2012-05-14 18:14:36
Φωτογραφία για Ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίαρχος στην κεντροαριστερά...!!!
Του Γιάννη Σπ. Παργινού

Οικονομολόγου - Δημοσιογράφου

Ο μεγάλος νικητής των εκλογών της Κυριακής 6 Μαΐου είναι, χωρίς αμφιβολία, ο ΣΥΡΙΖΑ. Τετραπλασίασε τα εκλογικά ποσοστά του, ξεπέρασε κατά πολύ το αντίπαλο δέος της παραδοσιακής αριστεράς, το ΚΚΕ, εξοβέλισε το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση με ποσοστά του 1974 και πάλεψε ισάξια με την Νέα Δημοκρατία για την πρώτη θέση στο πολιτικό μας σκηνικό.

     Είναι κοινός τόπος πως πάνω στην ψυχρή, σκληρή και ωμή πραγματικότητα των αριθμών που έβγαλε η λίαν πρόσφατη κάλπη θα στηθεί το νέο πολιτικό σκηνικό κα θα οικοδομηθούν οι νέες ισορροπίες και συσχετισμοί δυνάμεων, τόσο ανάμεσα στα κόμματα , όσο και μεταξύ τάσεων και ομάδων προσώπων μέσα στα ίδια τα κόμματα. Η εν λόγω προσέγγιση ενισχύεται τα μέγιστα καθώς τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα είναι προϊόν συγκεκριμένων πολιτικών που εφαρμόστηκαν στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας
. Πολιτικές, οι οποίες με τη σειρά τους ανέτρεψαν κεκτημένα δεκαετιών, έφεραν κοινωνικές τάξεις σε ευθεία σύγκρουση μεταξύ τους, συνέβαλαν στην φτωχοποίηση της μέχρι τώρα αστικής τάξης, περιθωριοποίησαν τα γηρατειά, ξενίτεψαν τα νιάτα, δημιούργησαν στρατιές ανέργων και χιλιάδες αστέγων, πίκραναν, απογοήτευσαν, στέρησαν την ελπίδα και το όραμα σε μια ολόκληρη κοινωνία…!!! Τούτων όλων δοθέντων ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη η καλή εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ…!!!

                          Έπεσαν τα μεταπολιτευτικά τείχη

         Είναι σαφές πως το μνημόνιο διαμόρφωσε νέες τάσεις στην ελληνική κοινωνία η οποία στο σύνολό της πλήττεται από την οικονομική πολιτική της συνεχιζόμενης λιτότητας. Τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής καταδεικνύουν την απόρριψη του μνημονίου σε ποσοστό 68% του εκλογικού σώματος και την συνακόλουθη πλήρη κατάλυση των πολιτικών ηγεμονιών ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας καθώς και των ηγετικών προσωπικοτήτων των δύο παρατάξεων. Η μεταπολίτευση της 24ης Ιουλίου του 1974 έκλεισε την 6η Μαΐου του 2012.

           Από την κάλπη ανεδείχθη νέος πόλος της κεντροαριστεράς, απέναντι σε ένα καταρρέον ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Την πολιτική του δύναμη δεν την αντλεί από τη δεύτερη θέση που κατέκτησε ως κοινοβουλευτική δύναμη αλλά από την απήχηση που έχει η πολιτική του πρόταση και δη σε μια ελληνική κοινωνία που διαρκώς χάνει κεκτημένα και σε μια Ευρώπη που δείχνει σημάδια κόπωσης από την πολιτική του Βερολίνου και με διάθεση διακριτής διαφοροποίησης απ΄ αυτήν . Στο εσωτερικό του πολιτικού μας συστήματος συμβαίνει κάτι το πραγματικά πρωτόγνωρο. Η ύπαρξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου απενοχοποιεί πολιτικά την επιχειρηματολογία του κ. Τσίπρα στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς. Κι ανάλογα, η ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κ. Τσίπρα απενοχοποιεί την πολιτική επιχειρηματολογία του κ. Καμμένου στον χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Η εν λόγω πραγματικότητα έχει δευτερογενές αποτέλεσμα να ανοίξουν οι στενές ιδεολογικές πόρτες των δύο χώρων και να καταπέσουν ταμπού πολλών γενεών για δήθεν αξεπέραστες διαφορές και η όποια μετακίνηση ψηφοφόρων να γίνεται άνετα, απρόσκοπτα και χωρίς τύψεις και δυσκολίες.

        Η διαμόρφωση των δύο νέων και μεγάλων πόλων, ΣΥΡΙΖΑ κι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, με τον κάθετο αντιμνημονιακό τους λόγο στους μέχρι πρότινος αρραγείς κι αδιαπέραστους πολιτικούς χώρους της κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς αντίστοιχα έχει αποτέλεσμα την πλήρη κατάρρευση της παντοκρατορίας που είχαν και διατήρησαν καθ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία.

        Τα αποτελέσματα των εκλογών μαρτυρούν πως η αντίθεση στο μνημόνιο βρίσκει απήχηση η οποία ολοένα και περισσότερο βρίσκει και τεχνοκρατική – επιστημονική αναγνώριση σε πανευρωπαϊκό ή και διεθνές επίπεδο.

               Διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

       Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας,  καταλαμβάνοντας τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου κατέστη ο κύριος αντίπαλος της συντηρητικής παράταξης στην ευρύτητα του πολιτικού σκηνικό της χώρας και ενδοπαραταξιακός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ στον χώρο της κεντροαριστεράς. Την εν λόγω πολιτική πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας την κατέδειξε διακριτή με τη δεύτερη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης που παρέλαβε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Στη διάρκεια του τριημέρου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε έναν διπλό στόχο.

      - Α. Να καταστήσει σαφή σε όλα τα ελληνικά κόμματα και στους κοινωνικούς τη θέση του δικού του κόμματος για το σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης με καθαρό και σταθερό αντημνημονιακό προσανατολισμό. Ταυτόχρονα με την επιστολή που απέστειλε προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς επανέλαβε την ανάγκη αποδέσμευσης της χώρας από την μέγγενη του μνημονίου, το οποίο κρίνει αδιέξοδο κι αναποτελεσματικό.

      - Β. Να καλλιεργήσει το έδαφος για εκλογικές συμμαχίες σε περίπτωση που δεν καρποφορήσουν οι διερευνητικές εντολές κι η χώρα οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές τον ερχόμενο Ιούνιο. Προς τούτο συναντήθηκε με την Λούκα Κατσέλη ( Κοινωνική Συμμαχία ), τους Οικολόγους – Πράσινους και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οι φήμες επιμένουν πως απομένουν να διευθετηθούν μόνον τα διαδικαστικά για μια κοινή κάθοδο στις επόμενες εκλογές.

                    Μετεκλογική δημοσκοπική επιβράβευση

       Σύμφωνα με την πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για τον ALPHA, στην εκτίμηση ψήφου σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 27,7%, έντεκα μονάδες παραπάνω από το ποσοστό που συγκέντρωσε στις εκλογές της 6ης Μαίου Αύξηση εμφανίζει, στην εκτίμηση ψήφου, και η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 20,3%, ενώ το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει πτώση μισής μονάδας, συγκεντρώνοντας μόλις 12,6%.

Στην εκτίμηση ψήφου σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών, ελαφρώς μειωμένα είναι τα ποσοστά των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ενώ, χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με τα ποσοστά που συγκέντρωσαν στις εκλογές έχουν το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή, αλλά και η Δημοκρατική Αριστερά. Το ίδιο ισχύει για το ΛΑ.Ο.Σ., τους Οικολόγους Πράσινους και τη Δημοκρατική Συμμαχία.

                          ΣΥΡΙΖΑ / Στόχος γενικευμένης επίθεσης

          Η εκλογική επίδοση και η μετεκλογική δημοσκοπική πρωτιά, καθιστούν τον ΣΥΡΙΖΑ, για ευνόητους λόγους και εύκολα ερμηνεύσιμους λόγους, στόχο όλων των πολιτικών και οικονομικών κέντρων. Το ΠΑΣΟΚ επιτίθεται καθώς παίζει την πρωτοκαθεδρία του στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ αμύνονται καθώς συνεχώς συρρικνώνονται και περιθωριοποιούνται στην κεντροαριστερά κι η Νέα Δημοκρατία βλέπει στον ΣΥΡΙΖΑ τον κοινοβουλευτικό αντίπαλο από τον οποίο χάνει τη διακυβέρνηση της χώρας. Όλοι αυτοί από κοινού και με συμμάχους τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπαγορεύουν το μνημόνιο, με πρωτοστάτη πάντα το Βερολίνο, αλλά και τα ντόπια οικονομικά συμφέροντα που δρέπουν καρπούς από την περαιτέρω εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας και την κατάρρευση κάθε έννοιας κράτους πρόνοιας και προστασίας, επιτίθενται μετά μανίας σε κάθε προοπτική πολιτικής αλλαγής στην πατρίδα μας και δι αυτής στον κομματικό οργανισμό που την προωθεί. Στον ΣΥΡΙΖΑ…!!!
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ