2016-05-23 09:02:08
Φωτογραφία για Κινδύνευσαν χωριά, καταστράφηκαν καλλιέργειες στον κάμπο της Καρδίτσας [photos]
Ανυπολόγιστες είναι προς το παρόν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις των δύο τελευταίων 24ώρων στο Ν. Καρδίτσας και αφορούν τις καλλιέργειες των αγροτών μας.

Οι καλλιέργειες σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι όλων των Δήμων του κάμπου έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ενώ υπήρξε και κίνδυνος για οικισμούς και συγκεκριμένα της Λεύκης και των Ορφανών και εν μέρει του Καρποχωρίου.

Όπως μας ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Τσιάκος που μαζί με τον δήμαρχο Παλαμά κ. Σακελλάριου ήταν όλο το βράδυ στην περιοχή της Λεύκης και των Ορφανών, το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τα νερά που έρχονταν από την περιοχή των Φαρσάλων καθώς έσπασαν και εκεί φράγματα και τα νερά ήρθαν μαζεμένα στην περιοχή.

Χρειάστηκαν παρεμβάσεις με μηχανήματα για να μην κατευθυνθούν τα νερά σε κατοικημένες περιοχές και μόλις πριν λίγες ώρες εξασφαλίστηκε η ασφάλεια όλων των οικισμών. Το πρόβλημα ωστόσο παραμένει ιδιαίτερα οξύ ακόμα και τώρα το πρωί ενώ ο Δήμαρχος Παλαμά στην επικοινωνία μας εκτίμησε ότι και οι επόμενες ώρες θα είναι πολύ δύσκολες στο συγκεκριμένο σημείο καθώς όλα τα νερά έχουν ως καταληκτικό σημείο τη συγκεκριμένη περιοχή.


Ανάλογα προβλήματα υπήρξαν και στην περιοχή του Καρποχωρίου που και εκεί αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και πλέον δεν τίθεται θέμα κινδύνου για καμία περιοχή, πόσο μάλλον που τα καιρικά φαινόμενα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

Ουσιαστικό πρόβλημα, πέραν των καλλιεργειών ήταν ότι γύρω στις 10 το πρωί της Κυριακής είναι παρέμενε κλειστός ο δρόμος προς το Πετρωτό καθώς είχε σκεπαστεί η γέφυρα αλλά, όπως μας είπε ο κ. Τσιάκος, το επόμενο δίωρο θα ομαλοποιηθεί και εκεί η κατάσταση.

Σε ότι αφορά τώρα τις καλλιέργειες εδώ τα πράγματα είναι τραγικά. Σχεδόν όλα τα χωριά του κάμπου μετράνε πληγές και αναμένεται να υπάρξει αίτημα για αυτοψία από τον ΕΛΓΑ για καταγραφή των ζημιών. Το πρωί της Κυριακής υπήρχαν περιοχές που δεν φαίνονταν καν ότι ήταν καλλιεργήσιμες εκτάσεις αλλά το μέγεθος της καταστροφής θα γίνει ορατό με το που θα αρχίσουν να τραβιούνται τα νερά, από σήμερα το απόγευμα. Οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες για τον αγροτικό κόσμο.

Από τους δημάρχους που ήταν επί ποδός όλο το βράδυ μιλήσαμε επίσης με τον κ. Σκάρλο που μας είπε ότι με τεράστια προβλήματα στις καλλιέργειες ξημέρωσε η Κυριακή για το Δήμο του οποίου είναι επικεφαλής. Τουλάχιστον όμως, από σχετικά νωρίς, σταμάτησε η επιπλέον ροή και έγινε ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα σε οικισμούς και ποιμνιοστάσια.

Τα μηχανήματα του Δήμου βρίσκονταν όλο το βράδυ πάνω στα επίκαιρα σημεία και όπως μας είπε ο δήμαρχος Σοφάδων και σήμερα γίνεται προσπάθεια να βοηθηθεί η απομάκρυνση των νερών.

Ο κ. Σκάρλος πρόσθεσε πως οι ζημιές στις καλλιέργειες είναι σχεδόν ολοκληρωτικές αλλά η εικόνα θα ξεκαθαρίσει με το που θα «τραβηχτούν» τα νερά. Και σημείωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να υπάρξει παρέμβαση του ΕΛΓΑ.

Περίπου 8.000 με 9.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μουζακίου κ. Γ. Κωτσό είναι οι ζημιές από την πρώτη εκτίμηση που αφήνουν πίσω τους οι πλημμύρες των τελευταίων 24ώρων στο Δήμο. Όπως μας αναφέρθηκε τα κυριότερα σημεία όπου εντοπίζονται οι καταστροφές στις καλλιέργειες αφορούν Ριζοβούνι, Μαγούλα, Κρανιά και Φανάρι.  Για άλλη μια φορά παρά τα τεχνικά έργα που έγιναν μερίδιο ευθύνης υπάρχει στον ποταμό Μέγα που υπερχείλισε. Να σημειωθεί επίσης ότι το φράγμα στην περιοχή του Ριζοβουνίου έσπασε (φώτο πλάι) και θα απαιτηθούν άμεσες εργασίες.

Σε ότι αφορά το Δήμο Καρδίτσας σε επικοινωνία που είχαμε με τον Αντιδήμαρχο Πρασίνου κ. Δ. Αραμπατζή η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη σήμερα Κυριακή καθώς τα νερά από τις πλημμυρισμένες καλλιέργειες έχουν αρχίσει να υποχωρούν. Τα σοβαρότερα προβλήματα παραμένουν στην περιοχή του Σταυρού και του Μακρυχωρίου και όπου απαιτείται γίνονται παρεμβάσεις από μηχανήματα. Εκτιμήσεις για το μέγεθος της ζημιάς επιφυλάχθηκε να κάνει ο Κος Αραμπατζής που ωστόσο τόνισε ότι οι ζημιές για τους αγρότες της περιοχής είναι ανυπολόγιστες...

Περίπου 10 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων έλαβε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Παλαμά τις βραδινές ώρες του Σαββάτου τόσο στην πόλη του Παλαμά όσο και στην Ιτέα με σημαντικότερη ίσως την εισροή υδάτων στον κεντρικό Ι.Ν. της πόλης του Παλαμά στον Άγιο Αθανάσιο όπου τα νερά ανέβηκαν σε ύψος 30-40 εκατοστών και έως αυτή την ώρα συνεχίζεται η προσπάθεια.

Καλύτερη εικόνα για την Π.Υ. Σοφάδων όπου χρειάσθηκε να επέμβει 4-5 περιπτώσεις ωστόσο εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι από το Σάββατο υπάρχει πυροσβεστικό όχημα με πυροσβέστες που βοηθάει στα Φάρσαλα όπου επίσης υπάρχουν μεγάλες καταστροφές.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ