2016-05-24 09:06:01
Φωτογραφία για ΚΛΙΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
«Πράσινο φως» στην εκταμίευση δόσης 10-11 δισ. ευρώ & επίτευξη συνολικής συμφωνίας με την Ελλάδα  

Δεν βγαίνει ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% 

Με στόχο την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα, η οποία θα βρίσκει σύμφωνο και το ΔΝΤ, συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στα 10 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέρχεται η δόση που θα εγκρίνει το Εurogroup, μετά τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Το κλίμα χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας (EWG) του Eurogroup, για να προετοιμάσει την τελική εισήγηση στους υπουργούς, ήταν μεν θετικό, ωστόσο στελέχη που συμμετείχαν στις συζητήσεις δεν έκρυβαν τις εξαιρετικές δυσκολίες που παρουσιάζει η προσέγγιση των θέσεων μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ στο χρέος.

Το βέβαιο είναι ότι το ζήτημα του χρέους θα πάει ανοικτό απευθείας στους υπουργούς, δηλαδή χωρίς συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.


Aισιοδοξία, ωστόσο, δημιουργούν δηλώσεις όπως αυτή του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, που κινείται στη λογική ότι η ελληνική κυβέρνηση με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου τήρησε τις δεσμεύσεις και τώρα είναι η σειρά των Ευρωπαίων. «Αισθάνομαι από όλους τους βασικούς δρώντες, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, μια κοινή θέληση να καταλήξουμε σε συμφωνία» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί, προσθέτοντας: «Δεν θα είναι μια εύκολη συνεδρίαση του Εurogroup, ποτέ δεν είναι εύκολες αυτές οι συνεδριάσεις, αλλά είμαι σχετικά αισιόδοξος και νιώθω τη βούληση όλων να καταλήξουμε σε μια όσο το δυνατόν πληρέστερη συμφωνία».

Ο Γάλλος επίτροπος χαρακτήρισε «βήμα-κλειδί» και «ξεκάθαρη θέληση της Ελλάδας να παραμείνει το πρόγραμμα στο σωστό δρόμο», την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή. «Ανυπομονώ να μην υφίσταται πια το ελληνικό ζήτημα και η Ελλάδα να γίνει μια ευρωπαϊκή χώρα όπως όλες οι άλλες και το Eurogroup είναι ένα βήμα προς το λιμάνι» κατέληξε.

Στην ίδια κατεύθυνση και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος ανέφερε ότι η Επιτροπή στηρίζει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ υπενθύμισε τη συνέντευξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την προηγούμενη βδομάδα στη γαλλική «Le Monde», στην οποία αναφέρει ότι μείωση του χρέους θα ήταν μια αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας που έχει καταβληθεί από τους Έλληνες.

«Ελπίζουμε να φτάσουμε σε μια συνολική απόφαση» δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης που έχει άμεση πρόσβαση στις συζητήσεις, απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές συμφωνίας στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup.

Αναφορικά με τη δόση, η Κομισιόν, η οποία έχει και την ευθύνη για τον έλεγχο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης, υπέβαλε χθες στο EWG τη λεγόμενη έκθεση συμμόρφωσης, όπου προτείνει την εκταμίευση 11 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Από το παραπάνω ποσό που πρότεινε η Επιτροπή, 7,2 δισ. ευρώ αφορούν την εξυπηρέτηση του χρέους και 3,8 δισ. ευρώ την εξόφληση ληξιπρόθεσμών οφειλών του Δημοσίου. Ωστόσο, το τελικό ποσό αναμένεται να κινηθεί στα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ο οποίος έκανε την παραπάνω εκτίμηση λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη συζήτηση που ακολούθησε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΕWG. Σε κάθε περίπτωση, την τελική απόφαση για το ποσό θα λάβουν σήμερα οι υπουργοί, ενώ η εκταμίευση των χρημάτων θα γίνει μετά την τελική επαλήθευση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων, αλλά και το «πράσινο φως» των κοινοβουλίων της Ευρωζώνης, που προβλέπουν αυτή τη διαδικασία.

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή διευκολύνει τη συζήτηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα επικυρωθεί σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών. Συνεπώς, η συζήτηση για την Ελλάδα σήμερα θα επικεντρωθεί στο θέμα του χρέους, όπου τον τελευταίο λόγο θα τον έχει το Εurogroup. Χθες στο ΕWG συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια σε καλό κλίμα, ώστε να προετοιμαστεί και να διευκολυνθεί η σημερινή συζήτηση.

Από εκεί και πέρα, είναι προφανές ότι για να δεσμευθεί σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη συνεδρίαση Πολ Τόμσεν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του διεθνούς οργανισμού τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις. Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους σε έναν οδικό χάρτη υπό μορφή δήλωσης, ο οποίος θα πρέπει να οδηγήσει σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το 2018. Με άλλα λόγια το ΔΝΤ ζητεί εμπροσθοβαρή μέτρα για το χρέος και όχι μετά το 2018, που ήταν η αρχική πρόθεση των Ευρωπαίων, όπως είχε διατυπωθεί στο τελευταίο Eurogroup της 9 Μαΐου. 

Μεταξύ των μέτρων που επεξεργάστηκε χθες το ΕWG είναι η επαναγορά δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, μέσω του χρηματοδοτικού «μαξιλαριού» των περίπου 20 δισ. ευρώ που έχουν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, σε τεχνικό επίπεδο δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων, με τις περισσότερες αντιδράσεις να προέρχονται από τη Γερμανία. Στο «τραπέζι» βρέθηκαν επίσης διάφορα εναλλακτικά σενάρια για τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα σε βάθος χρόνου.

Πάντως, από τη χθεσινή συνεδρίαση φάνηκε σαφέστατα ότι η προσέγγιση με το ΔΝΤ θα αναζητηθεί σήμερα μέσω των επιμηκύνσεων των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής των διμερών δανείων, ύψους 52,9 δισ. ευρώ, αλλά και  του δεύτερου προγράμματος από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους 130,9 δισ. ευρώ. Όλα δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να πάνε πιο πέρα από την 5ετή επιμήκυνση που προέβλεπε το αρχικό σενάριο.

Δεν βγαίνει ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%

Ακόμα και με ηρωϊκές προσπάθειες η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα υποστηρίζει εν τω μεταξύ, στην έκθεση του το ΔΝΤ. Το Ταμείο εκτιμά πως ένας στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% είναι πιο ρεαλιστικός, δεδομένης της μεταρρυθμιστικής κόπωσης μετά από χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής. Επιπλέον, ο στόχος του 1,5% είναι πιο ρεαλιστικός αν ληφθεί υπόψη η ίδια η ιστορική εμπειρία της Ελλάδας και στοιχεία από άλλες χώρες.

Όπως επισημαίνει το ΔΝΤ μετά από επτά χρόνια ύφεσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ύψους 16% του ΑΕΠ, η Ελλάδα έχει καταφέρει να επιτύχει ένα μικρό μόνο πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 και αυτό κυρίως λόγω έκτακτων παραγόντων. Το πλεόνασμα αυτό απέχει πολύ ακόμα από τον φιλόδοξο στόχο για πλεόνασμα 3,5% μακροπρόθεσμα και απαιτεί μέτρα περίπου 4,5% του ΑΕΠ. Οι εύκολες λύσεις έχουν εξαντληθεί και τα περιθώρια για νέα ουσιαστικά μέτρα είναι περιορισμένα, σημειώνει το Ταμείο. Σύμφωνα με την έκθεση, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ θα απαιτούσε βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την μείωση των συντάξεων και την διεύρυνση των φορολογικών βάσεων.

Ωστόσο, τονίζει το ΔΝΤ, τα σχέδια των ελληνικών αρχών δείχνουν πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν έχουν την αναγκαία πολιτική και κοινωνική στήριξη. Η πρόταση της κυβέρνησης για την μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος τοποθετεί ακόμα μεγαλύτερο βάρος στα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα, ενώ διευρύνει την φορολογική βάση μόλις κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Την ίδια στιγμή η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μειώνει τις δαπάνες οριακά ως το 2018 (κατά 0,6 ως 0,9% του ΑΕΠ), αφήνοντας αμετάβλητες τις κύριες συντάξεις. Τα υπόλοιπα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων βασίζονται σε περαιτέρω αυξήσεις φόρων, διαπιστώνει το Ταμείο.

Επιπλέον, υπογραμμίζει πως ιστορικά η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα για παρατεταμένες περιόδους. «Κατά την δεκαετία του 1990, η Ελλάδα κατάφερε να διατηρήσει πλεόνασμα 1,75% για οκτώ χρόνια. Αλλά για μια μακρύτερη περίοδο πριν την κρίση, το πρωτογενές έλλειμμα βρισκόταν κατά μέσο όρο στο 1% του ΑΕΠ και διευρύνθηκε στο 2% του ΑΕΠ μετά την υιοθέτηση του ευρώ. Κατά την διάρκεια των προγραμμάτων στήριξης από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, το πρωτογενές έλλειμμα ήταν κατά μέσο όρο 1,5% του ΑΕΠ» σημειώνεται στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

Επιπρόσθετα, το ΔΝΤ παραθέτει στοιχεία από άλλες χώρες που δείχνουν πως ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι δύσκολο να επιτευχθεί και να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα, ειδικά μετά από μακρές υφέσεις και όταν η διαρθρωτική ανεργία είναι υψηλή. Σε δείγμα 55 χωρών τα τελευταία 200 χρόνια, καταγράφηκαν μόνο 15 περιπτώσεις με ύφεση μεγαλύτερη από 5 χρόνια και καμία χώρα δεν είχε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2% του ΑΕΠ μετά από μια τόσο μακρά περίοδο αρνητικής ανάπτυξης. Όπως τονίζει το Ταμείο, η Ελλάδα έχει βιώσει μια επταετή ύφεση.

Εν τω μεταξύ, από τις χώρες που είχαν καταγράψει διψήφια ποσοστιαία ανεργία μετά το 1980, μόνο τέσσερις, από τις 22, κατάφεραν να διατηρήσουν πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3% το ΑΕΠ για 10 χρόνια και μόνο δύο, αν εξαιρεθούν οι χώρες που εξάγουν εμπορεύματα. 

Εξετάζοντας την πιο πρόσφατη ιστορία, ακόμα λιγότερες χώρες έχουν καταφέρει να διατηρήσουν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, υποστηρίζει στην ανάλυση του το ΔΝΤ.

Στην Ευρωζώνη μόνο δύο χώρες, η Ιρλανδία και το Βέλγιο, κατάφεραν να διατηρήσουν πρωτογενή πλεονάσματα για μια δεκαετία και μόνο η Ιρλανδία το πέτυχε έχοντας διψήφια ποσοστά ανεργίας. «Η προβολή ότι η Ελλάδα θα έχει τέτοια διψήφια ποσοστά ανεργίας ως το μισό του αιώνα πρέπει να μετριάζει τις εκτιμήσεις όσον αφορά την βιωσιμότητα πολύ μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων» καταλήγει το Ταμείο.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ