2016-05-22 04:14:13
Φωτογραφία για Συνέντευξη Νίκου Δένδια στην εφημερίδα Αγορά
Συνέντευξη Νίκου Δένδια στην εφημερίδα Αγορά και στον δημοσιογράφο Θάνο Τριανταφύλλου Γιατί η ΝΔ τελικά δεν ψηφίζει τις αποκρατικοποιήσεις. Στην αρχή είχατε φανεί θετικοί...

 Επί της αρχής  είναι  ένα χείριστο νομοθέτημα, αλλά είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι θα εξετάσουμε την στάση μας σε επιμέρους ζητήματα όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο.  Ενώ όμως  είχαμε προειδοποιήσει ότι θα έπρεπε να υπάρχουν οι  απαραίτητες διασφαλίσεις διαφάνειας στο συγκεκριμένο ζήτημα στο οποίο αναφέρεστε,  η  κυβέρνηση πράττει το αντίθετο, εφαρμόζοντας και πάλι την τακτική «εν κρυπτώ και παραβύστω».  Αλλά ως ΝΔ λευκή επιταγή δεν δίνουμε σε κανέναν και ειδικά σε ένα κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα, όπως οι αποκρατικοποιήσεις. Το ίδιο ισχύει και για άλλες μεμονωμένες ρυθμίσεις,  στις οποίες θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε,  αλλά μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ότι θα γίνουν  επ’ωφελεία της χώρας και των πολιτών της και όχι λόγω των αδιεξόδων στα οποία εγκλωβίσθηκε η κυβέρνηση.


Η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως αυτή περιγράφεται στην απόφαση του Eurogroup, δεν σας βρίσκει σύμφωνους;  Μάλιστα , εσείς υπογραμμίσατε ότι είναι λάθος διαπραγματευτικά να προτάσσει κανείς το ζήτημα του χρέους.  Γιατί είναι λάθος;

H κυβέρνηση με τη θέλησή της και κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους, εγκλωβίσθηκε σε μία συζήτηση για το χρέος, η οποία πλην του ΔΝΤ - δεν έχει ακροατήριο. Το χρέος εξυπηρετείται άνετα μέχρι το 2023.  Αλλά και επί της ουσίας, από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου, οποιαδήποτε απόφαση δεν θα συνιστά  πραγματική ελάφρυνση του χρέους αλλά ρύθμιση της αποπληρωμής του. Συνεπώς, πρόκειται για ένα προπέτασμα καπνού, χρήσιμο ίσως για μικροκομματικούς λόγους, αλλά όχι  και για τα συμφέροντα της χώρας.          

Αν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ δηλαδή, τι θα είχε προτάξει;

Η δική μου πρόταση τουλάχιστον ήταν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις να μην πηγαίνουν  όλα για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά να καταλήγουν τουλάχιστον κατά σημαντικό ποσοστό σε έναν «κουμπαρά» για το ασφαλιστικό.  Αυτό έπρεπε να είχε πράξει αντί να αναζητά έσοδα για την χρηματοδότησή του η σημερινή κυβέρνηση με το να «πνίγει» εντελώς τον ημιθανή ιδιωτικό τομέα με εξωφρενικές εισφορές. Όπως θα έπρεπε προτάξει στις συζητήσεις με τους εταίρους την άμεση λειτουργία των χρηματοδοτικών εργαλείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,  τα οποία ήταν έτοιμα και απέμεναν μερικές λεπτομέρειες μόνο, όταν έφυγα από το υπουργείο Ανάπτυξης.

         

Το αίτημα για άμεσες εκλογές φαίνεται πως μπαίνει στο συρτάρι. Πως πρέπει να κινηθεί στρατηγική από εδώ και πέρα η ΝΔ;

Το αίτημα των εκλογών δεν έχει μπει σε κανένα συρτάρι. Βρίσκεται και θα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, όσο παραμένει στην εξουσία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αυξάνει συνεχώς το κόστος για την πραγματική οικονομία. Είναι αυταπόδεικτο άλλωστε ότι η χώρα κυβερνάται από μία εύθραστη και ετερόκλητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία παρότι συνδέεται από μία κοινή συμφεροντολογική αντίληψη (όπως φαίνεται και από τις περίπου … 500 υπουργικές και βουλευτικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί σε μόλις 16 μήνες!),  είναι επιρρεπής σε «ατύχημα».                  

Είναι έτοιμη η κεντροδεξιά παράταξη να προχωρήσει σε κρίσιμες συμμαχίες διεύρυνσης, με κόμματα του Κέντρου, όπως το Ποτάμι;

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν την έξοδο της χώρας από την κρίση, ειδικά δε με αυτές που συμμερίζονται την ανάγκη μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Το κυριότερο όμως είναι να πείσει πώς πλέον δεν συγκρούονται πολιτικά δύο κόμματα, αλλά δύο κοσμοαντιλήψεις: Ο τριτοκοσμικός λαϊκισμός με την Ελλάδα της Ευρώπης και της δημιουργίας. Για τον ίδιο λόγο όμως, οφείλουμε να διεκδικήσουμε την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, προκειμένου να εφαρμόσουμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για μία μεταμνημονιακή και ισχυρή Ελλάδα.

       

Είναι σαφές πως η κυβέρνηση έχει θέσει σε τροχιά την αλλαγή του εκλογικού νόμου -κάτι που και η ΝΔ είχε στο πρόγραμμά της- προς μια πιο…αναλογική κατεύθυνση και με σπάσιμο της Β. Αθηνών. Πως το κρίνετε; Θα το ψηφίζατε;

Εάν πρόκειται για μία πρωτοβουλία  που θα συμβάλλει στη διαφάνεια στον δημόσιο βίο και στον εξορθολογισμό της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης,  ενδεχομένως να συμφωνήσουμε. Εάν πρόκειται όμως για μία ακόμη «πονηρή» κίνηση της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας, για να ανακόψει την άνοδο μιας κυβέρνησης ΝΔ στην εξουσία, εξυπακούεται ότι όχι απλώς  θα διαφωνήσουμε αλλά και θα καταγγείλουμε μία τέτοια πρόθεση. Θέλω να ελπίζω πώς δεν θα πράξει κάτι τέτοιο. Άλλωστε, μόνο τον πανικό της μπορεί να δείξει η κυβέρνηση σε μία τέτοια περίπτωση.      
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ