2016-05-13 18:57:37
Φωτογραφία για ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΟΙ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΟΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Δ. Κουτσούμπας: Οι πανηγυρισμοί δεν μπορούν να κρύψουν 

τα νέα μέτρα

Φώφη Γεννηματά: Και μέτρα κάβα και μνημόνιο για πάντα

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση για τη φορολογική πολιτική εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Περιστέρι, όπου περιόδευσε.

«Δυστυχώς, και εδώ, στο Περιστέρι, επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, ότι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η αδυναμία της να επιστρέψει σε μια αναπτυξιακή δυναμική», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Η πολιτική της κυβέρνησης, όπως δρομολογείται με τα πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα ψηφιστούν στη Βουλή, θα έχει τελικά ακριβώς το ανάποδο αποτέλεσμα. Θα βουλιάξει την οικονομία πιο βαθιά στην ύφεση και θα υπονομεύσει κάθε ουσιαστική προσπάθεια για την ανάκαμψή της».

«Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, έχουμε ένα χρέος: Να είμαστε πιο κοντά σε αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους, οι οποίοι βάλλονται περισσότερο από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Και να αποδείξουμε στην πράξη ότι η δήθεν κοινωνική ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ για τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες είναι απλά ένας μύθος», πρόσθεσε.


Καταλήγοντας επισήμανε ότι: «Οι πιο αδύναμοι είναι αυτοί, οι οποίοι πρώτοι πλήττονται από τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πιο αδύναμοι είναι αυτοί, οι οποίοι πλήττονται από τις αυξήσεις των εμμέσων φόρων, τις οποίες η Βουλή θα ψηφίσει το επόμενο Σαββατοκύριακο».

Δ. Κουτσούμπας: Οι πανηγυρισμοί δεν μπορούν να κρύψουν τα νέα μέτρα

«Οι ψεύτικοι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν ότι έρχονται νέα επώδυνα μέτρα, για τα οποία, ήδη, υποφέρει ο λαός μας», δήλωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ερωτηθείς πώς σχολιάζει το νέο πακέτο μέτρων που φέρνει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση.

Όπως είπε, τα νέα φορολογικά μέτρα που έρχονται, και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, «χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος, το επόμενο Σαββατοκύριακο» είναι «οι νέες ρυθμίσεις για τα ''κόκκινα'' δάνεια, οι παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου τομέα, όπως και το πέρασμα του νόμου για τον γνωστό "κόφτη", τον αυτόματο "κόφτη", δηλαδή το συμπληρωματικό μνημόνιο που είναι μόνο για την εξασφάλιση των κερδών των λίγων και για τα οποία, βέβαια, πάλι, θα εξακολουθεί να ματώνει ο ελληνικός λαός».

Φώφη Γεννηματά: Και μέτρα κάβα και μνημόνιο για πάντα

Σε μόνιμη επιτροπεία μπαίνει η Ελλάδα σύμφωνα με τον επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία σε δήλωσή της για τη διαπραγμάτευση καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «τα έδωσε όλα για να παραμείνει στην εξουσία». «Και μέτρα κάβα και μνημόνιο για πάντα», συμπληρώνει. Η κ. Γεννηματά σημειώνει ότι: «Ο Μόνιμος Μηχανισμός Αυτόματων Περικοπών θα εφαρμόζεται οριζόντια, επί δικαίους και αδίκους, με το πάτημα ενός κουμπιού». Προσθέτει επίσης ότι θα περικόπτονται «πρώτα από όλα και χωρίς υπερήφανες διαπραγματεύσεις, μισθοί και συντάξεις», ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι ο μηχανισμός θα ισχύει για πολλά χρόνια και θα ενεργοποιείται ερήμην της Βουλής σε προσυμφωνημένα πεδία.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα» για το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δέσμευσε τη χώρα «με πρόβλεψη συμπληρωματικού μνημονίου, με μέτρα που θα εντείνουν την φτώχεια και τα οποία καθορίζονται άμεσα ως προαπαιτούμενα». Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι προχωρούν άμεσα οι διαδικασίες για ψήφιση «της φοροκαταιγίδας των έμμεσων φόρων», της διάταξης για την πώληση των «κόκκινων» δανείων και το νέο «Υπερταμείο Αποκρατικοποίησεων, το οποίο ουσιαστικά θα ελέγχεται από την τρόικα».

«Και για το χρέος; Το αίτημά τους για ''κούρεμα''-ριζική απομείωση, το έκαναν γαργάρα», συνεχίζει η κ. Γεννηματά, η οποία καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι έλαβε μόνο μια υπόσχεση από τους εταίρους για παραμετρικές αλλαγές μετά το 2018, με την υποχρέωση πρόσθετων μέτρων. «Πολύ πιο πίσω δηλαδή και από την απόφαση του Eurogroup του 2012. Πέσαμε όπως δυστυχώς είχα προβλέψει στη Βουλή και ''στην Σκύλλα και στην Χάρυβδη''», καταλήγει η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σημειώνεται ότι έως τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, τον ερχόμενο Οκτώβριο, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει 43 μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι 10 φορές περισσότερο από μία κανονική αξιολόγηση σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης έχει εφαρμοστεί πρόγραμμα, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος κάνει λόγο για άσκηση αξιοπιστίας της χώρας. Έως το Eurogroup της 24ης Μαϊου, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει εκπληρώσει 18 προαπαιτούμενα. Το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο που πέρασε από την ελληνική Βουλή βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της εξέτασης προς έγκριση από τους θεσμούς.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό παράγοντα, η συμφωνία για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι μέχρι στιγμής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά υπάρχει πολύ μεγάλος βαθμός συναίνεσης και του ΔΝΤ, με το οποίο υπάρχουν ακόμη ορισμένες διαφορές, όπως το ύψος του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, με 3,5% του ΑΕΠ να εισηγείται η Ευρωζώνη και 2,5% το ΔΝΤ, για το 2018.

Ακόμη δεν είναι γνωστές οι πλήρεις λεπτομέρειες του προληπτικού μηχανισμού λήψης μέτρων στην περίπτωση απόκλισης των στόχων ("κόφτης"), ο οποίος σύμφωνα με την ίδια πηγή θα θεσμοθετηθεί τώρα και θα είναι αντικειμενικός, λειτουργώντας αυτόματα. Πάντως, επιδίωξη του Eurogroup είναι να αφορά μη ελαστικές δαπάνες, δηλαδή μισθούς και συντάξεις!

Το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών εκτιμά ότι το 2017 θα επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, ενώ μια συμφωνία για το χρέος θα έδινε δυναμική και στην προοπτική άρσης των capital controls. Από τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό αναμένεται άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα 1,2% του ΑΕΠ έως το 2018. 

Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, η τρέχουσα αξία των υφιστάμενων ακινήτων στο αντίστοιχο ταμείο εκτιμάται στα 6 δις έως το 2018. Εκτιμάται πάντως ότι το ελληνικό κράτος διαθέτει χιλιάδες περιουσιακά στοιχεία προς ιδιωτικοποίηση, πολλά από τα οποία έχουν εμπορική αξία.

Το πώς θα ιδιωτικοποιηθούν, θα το αποφασίσουν οι ειδικοί, στο πλαίσιο λειτουργίας του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ