2016-05-27 01:09:14
Φωτογραφία για Ο ιταλικός Νότος σε περιμένει - Μαγική απόδραση στη Νάπολη!
Ετοιμάζεις ταξίδι μοναχά για... πάρτη σου ή για σένα και την παρέα σου; Ο επόμενος μαγικός προορισμός σου, θα πρέπει να είναι η Νάπολη Η πόλη του ιταλικού Νότου ανοίγει την αγκαλιά της και είναι έτοιμη να σας υποδεχτεί για να σας προσφέρει αλησμόνητες συγκινήσεις!

Η πρωτεύουσα της Καμπανίας, αυθεντική κι αυθόρμητη, με πληθωρικό ταπεραμέντο, μοναδικά μνημεία και μια συναρπαστική ιστορία 3.000 χρόνων, η Νάπολη επιφυλάσσει εκπλήξεις στον ανυποψίαστο επισκέπτη. Η πατρίδα της πίτσας, του Βεζούβιου αλλά και της εκθαμβωτικής Σοφία Λόρεν είναι ένας σαγηνευτικός προορισμός που η μοναδικότητά του συνοψίζεται στην παλιά ιταλική παροιμία. «Δες τη Νάπολη και ύστερα μπορείς να πεθάνεις!»

Περιπλανηθείτε περπατώντας στο ιστορικό κέντρο

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψεις μια πόλη, από το να την περπατήσεις... Μια βόλτα στα στενά του ιστορικού κέντρου της πόλης, που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO θα σας σαγηνεύσει...


Πρόκειται για ένα γοητευτικό συνονθύλευμα από γραφικά δρομάκια, μεγαλοπρεπείς εκκλησίες, ενδιαφέροντα κτήρια, μικρομάγαζα, παραδοσιακές πιτσαρίες και υπόγειες στοές. Περπατώντας στην πολύβουη Spaccanapoli, τον κεντρικό στενό δρόμο που χωρίζει την πόλη στα δύο, θα βρείτε σχεδόν σε κάθε γωνιά κι έναν καλό λόγο για να κοντοσταθείτε.

Οπωσδήποτε, επισκεφθείτε τον γοτθικού ρυθμού καθεδρικό ναό Duomo, που είναι αφιερωμένος στον πολιούχο San Gennaro (Αγιο Ιανουάριο). Στο παρεκκλήσι του φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου και δύο φιαλίδια με το στερεοποιημένο αίμα του (Via Duomo 147). Δεν θα πρέπει να παραλείψετε να κάνετε μια στάση στην Capella Sansevero, ένα αριστουργηματικό παρεκκλήσι του 17ου αιώνα, για να θαυμάσετε το διάσημο άγαλμα του «Κεκαλυμμένου Χριστού» του Sanmartino (Via Francesco de Sanctis 19/21, www.museosansevero.it).

Ενας περίπατος προς τα νότια θα σας οδηγήσει στην Piazza Municipio όπου βρίσκεται το Castel Nuovo, το επιβλητικό μεσαιωνικό κάστρο που υπήρξε βασιλική κατοικία αλλά και τόπος διαμονής καλλιτεχνών και διανοουμένων.

Λίγο παρακάτω στέκει το μεγαλοπρεπές Palazzo Reale που φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή έργων τέχνης και επίπλων από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα (Piazza del Plebiscito 1,www.palazzorealenapoli.it), ενώ το διπλανό Τeatro di San Carlo (1737), με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες και την τέλεια ακουστική, είναι το καλύτερο μέρος στη Νότια Ιταλία για να δεις μια παράσταση όπερας (Via San Carlo 98, www.teatrosancarlo.it).

Ρομαντικές βόλτες στην πόλη

Απολαύστε έναν περίπατο κατά μήκος του παραλιακού δρόμου από τη Santa Lucia μέχρι τη Mergellina. Ξεκινήστε από τη Via Partenope για να περάσετε απέναντι στη χερσόνησο Megaride όπου βρίσκεται Castel Dell Ovo (Κάστρο του Αυγού), το παλαιότερο κάστρο της Νάπολης που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Από εκεί θα έχετε μοναδική θέα στο Βεζούβιο, καθώς και στις περιοχές Mergellina και Posillipo. Συνεχίστε τη βόλτα σας στη Via Caracciolo, με το πάρκο της Villa Comunale από τη μία πλευρά και τη θάλασσα από την άλλη, και «οργώστε» όλη την παραλιακή οδό που είναι γεμάτη με εστιατόρια που σερβίρουν θαλασσινές νοστιμιές.

Στην άκρη του κόλπου της Νάπολης βρίσκεται το Posillipo, η πιο αριστοκρατική περιοχή της πόλης, με κομψά σπίτια στο λόφο και ωραία σημεία για πανοραμική θέα. Το Castel Sant’Elmo, στο λόφο Vomero, είναι κλασικό σημείο για βόλτες την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Χρονολογείται από το 1275 και βρίσκεται δίπλα στη Μονή του San Martino. Αξίζει να ανεβείτε έως εδώ για να απολαύσετε την υπέροχη θέα στην πόλη και τον Βεζούβιο (Via Tito Angelini 22).

Μυστηριώδης, ατμοσφαιρική βόλτα στην υπόγεια Νάπολη

Αν θελήσετε να ξεφύγετε για λίγο από τον λαμπερό ήλιο και να βιώσετε μια διαφορετική ατμοσφαιρική βόλτα, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να περιπλανηθείτε στον συναρπαστικό υπόγειο κόσμο της Νάπολης. Στα 40 μέτρα κάτω από το ιστορικό κέντρο της πόλης, θα ανακαλύψετε, μεταξύ άλλων, τα ερείπια ενός ελληνορωμαϊκού θεάτρου και μια ρωμαϊκή αγορά με άθικτες προσόψεις μαγαζιών. Οι ξεναγήσεις διαρκούν περίπου δύο ώρες και αποτελούν μια ξεχωριστή εμπειρία (www.napolisotterranea.org). Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τις κατακόμβες του San Gennaro και του San Gaudioso, τις αρχαιότερες στην Ιταλία (2ος αιώνα), που είναι διακοσμημένες με εξαίσιες παλαιοχριστιανικές τοιχογραφίες (www.catacombedinapoli.it).

Πομπηία - Εκεί που... έδρασε ο Βεζούβιος

Η πλήρωση του ταξιδιού, θα επέλθει αν κι εφόσον επισκεφτείτε τη ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας, η οποία σκεπάστηκε από την καυτή λάβα του Βεζουβίου το 79 μ.Χ. Αξίζει να αφιερώσετε αρκετό από το χρόνο της παραμονής σας στην πόλη για να περιπλανηθείτε στους δρόμους της ξεθαμμένης πόλης, ανάμεσα σε μεγαλοπρεπείς επαύλεις με εξαίσιες διακοσμητικές τοιχογραφίες, καταστήματα, λουτρά και δημόσια κτίρια που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό διατηρημένα. Αν από την άλλη δεν προλαβαίνετε να τα δείτε όλα, δώστε προτεραιότητα στο Αμφιθέατρο, το Μεγάλο Θέατρο, το Ωδείο και τον χώρο της Αγοράς (Forum). Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τις οικίες των Βέτι, του Φαύνου, καθώς και τη Βίλα των Μυστηρίων με τις ιδιαίτερες τοιχογραφίες. Για να φτάσετε στην Πομπηία (23 χλμ. από τη Νάπολη) θα πάρετε το τρένο της Circumvesuviana ή της Trenitalia (www.pompeiisites.org).

Μοναδικά μουσεία

Εφόσον δεν καταφέρετε να επισκεφθείτε την Πομπηία μπορείτε να πάρετε μια... γεύση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης. Εκτός από εκπληκτικά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες από την Πομπηία κι άλλες πόλεις που καταστράφηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου, θα δείτε μια σπάνια συλλογή ελληνορωμαϊκών γλυπτών, καθώς και το συναρπαστικό Cabinetto Segreto με μια ιδιαίτερη συλλογή ερωτικών έργων από την Πομπηία και το Herculaneum (Piazza Museo Nazionale 19). Πολύ σημαντικό είναι και το Museo di Capodimonte που στεγάζεται στο ανάκτορο του Καρόλου III και φιλοξενεί πολλά έργα τέχνης που κατείχε ο ίδιος, μεταξύ των οποίων και μερικά αριστουργήματα των Botticelli, Goya, Tiziano και Caravaggio (Via Miano 2,www.museocapodimonte.beniculturali.it). Οι λάτρεις της σύγχρονης τέχνης θα απολαύσουν τη μόνιμη συλλογή του Museo d’Arte Contemporanea Donnaregina (MADRE) με έργα σημαντικών καλλιτεχνών του 20ού αιώνα όπως οι Jeff Koons, Richard Serra και Anish Kapoor (via Settembrini 79, www.madrenapoli.it).

Αυθεντικές γεύσεις

Ιταλία και γαστρονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Ταυτόσημες και συνυφασμένες. Ειδικά η Νάπολη, προσφέρεται για γαστρονομικές... εκρήξεις μιας και είναι η πατρίδα της πίτσας, της σάλτσας Napoletana και της σαλάτας Caprese. Εδώ θα γευτείτε την πιο διάσημη ιταλική πίτσα στην απλούστερη και νοστιμότερη εκδοχή της: τραγανή, ξεροψημένη ζύμη, σάλτσα από φρέσκιες ντομάτες San Marzano, ντόπια μοτσαρέλα και φύλλα βασιλικού. Μπορεί η Margherita να είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια, οι Ναπολιτάνοι όμως λατρεύουν και την pizza marinara (σκόρδο, ρίγανη, ελαιόλαδο και σάλτσα ντομάτας). Η τοπική κουζίνα αγαπά και τα θαλασσινά: polpo affogato (χταπόδι με σάλτσα), zuppa di pesce (ψαρόσουπα) και risotto alla pescatora (με θαλασσινά) είναι μερικές από τις γεύσεις που ξεχωρίζουν. Οι λάτρεις των γλυκών δεν θα μπορέσετε να αντισταθείτε στα sfogliatelle (μικρά τραγανά γλυκά με γέμιση από γλυκιά ρικότα) και στα baba με ρούμι.

Κοντινές εξορμήσεις

Αν κι εφόσον η Νάπολη έχει καλύψει τις προσδοκίες σας, τότε μπορείτε να επιβιβαστείτε στο ferry boat με προορισμό κάποιο από τα νησιά του κόλπου της Νάπολης ή την Ακτή Αμάλφι (Costiera Amalfitana). Το διάσημο Capri έχει καθιερωθεί ως νησί της dolce vita, ενώ η λιγότερο τουριστική γειτόνισσά του, η Ischia, φημίζεται για τα ιαματικά λουτρά και τα ειδυλλιακά ψαροχώρια της. Ανάμεσα στη Νάπολη και το Salerno, η διάσημη ιταλική Ριβιέρα σάς περιμένει για διαδρομές με μαγευτική θέα και διακοπές γεμάτες εμπειρίες. Σμαραγδένια νερά, μεσογειακοί κήποι με ελιές και εσπεριδοειδή, κοσμοπολίτικα λιμάνια αλλά και ήσυχα χωριά γι αυτούς που αναζητούν χαλάρωση και ρομάντζο. Το Sorrento, το Ravello, το Amalfi και το Positano είναι μόνο μερικά από τα μέρη που θα σας εντυπωσιάσουν σε αυτό το ξεχωριστό κομμάτι του ιταλικού Νότου.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ