2016-05-30 20:44:13
Φωτογραφία για Κύπρος: Σκληρό πόκερ για την Προεδρία της Βουλής
Πλησιάζει η ώρα για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής, που χρονικά τοποθετείται την ερχόμενη Πέμπτη 2 Ιουνίου. Ενόψει τούτου στο παρασκήνιο υπάρχει έντονη κινητικότητα και επαφές για να διαμορφωθούν συνεργασίες, ενώ η σκέψη είναι στραμμένη στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο η υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου αποτελεί επιλογή που αποτρέπει εσωκομματικά μουρμουρητά. Η ιδέα να μοιραστούν οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων τη θητεία, από 2½ χρόνια, δεν προχωρά καθώς το ΑΚΕΛ δεν τη συζητά. Ούτε η σκέψη για υποστήριξη της υποψηφιότητας Συλλούρη μπορεί να προχωρήσει, καθώς εκτός των εσωκομματικών ενστάσεων ενδέχεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα να μην ακολουθήσει στο σύνολό της αυτή την επιλογή, όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές.

Ως εκ τούτου, ο ΔΗΣΥ θα επιμένει και στους τρεις γύρους στην υποψηφιότητα του προέδρου του, εξαντλώντας όλες τις πιθανότητες. Ενδεικτικό του κλίματος στον ΔΗΣΥ είναι και η ανάρτηση στο twitter του Νίκου Τορναρίτη: «Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής πρέπει να πιστεύει στην ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού».


Στο ΑΚΕΛ πραγματοποιούν επαφές με κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, θεωρώντας ότι η υποψηφιότητα του γενικού γραμματέα του να μπορεί να αποτελέσει για τους υπόλοιπους, πλην ΔΗΣΥ, επιλογή στην τελική φάση της διαδικασίας. Ηγετικά στελέχη σημειώνουν ότι το κόμμα δεν θα πρέπει να μπει στη λογική της συναλλαγής, τονίζοντας ότι πρέπει να διαμορφωθούν συμμαχίες εντός και εκτός Βουλής, ενόψει και των προεδρικών.

Στον ενδιάμεσο χώρο, το ΔΗΚΟ κινείται ως ηγέτιδα δύναμη. Αυτό το επιτρέπουν τα  εκλογικά αποτελέσματα, τα οποία  έχουν ενισχύσει τη στρατηγική του κόμματος ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2018. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κινήθηκε γρήγορα προτείνοντας τον Μαρίνο Σιζόπουλο για πρόεδρο της Βουλής, καθώς η ΕΔΕΚ είναι το δεύτερο κόμμα του ενδιάμεσου χώρου. Το άνοιγμα αυτό θα αποτελέσει βήμα για εμβάθυνση της συνεργασίας και επιλογή που εάν βρει στήριξη από Συμμαχία, Αλληλεγγύη και Οικολόγους, θα πετύχει. Το ΔΗΚΟ θα στηρίξει μέχρι τέλους την υποψηφιότητα Σιζόπουλου απορρίπτοντας άλλα σενάρια.

Σήμερα θα συναντηθούν Μαρίνος Σιζόπουλος και Γιώργος Λιλλήκας, ενώ δρομολογούνται και άλλες επαφές. Η Συμμαχία Πολιτών εξετάζει διάφορα σενάρια χωρίς να απορρίπτει τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ.

Οι Οικολόγοι από την πλευρά τους θα αποφασίσουν σε επίπεδο Πολιτικής Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη, χωρίς όπως αναφέρουν να εμπλακούν σε «πάρε-δώσε». Οι Οικολόγοι σε ανακοίνωσή τους κατηγορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για εμπλοκή στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Βουλής.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ