2016-05-14 12:28:21
Φωτογραφία για Η Δανία πρόκρινε οριστικά προμήθεια μαχητικών F-35
Όπως είχε προαναγγελθεί πολύ πρόσφατα σε σχετική μας ανάρτηση, η Δανία οριστικοποίησε δια του πρωθυπουργού της, ότι έχει προτείνει στην Αεροπορία την προμήθεια του αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους F-35 Lightning II, ανακοινώνοντας μάλιστα και τον αριθμό του που θα ανέρχεται στα 27 αεροσκάφη.

Τα νέα μαχητικά προορίζονται να αντικαταστήσουν τα F-16A/B που διαθέτει σήμερα η Αεροπορία της Δανίας. Οι τρεις τελικοί υποψήφιοι (η Lockheed Martin με το F-35, η Boeing με το F/A-18 και η Airbus EF-2000 Typhoon – κοινοπραξία Eurofighter) κατέθεσαν προσφορές για την προμήθεια 24, 30 και 36 μαχητικών στην αρμόδια αρχή της χώρας για τις προμήθειες.

Η αρχική απαίτηση ήταν για 48 αεροσκάφη, το υψηλό κόστος όμως και η οικονομική κρίση περιόρισαν τις φιλοδοξίες. Εάν τελικά το αεροσκάφος επιλεγεί από την Αεροπορία που έχει τον τελικό λόγο, το συμβόλαιο αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Υπενθυμίζεται, ότι η Δανία ανήκει στις χώρες που επένδυσαν στην ανάπτυξη του μαχητικού, καταβάλλοντας το ποσό των 291 εκατομμυρίων δολαρίων.


Ο στόλος των F-35 στο δανέζικο οπλοστάσιο αναμένεται να τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το 2027, με τις παραδόσεις να ξεκινούν το 2021. Ωστόσο, δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Altinget» την Τρίτη, αποκάλυψε ότι το 59% των Δανών διαφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης για προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών, ενώ η προμήθεια μπορεί να μπλοκαριστεί στο Κοινοβούλιο, καθώς η φιλελεύθερη κυβέρνηση είναι μειοψηφία Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ