2016-05-12 08:33:11
Φωτογραφία για «Στήνονται» τα νέα εργαστήρια στο ΠΕΔΥ!  Όλες οι λεπτομέρειες
Πέμπτη 12 Μάιος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Health Report.gr

Νέα εργαστήρια επιχειρεί να «στήσει» στο ΠΕΔΥ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα εντός του μηνός αναμένεται να συσταθεί ομάδα εργασίας στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καθορίσει όλες τις λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσουν τα εργαστήρια τα οποία σήμερα παρουσιάζουν εμφανή σημάδια εγκατάλειψης.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Σταμάτη Βαρδαρό η ομάδα εργασίας θα ακούσει όλες τις παρατηρήσεις προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου για τα νέα εργαστήρια του ΠΕΔΥ.

Άλλωστε σήμερα σχεδόν όλα υπολειτουργούν. Έχουν μείνει χωρίς προσωπικό, υλικά και σύγχρονα μηχανήματα μετά τις αλλαγές που έμειναν στη μέση.

Πρόκειται μάλλον για ένα στοίχημα με την τρόικα που έχει βάλει η ηγεσία του υπουργείου υγείας, καθώς οι δανειστές καραδοκούν, αφού έχουν διαμηνύσει πως αν οι υπηρεσίες δε λειτουργήσουν θα αξιοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας.


Κάτι που αναφέρεται ρητώς και στο 3ο μνημόνιο. Διαβάστε ΕΔΩ τι λέει χαρακτηριστικά στο μνημόνιο για τον έλεγχο που θα γίνει και τις υπηρεσίες που θα δοθούν στον ιδιωτικό τομέα: «Ανάστατοι οι γιατροί του ΠΕΔΥ για το 3ο μνημόνιο!»

Το ενδεχόμενο να εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας στο δημόσιο ΠΕΔΥ αποτελεί όπως φαίνεται το χειρότερο εφιάλτη για την κυβέρνηση.

Εξάλλου ξεκάθαρα το δήλωσε και ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη διημερίδα του υπουργείου υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Δείτε ΕΔΩ τι είπε ο πρωθυπουργός: «Α.Τσίπρας: Στήριξη στο νέο ΠΕΔΥ! Όλο το παρασκήνιο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ο οποίος επεσήμανε στην ίδια εκδήλωση ότι στόχος είναι να δίνονται όλο και λιγότερα χρήματα σε ιδιώτες.

Τα νέα εργαστήρια

Το σχέδιο πάντως του υπουργείου Υγείας για τα νέα εργαστήρια του ΠΕΔΥ που ετοιμάζονται άρον άρον και εξαιτίας του 3ου μνημονίου, περιλαμβάνεισυγχωνεύσεις μονάδων, περιορισμό του αριθμού των εργαστηρίων αλλά και μείωση εξόδων μέσω της μείωσης των κτιρίων.

Όπως λένε οι πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να ενισχύσει και να δημιουργήσει ορισμένα κεντρικά εργαστήρια, τα οποία θα είναι εργαστήρια αναφοράς και όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα δείγματα προς εξέταση των γύρω περιοχών.

Οι δομές αυτές με βάση το σχεδιασμό αναμένεται να ενισχυθούν τεχνολογικά αλλά και με προσωπικό ώστε να αναλάβουν μεγάλο αριθμό εξετάσεων.

Τα περιφερειακά ιατρεία του ΠΕΔΥ θα έχουν περιορισμένες «εργαστηριακές δραστηριότητες» και ουσιαστικά θα κάνουν πχ. τις αιμοληψίες ώστε στη συνέχεια να αποστέλλουν τα δείγματα στα κέντρα αναφοράς προς έλεγχο.

Σε κάθε μεγάλη περιοχή της χώρας -όταν το σχέδιο θα λάβει την τελικά του μορφή λένε οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr– θα έχουν ορισθεί όλα τα κέντρα αναφοράς όπου και θα πραγματοποιούνται όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις.

Ήδη πάντως το σχέδιο για τα λουκέτα που θα μπουν είναι έτοιμο και φαίνεται πως οι λεπτομέρειες θα εξαρτηθούν από τις …πιέσεις των τοπικών παραγόντων.Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: «Έτοιμη η λίστα με τα λουκέτα σε ΠΕΔΥ-Κέντρα Υγείας! Ποια κλείνουν»

Να σημειωθεί ότι ήδη σε ορισμένες περιοχές της χώρας κυρίως της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας προκειμένου να αρχίζει να …κινείται κάπως το σύστημα, έχουν γίνει επεκτάσεις συμβάσεων από τα νοσοκομεία και στα ΠΕΔΥ ώστε να λειτουργήσουν τα εργαστήρια.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ