2016-05-16 14:51:46
Φωτογραφία για Τα «παιδιά του Πειραιά» έδειξαν το οικολογικό του πρόσωπο!
Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η συμμετοχή μικρών και μεγάλων πολιτών στον πρώτο κεντρικό καθαρισμό που διοργάνωσε, στο πλαίσιο της εκστρατείας ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2016, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, την Κυριακή 15 Μαΐου στην παραλία Βοτσαλάκια στον Πειραιά. Πάνω από 200 εθελοντές κάθε ηλικίας έδωσαν δυναμικό «παρών» στη δράση διατρανώνοντας τη βούλησή τους να προστατέψουν τη δημοφιλή ακτή, που βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό του Δήμου και να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το παράκτιο περιβάλλον.

Τη δράση καθαρισμού τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, δίνοντας έμπρακτα το παράδειγμα της συμμετοχής στη διαφύλαξη του φυσικού κεφαλαίου του Δήμου. Εκτός από τον Δήμο Πειραιά, η συμμετοχή και συνεργασία του οποίου εντάχθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των «Ημερών Θάλασσας 2016», στον καθαρισμό συμμετείχαν εθελοντές και μέλη του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και του Δήμου Πειραιά, η UNEP MAP, εργαζόμενοι της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, αθλητικοί σύλλογοι, περιβαλλοντικές και εθελοντικές οργανώσεις της περιοχής.


Η πλέον δυναμική παρουσία, πάντως, ήταν αυτή των νεαρών πολιτών που πήραν μέρος στη δράση και ειδικότερα των σχολών της ΠΑΕ Ολυμπιακός, του Εθνικού, του Προμηθέα, των ακαδημιών κολύμβησης του Ολυμπιακού και του Εθνικού και των ακαδημιών καγιάκ και κωπηλασίας του Ολυμπιακού, που κατέρριψαν όλα τα ρεκόρ σε ενθουσιασμό, ζήλο και ενδιαφέρον για την προστασία του φυσικού μας πλούτου. Οι μικροί «πρωταθλητές περιβαλλοντικής ευαισθησίας» εκτός από τη δράση καθαρισμού, συμμετείχαν και σε διαδραστικά, περιβαλλοντικά παιχνίδια, μέσα από τα οποία άντλησαν σημαντικές γνώσεις για τις επιπτώσεις των απορριμμάτων στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην παρουσία και συμμετοχή στον καθαρισμό του Παγκόσμιου Πρωταθλητή Κολύμβησης κ. Σπύρου Γιαννιώτη, ο οποίος «ένωσε τη φωνή» του με το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, στέλνοντας το μήνυμα της κινητοποίησης φορέων και πολιτών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η καθημερινή επαφή του με τη θάλασσα έχει καταστήσει τον κορυφαίο αθλητή «αυτόπτη μάρτυρα» της εκτεταμένης επιβάρυνσής της με πλαστικά και άλλα απορρίμματα και, όπως δήλωσε, θα βρίσκεται στο πλευρό του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε κάθε πρωτοβουλία για περιορισμό της θαλάσσιας ρύπανσης και προστασία των ακτών μας.

Τέλος, στον καθαρισμό συμμετείχαν 10 δύτες της καταδυτικής σχολής Piraeus Diving Center, οι οποίοι «αλίευσαν» από το βυθό πολλά και ογκωδέστατα απορρίμματα, ενώ η όλη δράση πραγματοποιήθηκε με ασφάλεια χάρη στην παρουσία του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Πειραιά.

Η φετινή εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ επικεντρώνει στο πρόβλημα των μικροπλαστικών, που παρότι αθέατα και ελάχιστα γνωστά στο ευρύ κοινό, αποτελούν μία από τις σημαντικότερες απειλές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και, σύμφωνα με τους ειδικούς, το υπ’αριθμόν 1 ανερχόμενο κίνδυνο για το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον. Η διάρκειά της είναι από 1ηΜαίου μέχρι 30 Ιουνίου και όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή μπορούν να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση στην ιστοσελίδα της εκστρατείας www.medsoscleanup.gr  ή να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στο 210 8228795.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ