2016-05-31 00:47:16
Φωτογραφία για Με κατάργηση δώρων και ομαδικές απολύσεις ανοίγουν τα εργασιακά
«Θερμό»... αλά γαλλικά προμηνύεται το φετινό καλοκαίρι στο μέτωπο των εργασιακών, καθώς θεμελιώδεις κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα θα τεθούν εξ αρχής σε διαπραγμάτευση, με άγνωστη έκβαση.

Σήμερα συνεδριάζει στο Άμστερνταμ η οκταμελής (πολυεθνική) επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας, με μοναδική ελληνική συμμετοχή αυτήν του καθηγητή Ιωάννη Κουκιάδη.

Η επιτροπή καλείται να αναζητήσει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στις ομαδικές απολύσεις, στις συλλογικές συμβάσεις, στις διαπραγματεύσεις, στον τρόπο προκήρυξης απεργιών και στον συνδικαλιστικό νόμο.

AdTech Ad

Ωστόσο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της χώρας (με τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ) αλλά και στο εξωτερικό (με τις πιέσεις του ΔΝΤ και των Θεσμών), ευνοεί συζητήσεις για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, «ελαστικοποίηση» του ωραρίου εργασίας, παρεμβάσεις στο δικαίωμα της απεργίας, αλλά και κατάργηση -υπό προυποθέσεις- του 3ου και 14ου μισθού.


Άλλωστε η ατζέντα των δανειστών για τα εργασιακά περιλαμβάνει:

- Την καθιέρωση κατώτατου μισθού χωρίς τριετίες και επιδόματα. Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) έχει υποχωρήσει από τα 751 ευρώ, στα 586 ευρώ μεικτά και ειδικά για τους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών στα 511 ευρώ (μεικτές αποδοχές).

- Την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων (επιτρέπονται έως 6 απολύσεις το μήνα για επιχειρήσεις με 20 έως 150 εργαζόμενους).

- Την ενίσχυση των ευέλικτων μορφών εργασίας και την μείωση του κόστους των υπερωριών.

- Την ελαστικοποίηση του πλαισίου διευθέτησης του χρόνου εργασίας (αυξομείωση ωραρίου), με ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος.

- Την αλλαγή του καθεστώτος λήψης αποφάσεων για κινητοποιήσεις, καθώς και του τρόπου λειτουργίας των συνδικάτων.

- Την καθιέρωση της ανταπεργίας ( lock out) του εργοδότη.

Τα μέλη της επιτροπής

Ο Ολλανδός καθηγητής Οικονομικής της Εργασίας κ. Jan Van Ours, πρόεδρος των Ευρωπαίων εργατολόγων, θα είναι ο πρόεδρος της οκταμελούς επιτροπής για τις αλλαγές στα εργασιακά.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος, η σύνθεση  της επιτροπής των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων έχει ως εξής: Πρόεδρος ο Jan Van Ours (Ολλανδός καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο πανεπιστήμιο Τίλμπουργκ ) και μέλη οι Gerhard Bosch (καθηγητής σε θέματα εργασίας και οικονομικής κοινωνιολογίας στο Εσσεν), Bruno Veneziani (καθηγητής εργατικού δικαίου στο Μπάρι), ο Fernandes Monteiro (καθηγητής εργατικού δικαίου στο Πόρτο), Wolfang Daubler (καθηγητής εργατικού δικαίου στη Βρέμη), Γιάννης Κουκιάδης (καθηγητής εργατικού δικαίου στη Θεσσαλονίκη και πρώην υπουργός), Juan Jimeno (διευθυντής του τμήματος ερευνών της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας) και Petro Silva Martins (καθηγητής οικονομικών της εργασίας στο Queen Mary College).

Παρατηρητής της Επιτροπής θα είναι η Εφη Αχτσιόγλου, διευθύντρια του γραφείου του Γ. Κατρούγκαλου.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ