2016-05-16 22:44:27
Φωτογραφία για Η τοπική ιστορία να μπει στα σχολεία…
Πρωτοβουλία που μπαίνει στην ουσία της γνώσης και εμπέδωσης της τοπικής ιστορίας στις σχολικές ηλικίες στο ματωμένο και πολύπαθο διαμέρισμα του Αμαρίου, περιοχή που δοκίμασε τις γερμανικές αγριότητες με τα ολοκαυτώματα και τις ομαδικές εκτελέσεις σε οκτώ χωριά του, προωθεί ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Περιβάλλοντος του δήμου Αμαρίου Αδάμ Παραδεισανός.

Την ανάγκη εισαγωγής της στη διδακτέα ύλη των μαθητών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής, επισημαίνει, άλλωστε, και στο πλαίσιο προσυνεδριακών και συνεδριακών εργασιών Εκπαίδευσης που πραγματοποιούνται τον τελευταίο καιρό στην Κρήτη, με στόχο να πάψει πλέον να υπάρχει η μαθητική άγνοια σε αποτρόπαια γεγονότα  που σημάδεψαν την σύγχρονη ιστορία του τόπου τους και έφεραν, ποικιλόμορφα, σειρά ανακατατάξεων στις τοπικές κοινωνίες Και βέβαια, εάν  το κεντρικό Κράτος δεν παρέμενε αυστηρά αθηνοκεντρικό με όλες τις «πληγές» και αγκυλώσεις που προκαλεί στη διοίκηση και είχαν μεταφέρει και τέτοιου είδους αρμοδιότητες στην περιφέρεια, ίσως, οι μαθητές είχαν γίνει από ενωρίς κοινωνοί των συμβάντων αλλά και των πατριωτικών αρετών που επέδειξαν σε μια εθνικά ταραγμένη περίοδο «οι συγχωριανοί, οι συγγενείς τους, οι γείτονές τους» ενώ θα είχαν και άλλα ερεθίσματα στη διαχείριση θεμάτων της καθημερινής τους γνώσης στα σχολεία…παραδεισανός τοπική ιστορία κρήτη σχολεία

Η ΑΓΝΟΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Ο κ
. Παραδεισανός, γνωρίζοντας με πληρότητα την διαδικασία της μαθητικής γνώσης και εμπέδωσης καθώς για δεκαετίες, έχοντας αποθηκεύσει στη μνήμη του πολλά ακούσματα από τους προγόνους τους στα κατοχικά χρόνια, έδωσε το εκπαιδευτικό του στίγμα σε γυμνάσια της Γερμανίας, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, εξήγησε ότι τα κίνητρα ανάληψης της πρωτοβουλίας του παραμένουν στη σταθερή και τεκμηριωμένη του άποψη ότι η άγνοια των γεγονότων, μοιραία, οδηγεί στην επανάληψή τους.

Η κίνησή του να προωθήσει «με όλες τις δυνάμεις του» την υπόθεση διδαχής της τοπικής ιστορίας στους μαθητές, «τουλάχιστον στα σχολεία της πρώτης και δεύτερης βαθμίδας του δήμου μας», είχε κίνητρα την προτροπή του πατέρα του Γιάννη Παραδεισανού ή «Σωφέρη» στον Άη Γιάννη της Αμπαδιάς, να εισαχθεί στα σχολεία ως μάθημα η ιστορία της γερμανοκατοχής και της αντίστασης στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο Αμάρι, που πλήρωσε με άφθονο αίμα στους αγώνες απελευθέρωσης. Όμως, το δεύτερο ερέθισμα που συνέτεινε αποφασιστικά στην ανάληψη της πρωτοβουλίας του ήταν και τα πολλά ακούσματα που είχε από μικρός από γονείς, παππούδες και γιαγιάδες: «Έμοιαζαν οι διηγήσεις τους στο μυαλό μας, σαν παραμύθι», φέρνει στη θύμησή του και σήμερα…

Ειδικότερα, όμως, μένει στα σχολικά του χρόνια με τον δάσκαλο Αντώνη Βουμβουλάκη από το μαρτυρικό Άνω Μέρος του «Κέντρους». «Τέτοιες μέρες», ανασύρει με πόνο τα λόγια του, που μετουσιώνονταν σε εικόνες, «μας μιλούσε στην τάξη για την απαγωγή του Κράιπε και βούρκωνε όταν μας έλεγε για το ολοκαύτωμα και τις ομαδικές εκτελέσεις στο χωριό του, που είχε θύμα και τον πατέρα του. Ήταν τραγικό να τον ακούς να σου μιλάει μετά για τον ρόλο που πήρε η μάνα του, που ήταν και μάνα και πατέρας για να μπορέσει η οικογένειά του να κρατηθεί στα πόδια της μέσα στα ερείπια της καταστροφής…».

παραδεισανός τοπική ιστορία κρήτη σχολείαΟ αντιδήμαρχος εκφράζει τη θλίψη του που και οι σημερινές γενιές έχουν άγνοια των μεγάλων αγώνων ηρωισμού και θυσίας των συνεπαρχιωτών τους και τονίζει στο MadeinCreta: «Πιστεύω ότι εκφράζω την άποψη του συνόλου των κατοίκων του Αμαρίου. Οι μαθητές από τις ηλικίες αυτές θα πρέπει να διδάσκονται την δική τους ιστορία, να φύγουν από την άγνοια και να τους εμποτίζονται οι μεγάλες αξίες στους καιρούς που τις χάνουμε κάθε μέρα. Τα γεγονότα που συνέβησαν στο Αμάρι και σε κάθε περιοχή, που βίωσε με τον πιο απάνθρωπο τρόπο το πιο σκληρό πρόσωπο του ναζισμού, πρέπει να μην τα σκεπάσει η λήθη. Πρέπει να μάθουν τα παιδιά ότι ήρωες ήταν οι πρόγονοί τους και αυτοί έγραψαν την ιστορία, οι συγγενείς, οι χωριανοί, οι γείτονές τους, με τον δικό τους τρόπο. Με αυτό τον τρόπο, θεωρώ, εμπεδώνουν καλύτερα τη γνώση που τους παρέχεται…»

ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΛΕΦΤΑ…

Το… νερό μπήκε στο αυλάκι, λοιπόν, σε ένα τόσο υψίστης και εθνικής σημασίας θέμα, από τον αντιδήμαρχο Αμαρίου Αδάμ Παραδεισανό, που ευαισθητοποιημένος σε ζητήματα μνήμης, είναι αποφασισμένος να το… τρέξει σε κάθε αρμόδιο. «Ελπίζω η προσπάθειά μου να βρει ανοιχτά αυτιά και στην Κρήτη και σε κεντρικό επίπεδο», σημειώνει. «Είμαι βέβαιος ότι σε αυτό το δρόμο θα με ακολουθήσουν και άλλοι συνάδελφοι από άλλους ματωμένους δήμους του νησιού που υπέστησαν τα πάνδεινα σε αυτή την φονική τετράχρονη περίοδο της κατοχής. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά…».

Ίσως οι συνθήκες να ωρίμασαν για να μπει, επιτέλους, και επίσημα στις σχολικές αίθουσες η διδασκαλία με τους αγώνες που έγραψαν οι αφανείς την ιστορία «από τα κάτω». Εκείνων που δεν μπήκαν στα πεδία των μαχών για να τους στήσουν… αγάλματα ή να εισπράξουν τις… συντάξεις των αγωνιστών! «Είχα περιπέτειες εγώ, παιδί μου! Με προδώσανε, έκαμα στα μπουντρούμια τση Ρεθύμνης, του Ηρακλείου και στη-ν-Αγιά. Δεν εζήτησα για το θέμα τση Αντιστάσεως να πάρω σύνταξη. Δεν τη δεχόμουν! Διότι, έχω διαβάσει την αρχαία ελληνική ιστορία όλη και σε κανένα αγωνιστή δεν εδώκανε λεφτά… Αυτά είναι γεγονότα, σοβαρά θέματα», είχε πει ο Γιάννης Παπουτσάκης, ο γνωστός Παπουτσογιάννης από την Αγία Παρασκευή Αμαρίου…
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ