2016-05-24 17:40:13
Φωτογραφία για Buy ή strong sell οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών στο χρηματιστήριο; - Προσοχή στην φούσκα
Οποιαδήποτε υπερβολή θα φουσκώσει την φούσκα η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να σκάσει βίαια στις τράπεζες Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών μετά την αξιολόγηση θα είναι για buy δηλαδή αγορές ή για strong sell δηλαδή επιθετικές πωλήσεις;

Μετά την αξιολόγηση και την υποτυπώδη δήθεν λύση για το χρέος έχει καλλιεργηθεί η άποψη ότι οι μετοχές των τραπεζών – ειδικά οι μετοχές των τραπεζών στο ελληνικό χρηματιστήριο – θα είναι για αγορές ή strong buy δυνατές αγορές όπως ορισμένοι μπορεί να υποστηρίζουν.

Οι προειδοποιήσεις της Goldman Sachs, αλλά και της Deutsche bank που βλέπουν πτώση έως -20% στα χρηματιστήρια δεν πρέπει να υποτιμηθούν.

Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών σε επίπεδα που πλησιάζουν τον μέσο όρο των περιφερειακών τραπεζών με βάση το P/BV χρήζουν πολύ μεγάλης προσοχής.

Όμως ακόμη μεγαλύτερη προσοχή χρήζει η προειδοποίηση – απειλή του ΔΝΤ ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν έως και 10 δισεκ. capital buffer.


Η προειδοποίηση αυτή δεν είναι μόνο πολιτική απειλή αλλά στηρίζεται και σε χρηματοοικονομικά κριτήρια.

Οι επενδυτές μετά την άνοδο του τελευταίου διαστήματος θα πρέπει να είναι έτοιμοι με την σκανδάλη στο χέρι όπως αναφέρει και στέλεχος της Barclays.

Πρόσφατα είχαμε επισημάνει ότι τα περιθώρια ανόδου των τραπεζικών μετοχών είναι πλέον περιορισμένα το πολύ +30% και μετά οι επενδυτές θα πρέπει να σκεφθούν την αποκομιδή κερδών.

Οι τράπεζες όλες πλέον έχουν βρεθεί πάνω ή κοντά στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου.

Δηλαδή οι τράπεζες βρίσκονται στο πραγματικό τους fair value στην δίκαιη τους αξία που είναι οι τιμές των ΑΜΚ.

Μάλιστα όπως έχουμε αναφέρει τα emerging markets funds αγοράζουν εσχάτως για να αυξήσουν το βάρος – έκθεση τους στην Ελλάδα λόγω της μείωσης του ρίσκου χώρας αλλά οι έλληνες θεσμικοί και επιχειρηματίες που συμμετείχαν στις ΑΜΚ πουλάνε.

Οι μικρομέτοχοι συνεχίζουν να είναι αγοραστές.

Τα περιθώρια ανόδου των τραπεζών σε ένα θετικό σενάριο είναι έως +30% δηλαδή σε ένα limit up μιας ημέρας.

Οποιαδήποτε υπερβολή θα φουσκώσει την φούσκα η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να σκάσει βίαια.

Γιατί σταθερά υποστηρίζουμε ότι τα ανοδικά περιθώρια δεν είναι πολλά κόντρα στην εκτίμηση πολλών ότι αν σπάσουν οι 640-660 μονάδες όλοι θα ακολουθήσουν την ανοδική τάση καθώς και η μακροχρόνια τάση γίνεται ανοδική.

Η εύκολη εκτίμηση θα ήταν να ακολουθήσουμε αυτό που πιστεύουν οι πολλοί ότι όλα θα εξελιχθούν τέλεια άρα ράλι παντού.

Όμως έχουμε άλλη άποψη 1) Τα P/BV των τραπεζών στην Ευρώπη ειδικά των μεγάλων είναι καθηλωμένα εδώ και 6 μήνες στο 0,65 λόγω των επικείμενων stress tests 54 και πλέον τραπεζών από την ΕΚΤ.

2) Το P/BV των μικρότερων τραπεζών της Νοτίου Ευρώπης που δεν θα συμμετάσχουν στα stress tests όπως οι ιταλικές βρίσκεται στο 0,40-0,44 δηλαδή εκεί που βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες.

3) Η Deutsche bank με τα προβλήματα της προφανώς αλλά με 1,6 τρισεκ. ενεργητικό εμφανίζει P/BV 0,39 όσο δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες.

4) Η τράπεζα Κύπρου εδώ και μήνες – παρ΄ ότι η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο – είναι καθηλωμένη στα 0,15 ευρώ ή 1,4 δισεκ. κεφαλαιοποίηση.

Το P/BV της Κύπρου είναι στα 0,46 δηλαδή σε επίπεδα υψηλότερα των ελληνικών που δικαιολογείται λόγω μετοχικής δομής – καταθέτες  και εξόδου της Κύπρου από τα μνημόνια.

5) Μπορεί τώρα κανείς να μην το αποδέχεται αλλά οι τράπεζες λόγω NPEs θα χρειαστούν σε βάθος 20 μηνών νέα κεφάλαια 12-14 δισ και λόγω προβληματικών δανείων και λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας και λόγω αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών.

6) Η κερδοφορία του 2016 θα φθάσει στις τράπεζες τα 800 εκατ. στην Eurobank τα 230 εκατ το 2016 αλλά η κερδοφορία αυτή ακόμη δεν είναι πειστική.

Το 2017 θα είναι η χρονιά δοκιμασίας.

Η κερδοφορία δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει προβληματικά δάνεια και αναβαλλόμενη φορολογία.

7) Αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος οριστική άμεσα…η πιθανότητα ανοδικής κίνησης στην χρηματιστηριακή αγορά που να εκπλήσσει σχεδόν μηδενίζεται.

8) Έχει καλλιεργηθεί λανθασμένα ότι μετά την αξιολόγηση θα έρθουν ανταλλάγματα σπουδαία στην Ελλάδα.

Αυτό είναι μυθοπλασία, παραμύθι.

Το waiver για το οποίο έχει γίνει πολύς λόγος απλά θα μειώσει το ELA από 69 στα 62 δισεκ. ενώ ....οι καταθέσεις μειώνονται.

Η ποσοτική χαλάρωση θα καθυστερήσει.

Οι αγορές ομολόγων EFSF των ελληνικών τραπεζών θα έχει επίδραση από 160 έως 300 εκατ στην κερδοφορία συνολικά στον κλάδο.

Οπότε τα μεγάλα ανταλλάγματα είναι ψίχουλα.

9) Υπάρχει ένας κίνδυνος που δεν μπορεί να αποτιμηθεί αλλά έχει σπουδαιότητα μεγαλύτερη των προηγούμενων 8 παραμέτρων.

Υπάρχει ο κίνδυνος – σε βαθμό υψηλής πιθανολόγησης – να υπάρξει μεγάλη διόρθωση στα διεθνή χρηματιστήρια.

Πολλοί ξένοι οίκοι και μεταξύ αυτών και η Goldman Sachs και η Deutsche bank προειδοποιούν για διόρθωση.

Αποτιμήσεις ευρωπαϊκών τραπεζών με όρους P/BV
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ