2012-05-14 19:11:44
Φωτογραφία για ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΡΣΗΣ ΤΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ EUROGROUP
Ελλάδα και Ισπανία στο επίκεντρο

Επαναλαμβάνοντας την προϋπόθεση απαρέγκλιτης τήρησης των ελληνικών δεσμεύσεων και το «απευκταίο» ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη προσήλθαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες, στην κορυφή της οποίας είναι το μετεκλογικό σκηνικό στην Αθήνα.

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο ελληνικός λαός υποφέρει από τη συνέπεια δεκαετιών κακοδιαχείρισης» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως «δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την Ελλάδα, όποιον και να ακολουθήσει».

Δεν πρόκειται για «γενναιοδωρία προς την Ελλάδα», ανέφερε ο Σόιμπλε, «αλλά με το (ποια λύση) μπορεί να γίνει δεκτή και είναι αξιόπιστη από οικονομική άποψη».

«Δεν θα κερδιζόταν τίποτε από μία ελληνική έξοδο από την Ευρωζώνη» ανέφερε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Στέβεν Βανάκερε. «Δεν έχει νόημα να μιλάμε για καταστάσεις που δεν θα έλυναν το πραγματικό, θεμελιώδες πρόβλημα, δηλαδή την στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της οικονομίας» τόνισε, προσθέτοντας πως «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για αυτό είναι εντός της Ευρωζώνης».


«Συμφωνήσαμε με την Ελλάδα, όχι με κόμματα»

Κοινός παρονομαστής της θέσης με των Ευρωπαίων υπουργών είναι η επιμονή στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει «η χώρα, και όχι μεμονωμένα κόμματα», όπως λέγεται χαρακτηριστικά: Επιμένοντας πως δεν θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν τόνισε πως «έχουμε συμφωνία με την Ελληνική Δημοκρατία, όχι με ένα πολιτικό κόμμα».

«Δεν σχεδιάζουμε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δεν είναι αυτή η δουλειά μας. Θεωρώ ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να είναι στο ευρώ και στις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες δύο ημέρες θα της παράσχω κάθε βοήθεια γι' αυτό... αλλά πρέπει πρώτα να κανονίσουν τα του οίκου τους» είπε από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.

«Και αν το αναλύσει κανείς» συνέχισε, «το πρόβλημά τους δεν είναι αυτήν τη στιγμή πραγματικά οικονομικό ή δημοσιονομικό, το άμεσο πρόβλημα στην Ελλάδα, στην Αθήνα, είναι πρόβλημα δημοκρατίας».

Και ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος επανέλαβε πως η «Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις αποφάσεις που έχει ήδη συμφωνήσει να λάβει. Χρειάζεται να βρούμε λύσεις και να δώσουμε βοήθεια. Η Ελλάδα χρειάζεται να λάβει σειρά μέτρων και η πολιτική αβεβαιότητα την εμποδίζει να τα πάρει και αυτό βαραίνει τις αγορές». 

Ο ντε Γκίντος αρνήθηκε επίσης να συζητήσει για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας πως «η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις και ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά και το αποτέλεσμα εκλογών, πρέπει να ανταποκριθεί».

ΔΟΛ
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ