2016-06-01 10:20:12
Φωτογραφία για Τι λένε οι βουλευτές για την επίσκεψη του Πούτιν;
Ετερόκλιτα είναι τα συμπεράσματα των βουλευτών για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην χώρα μας και τις προοπτικές που διαμορφώνονται για την προσέλκυση επενδύσεων και ρώσικων κεφαλαίων.

Είναι ενδεικτικό ότι διάσταση απόψεων και διαφορετική προσέγγιση εντοπίζεται και μεταξύ μελών των ίδιων κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση του ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ξεκινά την καταγραφή του απολογισμού που κάνουν μέλη της εθνικής μας αντιπροσωπίας. Στις αποκλειστικές δηλώσεις που εξασφαλίσαμε - και που θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τις επόμενες ημέρες - αποτυπώνεται ο απολογισμός διάφορων βουλευτών για την επίσκεψη Πούτιν αλλά και οι απόψεις τους για την γεωστρατηγική που πρέπει να έχει η χώρα μας.

Γιώργος Κασαπίδης βουλευτής Κοζάνης με την Νέα Δημοκρατία

«Είναι τιμητικό για την Ελλάδα το γεγονός ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μας επισκέφθηκε, πολύ περισσότερο όταν η επίσκεψη έγινε σε αυτή την δύσκολη συγκυρία. Υποδηλώνει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά της Ρωσίας να διατηρηθούν οι στενές σχέσεις συνεργασίας με την Ελλάδα παρά τα μέτρα και τους περιορισμούς που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την δική μας πλευρά οφείλουμε αξιοποιήσουμε το Ρωσικό ενδιαφέρον και να αναθερμάνουμε τις συνεργασίες μας»


Βασίλης Κεγκέρογλου βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης με την «Δημοκρατική Συμπαράταξη: ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ»

Η επίσκεψη του προέδρου της Ρώσικης Ομοσπονδίας από μόνη της είναι ένα θετικό γεγονός για την χώρα μας ανεξάρτητα αν έγινε με αφορμή των εορτασμό των 1.000 χρόνων για την Ρωσική παρουσία στο Άγιο Όρος. Βεβαίως, η επίσκεψη αυτή θα μπορούσε να έχει περισσότερα θετικά αποτελέσματα για την χώρα μας. Δυστυχώς, μείναμε μόνο σε γενική ανταλλαγή ευχών για περαιτέρω συνεργασία χωρίς οι συζητήσεις να προχωρήσουν σε συγκεκριμένους τομείς.

Είναι πολύ σημαντικό, σε πραγματική βάση και με δεδομένες τις συνθήκες σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο, να δούμε αρχικά τους τομείς που μπορούμε να έχουμε συνεργασία και ακολούθως να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες. Ενδεικτικά αναφέρω τον τουριστικό τομέα. Δυστυχώς όμως, από δύο ημέρες που απαιτούνταν για την έκδοση βίζα στους Ρώσους τουρίστες που επιθυμούσαν να έρθουν στην χώρα μας, σήμερα χρειάζονται δέκα ημέρες! Ένα δεύτερο θέμα είναι ενδεχόμενες συνεργασίες όπως η συμπαραγωγή όπλων που ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που όμως απαιτούν άρση του σχετικού εμπάργκο. Άρα, από μόνες τους αυτές οι ανακοινώσεις δεν δίνουν θετικό αποτέλεσμα.

Το τρίτο ζήτημα είναι ότι πρέπει να ακολουθηθεί μια συστηματική δουλειά για να πείσουμε τους ιθύνοντες για την άρση του εμπάργκο κατά πολλών δικών μας προϊόντων που ζητά ο Ρώσος καταναλωτής.

Το Ομόθρησκο και Ομόδοξο δύο λαών είναι σημαντικός παράγοντας αρκεί να μην εμπλέκονται ζητήματα που έχουν να κάνουν με την διαχείριση εκκλησιαστικών θεμάτων. Το γεγονός ότι μετά από αιώνες θα γίνει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος με την συμμετοχή και της εκκλησίας της Ρωσίας είναι σημαντικότατο γεγονός. Έτσι λοιπόν ο απολογισμός για την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου έχει θετικό πρόσημο επειδή πραγματοποιήθηκε. Δεν έχει όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε κανένα τομέα από αυτούς που μπορούμε να συνεργαστούμε. Ακόμα και στο ενεργειακό τα πράγματα δεν προχώρησαν κατά τις δυνατότητες συνεργασίας που έχουν οι δύο χώρες. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα τα σοβαρά αυτά ζητήματα να τα χειριστούμε με περισσότερη αποτελεσματικότητα.

Ανδρέας Κατσανιώτης βουλευτής Αχαΐας με την Νέα Δημοκρατία

«Αυτό που θα πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση και να καταλάβουμε όλοι μας είναι πως πρέπει να ποντάρουμε στους Έλληνες και την Ελλάδα. Μόνο αν μεταρρυθμιστεί η ελληνική οικονομία, μόνο αν αλλάξει η ελληνική κοινωνία, μόνο αν πειστούν τα ελληνικά κεφάλαια να επενδύσουν στην χώρα θα μπορέσουμε να φύγουμε από την κρίση

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι προσήλωση στην ευρωπαϊκή προοπτική και η σκέψη ότι η σύμμαχος Αμερική σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της πατρίδας μας ήταν δίπλα μας. Αυτό που απαιτείται είναι προσήλωση στο να φτιάξουμε νέες στρατηγικές σε επενδύσεις που όμως δεν θα βάλουν σε κίνδυνο την γεωστρατηγική και γεωπολιτική θέση της χώρας».
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ