2016-05-13 07:25:50
Φωτογραφία για Πενταπλάσιο το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών
Αγγελική Μαρίνου[email protected]

Έως και πενταπλάσιο κόστος θα έχει η εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης λόγω του νέου Ασφαλιστικού, καθώς αλλάζει η βάση υπολογισμού των ετών για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από την ψήφιση του νόμου και έπειτα.

Οι μελλοντικοί συνταξιούχοι που θέλουν να επιταχύνουν την έξοδο στη σύνταξη, θα πρέπει να ξανασκεφτούν το πόσο τους συμφέρει η εξαγορά συγκεκριμένων πλασματικών ετών, καθώς η αναγνώριση γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμένο για κάθε μήνα της εισφοράς, του ποσοστού που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

Μέχρι σήμερα, η αναγνώριση ως συνταξίμων των πλασματικών χρόνων (στρατός, σπουδές, τέκνα) απαιτούσε την καταβολή εκ μέρους του ασφαλισμένου εισφοράς ύψους 6,67% επί των συνταξίμων αποδοχών (όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης).

Ο υπολογισμός του κόστους γίνεται στο 25πλάσιο του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη (168 ευρώ τον μήνα), ενώ για τον στρατό προβλεπότανι μείωση 50% επί της εν λόγω εισφοράς. Ωστόσο, η σύνδεση των πλασματικών με τη μηνιαία εισφορά που καταβάλλει ο εργαζόμενος στην πλήρη της μορφή για την κύρια σύνταξη, αυξάνει το κόστος, καθιστώντας το σχεδόν απαγορευτικό.


Με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στον ασφαλιστικό νόμο, η αναγνώριση των πλασματικών ετών γίνεται με την καταβολή από τον ασφαλισμένο για κάθε μήνα πλασματικού χρόνου της εισφοράς, στο ποσοστό που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς, δηλαδή 20% επί των συντάξιμων αποδοχών.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσό που θα πλήρωνε ο ασφαλισμένος του Δημοσίου με το προηγούμενο καθεστώς κυμαίνεται μεταξύ 70 και 140 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την περίπτωση. Αντίστοιχα για τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα, το κόστος για τις περισσότερες κατηγορίες πλασματικών ετών έφτανε στα 168 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι ασφαλισμένοι στο δημόσιο μπορούν να αναγνωρίσουν έως και δώδεκα πλασματικά έτη, ενώ στον ευρύτερο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα μέχρι επτά χρόνια.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

- Μητέρα ανήλικου τέκνου που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα έχει συμπληρώσει 5.200 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ και έχει τέσσερα έτη σπουδών. Η ηλικία της είναι 57 ετών και οι αποδοχές της φτάνουν στα 1.350 ευρώ.

Θα μπορούσε να αναγνωρίσει 300 ημέρες ασφάλισης από τις σπουδές της και με τον τρόπο αυτόν να θεμελιώσει δικαίωμα για να συνταξιοδοτηθεί άμεσα. Μέχρι πρόσφατα θα χρειαζόταν να καταβάλει 168 ευρώ για κάθε μήνα αναγνώρισης, ενώ με το νέο καθεστώς θα χρειαστεί να πληρώσει 270 ευρώ τον μήνα.

- Υπάλληλος που εργάζεται σε δήμο, διορισμένος το 1987, με πτυχίο και τρία τέκνα, έχει αποδοχές της τάξης των 1.520 ευρώ.

Μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με εξαγορά 5 πλασματικών ετών από τα τέκνα και 2 από τον στρατό. Με το προηγούμενο καθεστώς θα έπρεπε να καταβάλλει 97 ευρώ τον μήνα, ενώ πλέον θα χρειαστεί να πληρώσει 304 ευρώ για κάθε πλασματικό μήνα.

ΠΗΓΗ: http://www.insider.gr/hristika/asfalistika/12887/pentaplasio-kostos-exagoras-plasmatikon-eton
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ