2016-06-04 04:12:19
Φωτογραφία για Το 39ο Φεστιβάλ Παιδιού, υπό την αιγίδα της Κ.Ε.Δ.Ε.,  προπομπός συναισθημάτων για το 40ο
Το κυρίαρχο μήνυμα του 39ου Φεστιβάλ Παιδιού, «Όλα τα παιδιά του κόσμου κοιτούν τον ίδιο ουρανό» άγγιξε τις καρδιές όλων μας και μετατράπηκε σε μήνυμα δημιουργίας, έμπνευσης, χαράς και αισιοδοξίας.

Πρωταγωνιστές όπως κάθε χρόνο τα παιδιά τα οποία ανέδειξαν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους μέσα από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς τους στη μουσική, το θέατρο, το χορό, τα εικαστικά και τον Αθλητισμό.

Το 39ο Φεστιβάλ Παιδιού, αναβαθμισμένο, διευρυμένο και άρτια οργανωμένο, άνοιξε τις πύλες του την Παρασκευή 27 Μαΐου και ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δραστηριότητές του την Κυριακή 29 Μαΐου στο Άλσος Βαρβαρέσου. Το ΝΠΔΔ ΠΕ.Α.Π. Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της διεύρυνσης και αναβάθμισης του Φεστιβάλ εξασφάλισε την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) η οποία υποστήριξε καταλυτικά και με όλους τους τρόπους την οργάνωση και προβολή του διαχρονικού αυτού θεσμού, δίνοντας ταυτόχρονα το φωτεινό παράδειγμα αλληλεγγύης ως γνήσιος συμπαράστασης της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, αναδεικνύοντας έτσι το ρόλο του παιδιού στο κοινωνικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι.


Με βασικό σύνθημα «ο Πολιτισμός δίπλα στον άνθρωπο», το ΠΕ.Α.Π. που είχε την ευθύνη και το συντονισμό όλης της διοργάνωση του Φεστιβάλ στήριξε πρωτοβουλίες κοινωνικής προσφοράς, προάγοντας τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Στα πλαίσια αυτά διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία συγκέντρωση φαρμάκων με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και τον ΣΚΑΙ το Σάββατο 28 Μαΐου, με την ανταπόκριση των συμπολιτών μας να ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Το υγειονομικό υλικό που συγκεντρώθηκε παραδόθηκε στον Ι.Σ.Α. και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Το φετινό Φεστιβάλ εισήγαγε αρκετές καινοτομίες οι οποίες ανταποκρίνονται στο βασικότερο πυλώνα φιλοσοφίας του που εμπερικλείεται στις λέξεις Παιδεία, Πολιτισμός & Αθλητισμός. Η έκθεση Βιβλίου που έγινε σε συνδιοργάνωση του ΠΕ.Α.Π. με την Ένωση Γονέων Πεύκης – Λυκόβρυσης προσέλκυσε πλήθος παιδιών και γονέων, καλλιεργώντας την αγάπη για το βιβλίο και τα ερεθίσματα που δημιουργεί. Παράλληλα, ήταν σημαντική η παρουσία του προγράμματος «Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων» από το Ίδρυμα Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης καθώς και η ενημερωτική δράση της καμπάνιας 1 στα 5 για την πρόληψη και καταπολέμηση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Αξίζει να σημειωθεί πως η συντονίστρια της καμπάνιας 1 στα 5, Βουλευτής Έλενα Ράπτη, παραβρέθηκε την Κυριακή 29 Μαΐου στο Άλσος Βαρβαρέσου και στο σύντομο χαιρετισμό της παρακίνησε τους γονείς να προμηθευτούν το cd με «Το μυστικό της Νίκης» που διανέμονταν στο εκθεσιακό περίπτερο δωρεάν, ευαισθητοποιώντας όλους σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά μας.

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του «Α.Ο ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΕΥΚΗΣ» όπου οι αθλητές του ακροβατικού διαδρόμου προσέφεραν στους επισκέπτες του ΦΕΣΤΙΒΑΛ μοναδικές επιδείξεις ενώ συμμετείχαν ενεργά επί σκηνής μέλη του Αθλητικού Συλλόγου με χορογραφίες που αναδεικνύουν τα ταλέντα των παιδιών και τις κλίσεις τους. Η κα Πατούλη επαίνεσε τον Πρόεδρο κ. Κασάπογλου και τους προπονητές για την εκπληκτική δουλειά που κάνουν αναδεικνύοντας το Δήμο μας μέσα από τις διακρίσεις τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Επίσης, η ομάδα Δημοτών «Φίλοι της Θένιας» με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο αγκάλιασαν το Φεστιβάλ Παιδιού στέλνοντας μηνύματα αισιοδοξίας και κοινωνικής αλληλεγγύης για όλα τα άτομα με ειδικές δεξιότητες, μέσα από κοινές δράσεις συλλογικότητας και ειλικρινούς προσφοράς.

Το ενιαίο θέμα, εμπνευσμένο από τη σύγχρονη πραγματικότητα, Όλα τα παιδιά του κόσμου κοιτούν τον ίδιο ουρανό, αφύπνισε την κριτική σκέψη των παιδιών, που αποτέλεσε και το ερέθισμα των συμμετεχόντων για δημιουργία και επιβράβευση. Η μεγάλη συμμετοχή μαθητών από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, από τοπικούς Συλλόγους, ο εμπλουτισμός με ποικίλες δράσεις και η ταυτόχρονα ολιστική αξιοποίηση των δομών – τμημάτων του ΠΕ.Α.Π. αναβάθμισε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε αισθητικό και πλουραλιστικό επίπεδο. Το Δημοτικό Ωδείο, οι χορωδίες, το τμήμα παραδοσιακών χορών, το εργαστήρι ζωγραφικής ανέδειξαν με επιτυχία τις κλίσεις και τα ταλέντα σε μια σειρά από δρώμενα.

Φυσικά δεν έλειψαν οι παράλληλες δραστηριότητες και τις τρεις ημέρες του Φεστιβάλ με επίκεντρο το Περιβάλλον, τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό. Το Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης, τα μαθήματα φύτευσης καλλωπιστικών φυτών και βοτάνων αλλά και περιβαλλοντικές δράσεις που προηγήθηκαν του Φεστιβάλ όπως η Ημέρα Τοπικής Δράσης με τη στήριξη του Συνδέσμου των Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού, με τη συμμετοχή σχολείων του Δήμου μας έστειλαν μηνύματα ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος με πολλούς αποδέκτες. Οι ζωοφιλικές δράσεις, το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, η αγγειοπλαστική – κεραμική, τα μαθήματα σκάκι, το επιδαπέδιο σκάκι, το θεατρικό παιχνίδι, face painting, οι προβολές ταινιών, το προσκοπικό πάρκο αλλά και ποικίλες εκπαιδευτικές διαδικασίες  όπως τα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού κράτησαν συντροφιά σε μικρούς και μεγάλους δίνοντας νόημα στη δημιουργική έκφραση.

Μεγάλος ενθουσιασμός προκλήθηκε με την εμφάνιση του νεανικού συγκροτήματος jack pot τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή όπου τα παιδιά ανέβηκαν στη σκηνή και συμμετείχαν με κέφι και ζωντάνια δίνοντας χαρά σε γονείς και επισκέπτες.

Το 39ο Φεστιβάλ Παιδιού τιμήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την Πρόεδρο Μαρίνα Σταυράκη – Πατούλη και το Δ.Σ του ΠΕ.Α.Π. και αναγνωρίστηκε από πλήθος συμπολιτών μας που έδωσε ηχηρό παρόν στο αναβαθμισμένο αισθητικά και πολιτιστικά Άλσος και τις τρεις μέρες. Η κα Πατούλη αναγνωρίζοντας την καθολική στήριξη του θεσμού από την ΚΕΔΕ απένειμε ένα συμβολικό δώρο στον Πρόεδρο κ. Γιώργο Πατούλη το οποίο αντιπροσωπεύει την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Πεύκης, το λεύκωμα: Οι Μαγκουφανιώτες θυμούνται, από το Σύλλογο Πευκιώτικες Ρίζες. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο χαιρετισμό του τόνισε: «Oι Δήμοι δεν έχουν σύνορα όταν μπορούν να προσφέρουν στη στήριξη και διαιώνιση θεσμικών πρωτοβουλιών όπως είναι το Φεστιβάλ Παιδιού του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης. H Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας πρωτοστατώντας στο χώρο της Αυτοδιοίκησης βρίσκεται δίπλα στη νεολαία και θα συνεχίσει να προσφέρει στήριξη στο όραμα κάθε νέου ανθρώπου με όσα μέσα διαθέτει». Ο κ. Πατούλης συνεχάρη το ΠΕ.Α.Π Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης και όλα τα παιδιά από τα σχολεία του Δήμου για το ξεχωριστό χρώμα και τη ζωή που έδωσαν στον πολύ όμορφο αυτό χώρο πρασίνου όπου φιλοξενήθηκε το φεστιβάλ. Συνεχάρη, ωστόσο, και όλους όσοι με την προσφορά τους σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό στήριξαν τη δράση συγκέντρωσης φαρμάκων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και έστειλαν μηνύματα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η Πρόεδρος του ΠΕ.Α.Π. Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη κατά τη διάρκεια των βραβεύσεων ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το Φεστιβάλ αποτελεί για εμάς ένα διηνεκή και ζωντανό θεσμό για τον τόπο μας, τη νεολαία μας και θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας για τη διατήρηση, διεύρυνση και περαιτέρω αξιοποίηση της ιστορικότητας και διαχρονικότητας που αντιπροσωπεύει. Φέτος νιώσαμε ηθική ικανοποίηση γιατί δώσαμε χαρά στα παιδιά, επιβραβεύσαμε τις προσπάθειές τους, προσφέραμε κίνητρα ευαισθητοποίησης και δημιουργικής έκφρασης, αναδείξαμε αξίες ζωής και κοινωνικής αλληλεγγύης  που είναι το επιστέγασμα της ιστορικής και διαχρονικής προσφοράς του Φεστιβάλ στα δρώμενα του τόπου μας. Τόνισε για άλλη μια φορά ότι η φιλοσοφία του ΠΕ.Α.Π. εμπερικλείεται στη φράση «Ο Πολιτισμός είναι δίπλα στον Άνθρωπο» και αυτό χαρακτηρίζει τη μέχρι σήμερα πορεία μας στα δρώμενα του τόπου μας και θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε με τα Παιδιά μας το δικό μας ουρανό αγάπης, αξιοκρατίας και πολιτισμού. Ξεκινάμε από σήμερα, όπως δήλωσε με έμφαση, τις προετοιμασίες για το 40ο Φεστιβάλ Παιδιού»

Ειδική αναφορά οφείλουμε να κάνουμε στο Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων του Δήμου μας όπου μέσω της συνεργασίας που έχουμε εγκαινιάσει ως ΠΕ.Α.Π. από τον προηγούμενο χρόνο και τη συμμετοχή των παιδιών και στο Φεστιβάλ Παιδιού πρέπει να υπογραμμίσουμε το εξής. Η αξιοπρέπεια και το σθένος τους έδειξαν για άλλη μια φορά ότι ο πολιτισμός ως μέσο ηθικής και ψυχικής ανάτασης των πολιτών ανοίγει την αγκαλιά του σε όλο τον κόσμο, χωρίς διάκριση και κοινωνικά στερεότυπα, σεβόμενος τη διαφορετικότητα.

Παράλληλα, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη από το 1ο, 2ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Πεύκης οι οποίοι όχι μόνο με τις δραστηριότητές τους αλλά και με την προθυμία τους συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση του Φεστιβάλ, αναδεικνύοντας τις διαχρονικές αξίες του Προσκοπισμού, σε φάρο κοινωνικής και πολιτιστικής επαγρύπνησης.

Στο πλαίσιο των βραβεύσεων απονεμήθηκαν μετάλλια και κύπελλα από την Πρόεδρο του ΠΕ.Α.Π. Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη, τον Αντιπρόεδρο Γιώργο Καρύμπα και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη. Συγκεκριμένα, στο 2ο  και 1ο  Γυμνάσιο Πεύκης που διακρίθηκαν στους εσωτερικούς αθλητικούς σχολικούς αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ αντίστοιχα, στο 1ο Γυμνάσιο Πεύκης που διακρίθηκε στο διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2016, στον Αθλητικό Όμιλο "Αστέρας Πεύκης" που διακρίθηκε στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας 2016 καθώς και στην Κασάπογλου Λίλα που κατέκτησε την 15η θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα (1η επιλαχούσα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο), στον Α.Ο. Πεύκης - Σκακιστικό Τμήμα που κατέκτησε την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα Β’ Εθνικής κατηγορίας. Επίσης, μας  τίμησε με την παρουσία του ο Χρήστος Μπανίκας, κορυφαίος σκακιστής της Εθνικής Ελλάδος, που θα αναλάβει και τις προπονήσεις της ομάδας του Α.Ο. Πεύκης τη νέα χρονιά. Παράλληλα δόθηκαν μετάλλιο στην κοπέλα που φιλοτέχνησε την αφίσα του Φεστιβάλ, Μαρία Τσαγκαράκη - μαθήτρια του τμήματος ζωγραφικής ΠΕ.Α.Π., κύπελλο στον «ΑΓΙΑΞ Πεύκης» Πεύκης για την διάκριση που πέτυχε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα των πράσινων ακαδημιών του Παναθηναϊκού και ενθύμια συμμετοχής στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Λυκόβρυσης - Πεύκης, στο Ειδικό Σχολείο Κωφών & Βαρήκοων Λυκόβρυσης Πεύκης, σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε Συλλόγους Γονέων &Κηδεμόνων, στις νεανικές συντροφιές του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Πεύκης και συλλόγους - φορείς  που συμμετείχαν με ποικίλα δρώμενα αλλά και στους εθελοντές - υποστηρικτές των δράσεων του ΠΕ.Α.Π. και στους υπαλλήλους του Δήμου που υπήρξαν αρωγοί της μεγάλης προσπάθειας.

Ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Αναστάσιος Μαυρίδης απευθύνοντας χαιρετισμό στην έναρξη του Φεστιβάλ ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντας, ενώ έστειλε ελπιδοφόρο μήνυμα ότι το Άλσος Βαρβαρέσου θα παραμείνει ανοιχτό. Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου τίμησαν με την παρουσία τους το Φεστιβάλ Παιδιού, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Συλλόγων και Φορέων του Δήμου μας καθώς και πλήθος συμπολιτών μας.

Επίσης εκθεσιακά περίπτερα που ήταν στημένα στο χώρο είχαν: η Κ.Ε.Δ.Ε, ο Ι.Σ.Α, η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΥΚΗΣ με κουτί ιδεών και προτάσεων, ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος " Η Πεύκη", ο Εξωραϊστικός, Πολιτιστικός & Αθλητικός Σύλλογος " Αριστοτέλης", ο Σύλλογος Ηπειρωτών Βορ. Προαστείων Αττικής, ο Σύλλογος Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης "ΙΩΝΙΑ", ο Λαογραφικός Ιστορικός Σύλλογος " Πευκιώτικες Ρίζες", οι ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΘΕΝΙΑΣ, η Οικολογική Κίνηση Πεύκης, η Ένωση Γονέων, τα Φροντιστήρια ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ Λυκόβρυσης και η ΕΥΡΩΓΝΩΣΗ Πεύκης. Τέλος περίπτερο είχε το Ίδρυμα Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης για ενημέρωση για τις παροχές της ευρωπαϊκής κάρτας νέων και η καμπάνια "Ένα στα Πέντε" με την διάθεση ενημερωτικού υλικού για την καταπολέμηση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Παράλληλα, με δρώμενα επί σκηνής συμμετείχαν ο Σύλλογος Κρητών ΤΑΛΩΣ, ο εξωραϊστικός σύλλογος Η ΠΕΥΚΗ, η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης, οι Φίλοι της Θένιας, οι Πευκιώτικες Ρίζες και η Ένωση Γονέων Πεύκης – Λυκόβρυσης. Επίσης, το Σάββατο 28 Μαΐου πραγματοποιήθηκε δράση για τη συγκέντρωση φαρμάκων και τροφίμων από το Κοινωνικό Φαρμακείο και Κοινωνικό Παντοπωλείο αντίστοιχα του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ λειτουργούσε εκθεσιακός χώρος της Unicef.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, στα πλαίσια του Φεστιβάλ διεξήχθησαν την Κυριακή 29 Μαΐου και οι 16οι Κολυμβητικοί Αγώνες του Ακαδημιών του ΠΕ.Α.Π.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ