50%, ασφαλιστική εισφορά, παραιτούμενοι από την προσαύξηση της σύνταξής τους ως προς τα επόμενα έτη ασφάλισης. 

Από την 1η Ιανουαρίου 2016 καταργείται και η εισφορά που καταβαλλόταν για την ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ καθώς και οι εισφορές του κλάδου μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ. 

Αγρότες 

Μεγάλες αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Οι αυξήσεις θα είναι σταδιακές και αναδρομικές αφού ξεκινούν από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και φθάνουν μέχρι το 2022, όταν ο κάθε αγρότης θα πληρώνει για σύνταξη και υγεία το 26,95% του εισοδήματός του. 

Η συνολική αύξηση των εισφορών αγγίζει το 39% για έναν αγρότη που είναι σήμερα ενταγμένος στην τρίτη ασφαλιστική κλάση και θα δηλώνει ετήσιο εισόδημα μέχρι 4.923 ευρώ (κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία). Σήμερα περισσότεροι από τους μισούς ασφαλισμένους του ΟΓΑ βρίσκονται στην τρίτη ασφαλιστική κλάση. 

Συγκεκριμένα, η 3η κλάση θα πληρώσει 379 ευρώ περισσότερα το 2015 σε εισφορές σε σύγκριση με το 2014. Στις εισφορές του β' εξαμήνου του 2016, η εισφορά για σύνταξη αυξάνεται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες (από 7% στο 10%). Οι ασφαλισμένοι στην τρίτη ασφαλιστική κλάση θα πληρώσουν μόνο για σύνταξη 436 ευρώ για το β' εξάμηνο του 2015 και 871 ευρώ για ολόκληρο το 2016. 

Νέος φορολογικός συντελεστής στις ατομικές 

Με συντελεστή 29% επί του συνόλου των κερδών τους, έναντι 26% επί των πρώτων 50.000 ευρώ και 33% επί του υπερβάλλοντος ποσού που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς, θα φορολογούνται τα νομικά πρόσωπα που διατηρούν απλογραφικά βιβλία. 

Το νέο φορολογικό πλαίσιο αναμένεται να επιφέρει επιπρόσθετα βάρη στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, κυρίως στις νομικές οντότητες με ετήσια κέρδη έως 50.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της αυξημένης προκαταβολής φόρου εισοδήματος (από 75% το φορολογικό έτος 2015 στο 100% στη διάρκεια του φορολογικού έτους 2016). 

Πιο αναλυτικά, στις νέες διατάξεις εμπίπτουν οι παρακάτω μορφές επιχειρήσεων: 

- προσωπικές εταιρείες (ΟΕ & ΕΕ) που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή 

- συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών 

- κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα 

- κοινοπραξίες 

- οι νομικές οντότητες που ορίζονται στο άρθρο 2 του Κ.Φ.Ε. και δεν περιλαμβάνονται σε μια από τις προηγούμενες περιπτώσεις. 

- Η εξομοίωση της φορολογικής μεταχείρισης των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, θα συντελέσει στην περαιτέρω συρρίκνωση του μικρομεσαίου επιχειρείν, καθιστώντας για πολλές από αυτές ακόμη πιο αβέβαιη την προοπτική επιβίωσή τους. 

Περαιτέρω, υποδαυλίζεται το πνεύμα του υγιούς ανταγωνισμού και της διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, ενώ η προσπάθεια καταπολέμησης της ανεργίας και τόνωσης των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων θα δεχθεί σημαντικό πλήγμα. 

Φορολογία Εισοδήματος Νομικών Προσώπων (νομικές οντότητες με διπλογραφικά βιβλία - 2016): 

- Στις διατάξεις της νέας φορολογίας εισοδήματος εμπεριέχεται και η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων για τις νομικές οντότητες (για όσες από αυτές διανέμουν) στο 15%, από 10% που ισχύει σήμερα. 

- Η παραπάνω αύξηση έρχεται να προστεθεί στην υποχρέωση καταβολής διογκωμένου φόρου επί των κερδών των επιχειρήσεων (νομικών προσώπων), καθώς από φέτος ο συντελεστής ανέρχεται από το 26% στο 29%. Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι η εκτίναξη του συνολικού συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών στο 39,65%. 

- Επιπροσθέτως, δεν θα πρέπει να λησμονείται το γεγονός πως οι προαναφερθείσες νομικές μορφές επιχειρήσεων έχουν ήδη βιώσει τις υφεσιακές επιπτώσεις των μέτρων του 3ου Μνημονίου, καθώς στη διάρκεια του 2015 (χρήση 2014) κλήθηκαν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος (αύξηση του συντελεστή από 80% σε 100%).
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ