2016-05-30 15:10:23
Φωτογραφία για Μουσείο της πόλης του Βόλου - Το πρώτο σύγχρονο Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα!
Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου είναι το μοναδικό σύγχρονης αντίληψης Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα. Όπως προκύπτει και από τη βάση δεδομένων, ο Βόλος δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα -είναι δηλαδή μια σχετικά καινούργια πόλη- και η ιστορική έρευνα που ξεκίνησε από την ίδρυσή του μέχρι και το 1970 αποτελεί ουσιαστικά το περιεχόμενο του Μουσείου.

Η λειτουργία του ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2014 με τα εγκαίνια της πρώτης μεγάλης περιοδικής έκθεσης «Βόλος- Νέα Ιωνία: τόσο κοντά, τόσο μακριά» που ήταν αφιερωμένη στα 90 χρόνια από την ίδρυση του προσφυγικού Συνοικισμού στη Νέα Ιωνία, καθώς και στις επιπτώσεις από τη μαζική εγκατάσταση των μικρασιατών προσφύγων στο Βόλο. Πραγματευόταν επίσης τις διαδρομές των διαφορετικών ανθρώπων που συναντήθηκαν και συμβίωσαν σε έναν κοινό τόπο, την πόλη του Βόλου, τον αστικό χώρο που αντίκρισαν οι μικρασιάτες πρόσφυγες όταν έφτασαν το 1922 και τον αστικό χώρο που οι ίδιοι δημιούργησαν μετά από χρόνια εργασίας στη νέα τους πατρίδα. Η έκθεση καταλάμβανε έκταση 1.500 περίπου τ.μ. και περιείχε περίπου 765 τ.μ. εκθετικών επιφανειών, 360 φωτογραφίες, 110 αντικείμενα και 200 λεπτά ηχητικού και οπτικοακουστικού υλικού, από τα οποία 75 ήταν μαρτυρίες.


Το Μουσείο πλέον φιλοδοξεί να γίνει ένας χώρος όπου θα εκτίθενται οι ιστορίες ζωής των ανθρώπων της πόλης μαζί με τα υλικά τεκμήρια της δραστηριότητάς τους και επιδιώκει να γίνει ένα μουσείο για τους ανθρώπους και με τους ανθρώπους της πόλης, προσβλέποντας στη συγκρότηση του κοινού παρόντος αλλά και σε δημιουργικές διεξόδους για το μέλλον.

Στεγάζεται στην πρώην καπναποθήκη Παπάντου, η οποία κτίστηκε περί το 1920 και παραδόθηκε ανακαινισμένη το 2014. Στον αύλειο χώρο του Μουσείου σώζεται τμήμα του κάστρου, της ανατολικής πλευράς του βυζαντινού τείχους στο λόφο των Παλαιών, το οποίο αποκαταστάθηκε από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Στο ισόγειο λειτουργεί χώρος περιοδικών εκθέσεων, εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δράσεων, πωλητήριο και αναγνωστήριο. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί η περιοδική έκθεση «Το λιθογραφείο Ματσάγγου» παρουσιάζοντας αφίσες, μακέτες πακέτων, πακέτα και σχέδια χαρτιού περιτυλίγματος τσιγάρων της «Καπνοβιομηχανίας Αδερφών Ματσάγγου». Πρόκειται για μια σπάνια συλλογή με πολλά ανεκτέλεστα σχέδια ή πακέτα που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ και είναι η πρώτη συλλογή που απέκτησε για το Μουσείο της Πόλης το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας (ΔΗ.Κ.Ι.) από τον Κώστα Αβτζή το 1994.

Για την ιστορία, την προσφορά και τις δράσεις του Μουσείου της Πόλης του Βόλου έχουν συνεργαστεί η κα. Ρίκη Μπουσχότεν, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΙΑΚΑ για το Μουσείο Πόλης, η κα. Ιουλία Πεντάζου, Δρ. Ιστορικός – ειδικός στις πολυμεσικές εφαρμογές, συν- επιμελήτρια της πρώτης μεγάλης περιοδικής έκθεσης του Μουσείου «Βόλος – Νέα Ιωνία: τόσο μακριά τόσο κοντά” και ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Αρχιτέκτων, σκηνοθέτης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος «Σχεδιάζοντας το Μουσείο της Πόλης του Βόλου.  “Το βασικό ήταν να καταγραφούν οι μνήμες των ανθρώπων, πέρα από τα κείμενα ή τις φωτογραφίες. Έχουμε συνεντεύξεις από τρεις αιωνόβιους Βολιώτες, που σήμερα βέβαια δεν ζουν, αλλά ευτυχώς καταφέραμε να σώσουμε ένα κομμάτι της μνήμης αυτής”, επισημαίνει η κα. Μπουσχότεν.

Στο Μουσείο υπάρχει ουσιαστικά μια τεράστια βάση δεδομένων που δημιούργησαν οι ερευνητές, ιστορικοί και ανθρωπολόγοι του τμήματος, οι οποίοι κατέγραψαν την ιστορία της πόλης με κριτήρια το χώρο, τους ανθρώπους, την αστική ανάπτυξη και τις εποχές κρίσης. Η ίδια εξηγεί ότι η έρευνα σχεδιάστηκε το 2012 και το βασικό της κομμάτι έχει ολοκληρωθεί. “Τώρα είμαστε στη φάση της επεξεργασίας και παρουσίασης των πρώτων αποτελεσμάτων”. Επιπλέον η κα. Μπουσχότεν ανέφερε ότι επειδή υπάρχει σημαντικό και πλούσιο υλικό από τη δεκαετία του 1940, θα πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή έκθεση στο Μουσείο της Πόλης που θα αποτελεί ουσιαστικά ένα φωτογραφικό και ηχητικό μονοπάτι το οποίο θα οδηγεί στους χώρους μαρτυρίων και μνήμης της πόλης.

Το Μουσείο Μπενάκη οργάνωσε -με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων- εκδήλωση αφιερωμένη στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η αναγνώριση της πολιτιστικής προσφοράς του Μουσείου της Πόλης του Βόλου, μέσα από την συμβολή του στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την έρευνα και την προβολή του πολιτισμού της πόλης του Βόλου, εντός και εκτός Ελλάδος.

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Φερών 17

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη -Κυριακή 10:30 - 13:30, Τετάρτη και Παρασκευή 18:00-21:00

Τιμή Εισιτηρίων: Δωρεάν
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ