2016-05-30 10:22:14
Φωτογραφία για ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ «ΟΧΙ»
Επιστολή προς τους δανειστές, στην οποία απαριθμούνται προαπαιτούμενα τα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να υλοποιήσει, φέρεται να έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι ορισμένες από τις εκκρεμότητες δεν θα υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση είτε γιατί οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν ταλαιπωρηθεί ήδη με δύσκολες ψηφοφορίες είτε γιατί τα θέματα που βάζουν οι θεσμοί έχουν εξαντληθεί με τεχνικές συζητήσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επιστολή του που έχει αποδέκτες τους κ.κ. Πιερ Μοσκοβισί, από την πλευρά της Κομισιόν, τον Μπενουά Κερέ, από την ΕΚΤ και Πολ Τόμσεν εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Ευρώπη, ο Τσακαλώτος εξηγεί αναλυτικά πως η κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσει συνολικά οκτώ από τα προαπαιτούμενα των θεσμών, θεωρώντας πως επί της ουσίας δεν υπάρχει λόγος να συμβεί αυτό. Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει τους αποδέκτες της επιστολής σε ποια ακριβώς θέματα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί άμεσα και σε ποια θεωρεί ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις.


Το πλαίσιο των ορίων της κυβέρνησης συζητήθηκε και σε σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στη διάρκεια του οποίου επισημοποιήθηκαν και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των "Νέων", η κυβέρνηση προτίθεται να υλοποιήσει το σύνολο των εκκρεμοτήτων, οι οποίες είναι περίπου 150 αλλά στην πλειονότητά τους αφορούν διορθώσεις σε διατυπώσεις, ωστόσο δεν ανταποκρίνεται σε οκτώ σημεία αιχμής. Ένα από αυτά αφορά τα ενεργειακά καθώς οι θεσμοί ζητούν επακριβώς από την κυβέρνηση να απαντήσει ποιο θα είναι το εναλλακτικό της σχέδιο σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει αποτελεσματικά εκείνο για τον ΑΔΜΗΕ. Επί της ουσίας ζητούν η κυβέρνηση να δεσμευτεί για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ για το ενδεχόμενο αποτυχίας του σχεδιασμού της.

Ένα άλλο θέμα, εξίσου σημαντικό για το Μέγαρο Μαξίμου, είναι αυτό που αφορά τα ειδικά μισθολόγια. Με βάση τις πληροφορίες, η κυβέρνηση αρνείται να αποσύρει τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει τη δυνατότητα να υπάρξει ξεπάγωμα των ειδικών μισθολογίων έως τις 31/12/16 και επιμένει στη διατήρησή της. Ένα τρίτο θέμα που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποτελεί ''κόκκινη γραμμή'' για το Μαξίμου και αναφέρεται στην επιστολή Τσακαλώτου αφορά το αίτημα των θεσμών να καταργηθεί η κατηγορία των συντάξεων που δίνονται για λόγους ατυχημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα ενσωματώσει σε νομοθετήματα που θα κατατεθούν στη Βουλή τροπολογίες με τις οποίες θα διευθετούνται οι ουρές της αξιολόγησης. Αυτό μπορεί να γίνει ενδεχομένως την Τετάρτη, ίσως και νωρίτερα, αναφέρουν πηγές με γνώση του σχεδιασμού του οικονομικού επιτελείου. Με στόχο να κλείσει όλο αυτό το κεφάλαιο όσο το δυνατόν συντομότερα και να συνταχθεί από τους θεσμούς το περίφημο compliance report, δηλαδή η έκθεση συμμόρφωσης, που θα αποτελέσει και το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης. Η εν λόγω έκθεση-αναφορά θα περάσει από το EuroWorking Group και ακολούθως από το συμβούλιο του ESM.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ