2016-06-03 09:03:25
Φωτογραφία για Στις 15 Ιουνίου η αναμέτρηση δυνάμεων για τη Hellenic Seaways
Σε καταμέτρηση δυνάμεων των δύο βασικών μετόχων της Hellenic Seaways (HSW) εξελίσσεται η επικείμενη τακτική γενική συνέλευση της ακτοπλοϊκής στις 15 Ιουνίου. Με την πλευρά των Μινωικών Γραμμών να κατέχει ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της τάξης του 47% και την Τράπεζα Πειραιώς, που ελέγχει το 40%, να φέρεται να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη μετόχων που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον άλλο ένα 10%, οι ισορροπίες που διαμορφώνονται είναι καθοριστικές. Με δεδομένο ότι η Πειραιώς διά της διοίκησής της διαμήνυσε στην πρόσφατη γενική συνέλευση της τράπεζας πως προτίθεται να αξιοποιήσει τη συμμετοχή της στην ακτοπλοϊκή «τα επόμενα χρόνια» και προφανώς έχοντας μεγιστοποιήσει την αξία της, εκτιμάται πως εκτός απροόπτου δεν προτίθεται να προχωρήσει τώρα σε πώληση του ποσοστού της.

Μάλιστα, τη Δευτέρα το διοικητικό συμβούλιο της Hellenic Seaways συνεδρίασε και ενέκρινε την προσθήκη στα θέματα της επικείμενης τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της ακτοπλοϊκής ζητήματος αλλαγής μελών και εκλογής νέου διοικητικού συμβουλίου κατόπιν σχετικού αιτήματος της Τράπεζας Πειραιώς
. Υπενθυμίζεται πως σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι των Μινωικών και του μητρικού τους ομίλου, του ιταλικού ομίλου Γκριμάλντι. Ομως, ο διευθύνων σύμβουλος Αντώνης Αγαπητός, που πιστώνεται με την ανάταξη της καθαρής κερδοφορίας της επιχείρησης, είναι στέλεχος που φέρεται να απολαμβάνει τη στήριξη της Πειραιώς. Με δεδομένο επίσης πως δεν υπάρχει συμφωνία μετόχων που να προσδιορίζει το πόσα μέλη τοποθετεί στο Δ.Σ. κάθε πλευρά, η γενική συνέλευση ενδέχεται να εξελιχθεί σε ευθεία αναμέτρηση δυνάμεων εφόσον μέχρι τότε δεν έχει επιτευχθεί συνεννόηση μεταξύ των δύο μεγαλομετόχων.

Η Πειραιώς, κατά πληροφορίες, διαβλέπει σημαντική αξία στις συμμετοχές που διαθέτει στις ανακάμπτουσες ακτοπλοϊκές που ελέγχει άμεσα ή έμμεσα, τη HSW αλλά και την ΑΝΕΚ, και δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε αποεπένδυση πριν μεγιστοποιηθεί αυτή η αξία. Μάλιστα, ορισμένες πηγές αναφέρουν πως μετά και την επιστροφή στην καθαρή κερδοφορία το 2015 και της ΑΝΕΚ ολοκληρώνεται και η συμφωνία αναδιάρθρωσης των δανείων της, η τελευταία που έχει απομείνει στον κλάδο σε εκκρεμότητα.

Παράλληλα, στην πλευρά των Μινωικών Γραμμών επικρατεί αισιοδοξία, καθώς αργά αλλά σταδιακά αυξάνουν το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που ελέγχουν, το οποίο στις αρχές του έτους βρισκόταν κάτω από το 34% και έχει ανέλθει πλέον στο 47%, ενδεχομένως και κατά τι περισσότερο εσχάτως. Θεωρούν πως νομοτελειακά το εγχείρημα εξαγοράς της HSW θα επιτύχει, αλλά θα προτιμούσαν το ζήτημα να κλείσει τώρα και όχι στο μέλλον στο οποίο παραπέμπουν τα μηνύματα από την Πειραιώς.

Η τράπεζα όμως εφαρμόζει εδώ και καιρό μια ολοκληρωμένη ευρύτερη στρατηγική αξιοποίησης των συμμετοχών της στις ακτοπλοϊκές, πιέζοντας αρχικά για την αναδιάρθρωση των εταιρειών και τον εξορθολογισμό στόλου και δρομολογίων, με στόχο την επιστροφή σε λειτουργική κερδοφορία. Κάτι που επετεύχθη σταδιακά από το 2014, με αποτέλεσμα την επιστροφή και σε καθαρή κερδοφορία πέρυσι. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που κατέστη δυνατή και η αναδιάρθρωση του δανεισμού και η ανάταξη των εταιρειών. Και είναι ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα που πυροδότησε και το επενδυτικό ενδιαφέρον Γκριμάλντι, σημειώνουν κύκλοι της ακτοπλοΐας. Οταν η Πειραιώς το αποφασίσει, αναμένεται να προχωρήσει σε δημόσιο διεθνή διαγωνισμό, ενώ για το θέμα λειτουργεί ως σύμβουλός της και η Lazard. Υπενθυμίζεται πως η Hellenic Seaways κατά την τελευταία χρήση πέτυχε κύκλο εργασιών 131,9 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 26,5% έναντι του 2014 και καθαρή κερδοφορία έπειτα από 5 ζημιογόνες χρήσεις, παρουσιάζοντας κέρδη 3,9 εκατ., έναντι ζημιών 17,4 εκατ. το 2014 και κέρδη EBITDA 24,6 εκατ. Η ακτοπλοϊκή κατέγραψε το 2015 αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 11% και της εμπορευματικής κατά 46%.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ