2016-06-02 16:54:25
Φωτογραφία για Ελληνικές τράπεζες: Και ξανά προς τη δόξα τραβούν!
Αέρας αισιοδοξίας «φυσά» στην ελληνική τραπεζική αγορά. Οχι μόνο λόγω των προοπτικών της φθηνότερης και ευκολότερης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών – που θα διευκολυνθεί από το waiver και την απομάκρυνση από τον ακριβό δανεισμό του ELA (Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας)- και της αποδέσμευσης ρευστότητας προς την οικονομία, από τις μειωμένες προβλέψεις, αλλά, λόγω της ισχύος και της δυναμικής των ίδιων των ελληνικών τραπεζών.

Με μία ματιά, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών φέτος είναι ενδεικτική, ειδικά όταν συγκρίνονται με ένα εξαιρετικά δυσμενές δ’ τρίμηνο του 2015, αλλά και με ένα επίσης δύσκολο α’ τρίμηνο 2015.

Αυτό το πιστοποίησαν και στα μηνύματά τους, οι διοικήσεις των τραπεζών Εθνικής, Πειραιώς, Alpha και Eurobank, όπως αποτυπώθηκαν στις δηλώσεις τους με αφορμή τις επίσημες ανακοινώσεις, αλλά και σύμφωνα με όσα διεμήνυσαν στους ξένους επενδυτές, κατά τις τηλεδιασκέψεις που ακολούθησαν.


Ενδιαφέρον έχει ότι ακόμη και όπου παρουσιάστηκαν ζημιές, υπάρχει σαφής βελτίωση με τα συγκρινόμενα διαστήματα καθώς επίσης και το γεγονός ότι οι ζημιές εμφανίζονται λόγω πολύ υψηλών προβλέψεων για επισφαλή δάνεια. Διαφορετικά, όλες οι τράπεζες θα είχαν θετικά αποτελέσματα και αύξηση κερδών.

Σημαντικό είναι ότι άρχισαν ξανά να συγκεντρώνουν πόρους από οργανικές εργασίες, δηλαδή τόκους και προμήθειες, απαραίτητο συστατικό για την επιβίωση των τραπεζικών ομίλων. Τα καθαρά έσοδα από τόκους της Alpha ήταν 482,9 εκατ ευρώ, της Πειραιώς 478 εκατ ευρώ, της Εθνικής 396 εκατ ευρώ και της Eurobank 383 εκατ ευρώ.

Παράλληλα, επιτεύχθηκε μείωση του λειτουργικού κόστους και ειδικότερα των λειτουργικών δαπανών μισθοδοσίας, μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Βελτιωμένη και η πορεία του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου, που κυμαίνεται από 2,15% έως 2,80%.

Σύμφωνα με το ενεργητικό των τραπεζών, που παρατίθεται στον παρακάτω πίνακα που ετοίμασε το news247, ο μεγαλύτερος σήμερα τραπεζικός όμιλος είναι της Τράπεζας Πειραιώς με ενεργητικό 85.682 εκατ ευρώ και ακολουθεί η Εθνική, με ενεργητικό 83.802 εκατ ευρώ, η Eurobank με 72.938 εκατ ευρώ και η Alpha Bank με 68.207 εκατ. ευρώ.

Από αυτές, η Εθνική είχε θετικό αποτέλεσμα μετά από φόρους και προβλέψεις στα 26 εκατ ευρώ έναντι ζημιας 263 εκατ ευρώ πέρυσι το αντίστοιχο τρίμηνο. Η Πειραιώς είχε σε επίπεδο ομίλου οριακή ζημια 37 εκατ ευρώ ( 25 εκατ ευρώ μόνο για την τράπεζα Πειραιώς), έναντι ζημίας 63 εκατ ευρώ πέρυσι. Σχεδόν μηδαμινή ζημιά, κατά 2,2 εκατ ευρώ παρουσίασε η Alpha Bank , συγκριτικά με περσινή ζημιά τριμήνου 115,8 εκατ ευρώ. Μεγάλο θετικό αποτέλεσμα είχε η Eurobank κατά 60 εκατ ευρώ, έναντι ζημίας 175 εκατ ευρώ πέρυσι.

Στο βωμό της κερδοφορίας θυσιάστηκαν οι προβλέψεις για καθυστερούμενα και επισφαλή δάνεια, που συνολικά ανήλθαν για τις 4 τράπεζες σε 853,1 εκατ ευρώ (134 εκατ ευρώ για την Εθνική στην Ελλάδα, 175 εκατ ευρώ για Eurobank, 255,1 εκατ ευρώ για Alpha bank και 289 εκατ ευρώ για Πειραιώς.

Aντίστοιχα μείωσαν τις λειτουργικές τους δαπάνες κατά 4,4% η Εθνική, κατά 1,4% η Eurobank, κατά 3% η Πειραιώς και κατά 1,5 η Alpha Bank.

Παρά το κλίμα που διαμορφώθηκε ως προς την έλλειψη εμπιστοσύνης και το φόβο του κουρέματος καταθέσεων, στην Εθνική, οι καταθέσεις ανήλθαν σε 42.047 εκατ ευρώ, στην Πειραιώς σε 37.911 εκατ ευρώ, στην Eurobank σε 31.828 εκατ ευρώ και στην Alpha 30.963 εκατ ευρώ.

Και όσο κι αν φαίνεται περίεργο, δόθηκαν και δάνεια. Τα υπόλοιπα χορηγήσεων είναι 51.323 εκατ ευρώ στη Eurobank, 48.900 στην Πειραιώς, 45.826 στην Alpha και 38.603 εκατ ευρώ στην Εθνική.

Πέραν λοιπών των νέων εξελίξεων που θα αναζωπυρώσουν την αγορά, αναφορικά με τα επίπεδα ρευστότητας και το κόστος χρηματοδότησης του κλάδου, ακόμη και με τις επικείμενες αλλαγές στους όρους των capital controls, οι ίδιες οι ελληνικές τράπεζες περνάνε το μήνυμα, ότι όχι μόνο άντεξαν, αλλά στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ