2016-05-24 14:58:28
Φωτογραφία για Οι μπανάνες μπορούν να λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα του Ισημερινού;
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την επεξεργασία και ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων μπανάνας θα μπορούσε να καλύψει το ήμισυ των αναγκών σε ορισμένες περιοχές του Ισημερινού, μιας χώρας της Λατινικής Αμερικής που εξαρτάται από τις εισαγωγές ενεργών καυσίμων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ενεργειακής ασφάλειας.

Σχετική μελέτη του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Μαδρίτης (UPM) στην Ισπανία εστίασε στην περιοχή του Ισημερινού με την υψηλότερη παραγωγή μπανάνας και βρήκε ότι ποσοστό 55% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να καλυφθεί από την αξιοποίηση της βιομάζας των αποβλήτων: μίσχοι, φύλλα και φρούτα ακατάλληλα προς διάθεση μπορούν να καταλήξουν σε ηλεκτροπαραγωγική μονάδα βιομάζας. Επίσης, ο Ισημερινός μπορεί να καλύψει ποσοστό 10% των αναγκών του σε βιοαιθανόλη από την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων μπανάνας.

Η μελέτη αφορά στην περιοχή Ελ Όρο όπου παράγεται το 25% των μπανανών του Ισημερινού σε 2,2 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Ο Ισημερινός είναι ο υπ” αριθμόν ένα εξαγωγέας μπανάνας στην κόσμο με μερίδιο αγοράς 29% παγκοσμίως.


Η παραγωγή μπανάνας παρουσιάζει τεράστιες-και μέχρι σήμερα αναξιοποίητες- ενεργειακές προοπτικές αφού κάθε δύο τόνοι φρούτων συνοδεύονται από έναν τόνο αποβλήτων βιομάζας.

Επίσης, ποσοστό από 8% ως 20% των παραγόμενων φρούτων απορρίπτεται διότι δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια ποιότητας για να διατεθεί στην αγορά. Τα απόβλητα αυτά χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή, αλλά μεγάλο μέρος τους σαπίζει στους αγρούς ή σε ανοιχτές χωματερές.

Η έρευνα του UPM έδειξε ότι σε περιοχές όπως το Ελ Όρο, η κατασκευή δύο μονάδων βιομάζας θα ήταν μια οικονομικά βιώσιμη επένδυση όχι μόνο λόγω του τεράστιου όγκου των αποβλήτων μπανάνας, αλλά και διότι η μεταφορά τους θα γινόταν σε πολύ κοντινές αποστάσεις που δεν θα ξεπερνούσαν τα 20 χιλιόμετρα.

Δύο μονάδες βιομάζας μπορούν να εξυπηρετήσουν 386.000 στρέμματα από τα 600.000 στρέμματα της καλλιεργήσιμης έκτασης που αξιοποιείται για μπανάνες. Κάθε χρόνο, 190.102 τόνοι μπανανών που έχουν απορριφθεί και 198.602 τόνοι βιομάζας αποβλήτων παραγωγής θα μπορούν να παραγάγουν 19 εκατομμύρια λίτρα βιοαιθανόλης και 18 Μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Ισημερινός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα και βρίσκεται σήμερα σε μια φάση αναδιαμόρφωσης του ενεργειακού τομέα με κεφάλαια της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης.

Η ενέργεια από τις μπανάνες αποτελεί μια άριστη λύση διαφοροποίησης των ενεργειακών πόρων της χώρας, αλλά και των υπόλοιπων παραγωγών μπανάνας στη Λατινική Αμερική και την Ασία.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ