2016-05-20 18:06:39
Φωτογραφία για ΕΥΚΛ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΜΙΑ «ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΛΥΣΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ VD
Είμαστε κοντά σε μία «πολύ καλή λύση» για το χρέος, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.

«Σε μία εβδομάδα με 10 μέρες θα ξέρουμε πόσο καλή ήταν η συμφωνία, όταν θα δούμε τη ρύθμιση για το χρέος και τη δόση. Τότε θα δούμε αν είχε δίκιο ο Κ. Μητσοτάκης ή ο Α. Σαμαράς. Ο Κ. Μητσοτάκης είχε την εξυπνάδα σ’ αυτό το πολιτικό πόκερ να πει να μη βάλουμε τώρα όλα τα λεφτά στο ότι θα πέσει η κυβέρνηση, αλλά ο Αντ. Σαμαράς επέμεινε να συνεχίσουν ποντάρουν. Και πολύ φοβάμαι ότι θα χάσουν όλα τα λεφτά» σημείωσε.

«Υφεσιακά τα μέτρα, αλλά υπάρχει αντιστάθμισμα»

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις και το προσεχές Eurogroup, ενώ παραδέχθηκε ότι τα μέτρα είναι υφεσιακά, αλλά υπάρχει αντιστάθμισμα η ρύθμιση για το χρέος και η δόση. «Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη, αλλά νομίζω ότι είμαστε κοντά σε μία πολύ καλή λύση
. Όλοι καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει σελίδα και να φύγει από τον υφεσιακό κύκλο» είπε ο κ. Τσακαλώτος. «Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης είχε τρία στάδια: Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, Κλείσιμο αξιολόγησης, Χρέος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξε καθυστέρηση, όπως και μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους θεσμούς. Τώρα υπάρχει η σύμπτυξη της διαδικασίας για το χρέος μαζί με την αξιολόγηση», ανέφερε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και έγινε περισσότερο αναλυτικός.

Είπε ότι: «Η εντολή του Eurogroup είναι να ελεγχθεί το χρέος σε τρία σκέλη: βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο, μακροπρόθεσμο. Για το βραχυπρόθεσμο είμαι αισιόδοξος. Μπορεί να υπάρξει μετατροπή του επιτοκίου από κυμαινόμενο σε σταθερό. Στο μεσοπρόθεσμο η ιδέα είναι να παρθούν πιο ριζικά μέτρα που θα ληφθούν το 2019. Και υπάρχει το μακροπρόθεσμο που είναι πέρα από το πρόγραμμα».

«Η πίεση του ΔΝΤ για το χρέος έχει σημασία»

«Η πρόταση που υπήρχε και παλαιά ότι «πρέπει να γίνει κάτι για το χρέος αν χρειαστεί», παίρνει σάρκα και οστά. Θα οριστεί με αντικειμενικό τρόπο είτε για το βραχυπρόθεσμο είτε για το μακροπρόθεσμο. Το ΔΝΤ επιμένει σε αυτό», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι: «Η πίεση του ΔΝΤ να υπάρξει αυτόματη ρύθμιση για το μακροπρόθεσμο κομμάτι του χρέους έχει σημασία. Όπως υπάρχει αυτοματισμός για τις δαπάνες, ζητά να υπάρχει αυτοματισμός για το χρέος».

«Δεν έχει σημασία τόσο η τεχνική λύση, υπάρχουν πολλές, αλλά το αποτέλεσμα να είναι ένας καθαρός διάδρομος για τους Έλληνες και ξένους επενδυτές, να ξέρουν ότι δεν υπάρχει το ρίσκο της χρεοκοπίας. Ένα κριτήριο για το Eurogroup είναι να δείτε αν δημιουργείται αυτός ο διάδρομος, να ξέρουν όλοι ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα και μπορεί να κοιτάξει με αισιοδοξία το μέλλον», τόνισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Αν γίνει αυτό, και αφού κλείσει η αξιολόγηση, υπάρχει μεγάλη προσδοκία ότι θα επανέλθει το waver και θα ενταχθούμε στο σύστημα νομισματικής χαλάρωσης. Αυτό είναι μία περικοπή του χρέους. Είναι μία αντιστάθμιση στα μέτρα που παίρνουμε. Τα μέτρα είναι υφεσιακά, δεν το αρνούμαστε, αλλά το θέμα είναι αν μπορούν να αντισταθμιστούν».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ποιο ήταν το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και στα υφεσιακά μέτρα υπάρχει αναδιανομή: «Υπάρχει αναδιανομή; Είναι δύσκολο να το καταλάβετε αν δεν ξέρετε τι συζητούσαμε στη διαπραγμάτευση. Η βασική πρόταση των θεσμών ήταν να πάρουμε 2-3 μέτρα με μεγάλη απόδοση, π.χ. να αυξήσουμε τον ΦΠΑ στο νερό και την ενέργεια από το 13% στο 23%. Δεν επιλέξαμε αυτό, αλλά πολλά μέτρα με μικρή απόδοση για να μη στοχεύει σε συγκεκριμένα κομμάτια της κοινωνίας. Όπως δεν επιλέξαμε να μειωθούν οι συντάξεις. Κάναμε συμβιβασμό για το θέμα του αφορολόγητου, που τελικά έπεσε λίγο κάτω από τα 9.000 ευρώ». «Αντιστάθμισμα θα υπάρχει και από την πρόταση για εκταμίευση της δόσης» υπογράμμισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και υπενθύμισε πως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Κοστέλο πρότεινε 5 δισ. για τα ληξιπρόθεσμα έως το τέλος του έτους, δηλαδή περίπου 800 εκατ. κάθε μήνα.

Για το Υπερταμείο

Για τις ιδιωτικοποιήσεις και συγκεκριμένα για την Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) σημείωσε: «Η διάρκεια των 99 χρόνων είναι η συνήθης πρακτική, αλλά και επιλογή μας. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση να κρατήσεις αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να αυξηθεί η αξία τους».

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ