2016-05-29 14:58:31
Φωτογραφία για Όλη η αλήθεια για τη νομιμοποίηση των «πλαστών» πτυχίων
Μέγα θέμα έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες δύο ημέρες από την είδηση ότι το Υπουργείο Παιδείας προτίθεται να νομιμοποιήσει πλαστούς τίτλους σπουδών, μαθητών οι οποίοι κατάφεραν να μπουν στο Δημόσιο.

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι διαφορετική. Το ζήτημα που έχει προκύψει αφορά παράτυπους και όχι πλαστούς, τίτλους σπουδών που είχαν λάβει μαθητές από ιδιωτικά σχολεία και κυρίως από τις «Σχολές Ευρώπη» και το ΤΕΕ «Τομή» στην Άρτα. Όπως είχε αποκαλύψει το Hot Doc τον Μάιο του 2013, τα πτυχία ήταν μεν νόμιμα, αλλά οι βαθμοί των μαθητών δεν ανταποκρίνονταν στις πραγματικές επιδόσεις τους. Αυτό που εν ολίγοις συνέβαινε, ήταν οι μαθητές να βαθμολογούνται με άριστα, να συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό μορίων και να παίρνουν την πολυπόθητη θέση στο Δημόσιο, ανεξαρτήτως αν σημείωναν ή όχι υψηλή βαθμολογία στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ.

Τα παράτυπα πτυχία ήταν τουλάχιστον 2.000 είναι όμως άγνωστος ο αριθμός όσων μαθητών μπήκαν και κυρίως όσων συνεχίζουν να εργάζονται στο Δημόσιο
. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι στην ιστοσελίδα του εκπαιδευτηρίου «Σχολές Ευρώπη», διαφημιζόταν, μεταξύ άλλων, η επιτυχία της σχολής, ενώ δημοσιεύονταν τα ονόματα των μαθητών που κατάφεραν να κερδίσουν μια θέση στο Δημόσιο. Μόνο το 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδινε στη δημοσιότητα η ίδια η σχολή, διορίστηκαν σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ψυχιατρεία ανά την Ελλάδα, σε σώματα ασφαλείας και στον στρατό, ακόμη και στην Τράπεζα της Ελλάδος, συνολικά 81 σπουδαστές.

Ο νόμος Γιαννάκου

Το 2007 κι ενώ ήδη το σκάνδαλο ήταν γνωστό, η τότε υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου υπέγραψε νόμο που προβλέπει ότι τα πτυχία των μαθητών Ιδιωτικών ΤΕΕ που τους αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας λόγω των παραπάνω διαπιστωμένων παρανομιών θα έπρεπε να χορηγηθούν εκ νέου κατόπιν ειδικών πτυχιακών εξετάσεων. Οι τίτλοι σπουδών με απλά λόγια, δεν μπορούν να ακυρωθούν παρά να ανακληθούν από εκείνον που τους πιστοποίησε, δηλαδή το Δημόσιο.

Η διαδικασία της επανεξέτασης, όπως εξηγεί στο koutipandoras.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) Μιχάλης Κουρουτός προβλέπει ότι οι μαθητές θα πρέπει να γράψουν άριστα στις νέες εξετάσεις ώστε να πιστοποιηθεί ότι ο βαθμός που είχαν πάρει για να μπουν στο Δημόσιο, ανταποκρινόταν στις πραγματικές επιδόσεις τους. Όσοι δεν το καταφέρουν θα απολυθούν και θα τιμωρηθούν.

Οι ειδικές πτυχιακές εξετάσεις τη διενέργεια των οποίων προέβλεπε ο νόμος Γιάννακου ήδη από το 2007, δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα ορισμένοι από τους μαθητές που είχαν μπει στο Δημόσιο κατέχοντας παράτυπους τίτλους σπουδών να παραμένουν στη θέση τους, ενώ ακόμη και μετά το 2007 συνέχισαν να διορίζονται άνθρωποι οι οποίοι κατείχαν παράτυπο τίτλο. Οι διάδοχοι της Μαριέττας Γιαννάκου δηλαδή, όχι μόνο αδιαφόρησαν παντελώς για τον νόμο αλλά και για τις συνεχείς καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ η οποία είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο, αλλά συνέχισαν να κάνουν τα στραβά μάτια.

Τα αδικήματα παραγράφηκαν

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου τα δύο σχολεία της Άρτας, τα οποία περιλαμβάνονται σ' εκείνα που έδιναν παράτυπους τίτλους, έκλεισαν, ενώ για την υπόθεση κατηγορήθηκαν συνολικά 24 εκπαιδευτικοί, από τους οποίους δώδεκα ήταν καθηγητές του Δημοσίου, μέλη εξεταστικών επιτροπών. Η σημαντικότερη κατηγορία που βάρυνε ορισμένους από αυτούς ήταν η «πλαστογραφία κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με σκοπό να προσπορίσουν στον εαυτό τους όφελος ανώτερο των 73.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση». Μετά τη διερεύνηση της υπόθεσης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας, κρίθηκε πως οι πράξεις δεν συνιστούν κακούργημα κι έτσι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν λόγω παραγραφής, αφού είχε παρέλθει πενταετία από την ημερομηνία τέλεσης των αδικημάτων.

Ένας από τους κατηγορούμενους μάλιστα, ο οποίος φέρεται ως ιδιοκτήτης και διαχειριστής του ενός εκ των δύο ΤΕΕ της Άρτας με την εμπλοκή του να έχει προκύψει, έπειτα από μαρτυρίες εκπαιδευτικών, οι οποίες τον καταδείκνυαν ως διαχειριστή του εκπαιδευτηρίου «Σχολές Ευρώπη», παρότι τυπικά η ιδιοκτησία ανήκε αρχικά στο σύζυγό της αδελφής του και στη συνέχεια στην ίδια την αδελφή του, είχε υπάρξει πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα, ενώ ήταν καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι άλλος κατηγορούμενος είχε αναλάβει, ενώ ακόμη ήταν σε εξέλιξη η προανακριτική διαδικασία, θέση επικεφαλής σε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ