2016-06-05 12:17:16
Φωτογραφία για Αβέρωφ Νεοφύτου: Πανίσχυρος ή απλό πιόνι;
Η στοιχειώδης πολιτική ευθιξία επιβάλει να παραιτηθεί από την προεδρία του ΔΗΣΥ Η εκλογή του Δημήτρη Συλλούρη στην προεδρία της Βουλής «έσπασε» όλα τα αρνητικά ρεκόρ στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς ο πρώην πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ εξέλεγη εκπροσωπώντας κόμμα με 5,24%, έχοντας καταφέρει να συγκεντρώσει μόλις 2.432 ψήφους στην επαρχία Λευκωσίας, καθώς 54 συνολικά υποψήφιοι συγκέντρωσαν περισσότερους σταυρούς, παρόλο που δεν κατάφεραν να μπουν στη Βουλή, όλοι τους.

Η εκλογή του Δημήτρη Συλλούρη ήρθε μόνο μετά την απόφαση του Δημοκρατικού Συναγερμού και της καταστροφικής στρατηγικής του Αβέρωφ Νεοφύτου, που φαίνεται ότι δεν ήθελε με τίποτα να δει να εκλέγεται στην προεδρία ο Μαρίνος Σιζόπουλος και ο μόνος τρόπος που «ανακάλυψε» ήταν να εκλέξει τον Δ. Συλλούρη. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είχε 18 ψήφους, το ΑΚΕΛ 16, ο Μαρίνος Σιζόπουλος ως εκπρόσωπος των κομμάτων του ενδιάμεσου είχε 15 ψήφους συν τις 2 των βουλευτών του Κινήματος Οικολόγων και ο Δημήτρης Συλλούρης είχε τις 3 ψήφους των βουλευτών του κόμματός του.


Κι όμως, τελικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου υπέκυψε στις πιέσεις και εξέλεξε τον Δ. Συλλούρη στην προεδρία της Βουλής για να «μπλοκάρει» το Μαρίνο Σιζόπουλο. Δηλαδή, αν δεν επέλεγε τον Δ. Συλλούρη, τι θα έκαναν οι βουλευτές της Αλληλεγγύης; Θα ψήφιζαν τον Σιζόπουλο;

Και το εύλογο ερώτημα που δημιουργήθηκε σε όλους στο άκουσμα της είδησης: Γιατί είναι καλύτερος ο Δ. Συλλούρης από τον Μαρίνο Σιζόπουλο; Ποια είναι η διαφορά τους στην αντιμετώπιση του κυπριακού;

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει «πλασάρει» τον εαυτό του ως πολιτικό αρχηγό που κινείται παρασκηνιακά και πετυχαίνει συμφωνίες και συναινέσεις ειδικά σε θέματα οικονομίας, αλλά στην πράξη έχει υποκύψει σε μία σειρά από ψηφοφορίες, έχει αποξενώσει τη βάση του κόμματος και έχει δημιουργήσει πολλαπλές αντιπάθειες στην Πινδάρου.

Στο θέμα της εκλογής Συλλούρη, διαρρέεται έντεχνα από την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, οτι την ευθύνη της επιλογής την έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αφού πρώτα προσπάθησαν να διαρρεύσουν ότι πρότειναν στο ΑΚΕΛ για την προεδρία της Βουλής, τον Αδάμο Αδάμου, στη συνέχεια έριξαν την ευθύνη στον Νίκο Αναστασιάδη για την επιλογή Συλλούρη.

Αν δεχτούμε καλόπιστα ότι αυτό ισχύει, τότε ποιος είναι ο ρόλος του Αβέρωφ Νεοφύτου; Είναι πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, του πρώτου κόμματος στη Βουλή ή άβουλο πιόνι στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Και αν είναι άβουλο πιόνι, όπως διαρρέει, τότε γιατί μένει στην καρέκλα του; Τέτοια αγάπη για την καρέκλα και τα αξιώματα;

Συλλούρης κατά της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας

Ο Δημήτρης Συλλούρης συνεργάστηκε με την Ελένη Θεοχάρους στις βουλευτικές εκλογές για να μπορέσει να μπει στη Βουλή, αλλά πάντοτε στην πολιτική του παρουσία διατηρούσε σταθερές θέσεις στο θέμα του κυπριακού – και φυσικά κάθετα αντίθετες με τις θέσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού -. Συγκεκριμένα, στην προεκλογική του ομιλία ανέφερε για την λύση του Κυπριακού: «Ποτέ δεν πιστέψαμε σε τοποθετήσεις όπως η ΔΔΟ που δεν διασφαλίζουν τις ανθρώπινες ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού μας. Η επιλογή των σταθερών που προσφέρει ο ευρωπαϊκός χώρος, παρέχει όλα τα εχέγγυα για μια σωστή και λειτουργική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, οι Αρχές και οι Αξίες της ΕΕ έχουν ενσωματωθεί στη λειτουργία των 28 κρατών εταίρων μας. Διέπουν τη ζωή σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων. Αυτές οι αρχές και αξίες, μπορούν να γίνουν το θεμέλιο για να κτίσουμε και στην Κύπρο μια λειτουργική, ευημερούσα και ασφαλή πολιτεία που να ενώσει τα συμφέροντα στις δύο κοινότητες».

Συλλούρης κατά Αβέρωφ Νεοφύτου

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ είχε δηλώσει στο 24h.com.cy ότι η συμπεριφορά του Αβέρωφ Νεοφύτου στο θέμα του εκλογικού ορίου πριν τις βουλευτικές, αποτελεί «παραβίαση της δημοκρατίας». Είμαστε βέβαιοι, ότι μετά την εκλογή του ο κ. Συλλούρης έχει αλλάξει άποψη, αφού με το προηγούμενο σύστημα δεν θα μπορούσε να έχει 3 βουλευτές και ως εκ τούτου να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής.

Αλλά ο κ. Νεοφύτου τι έχει να πει άραγε για όλα αυτά;

«Βράζουν» οι Συναγερμικοί με την επιλογή Συλλούρη

Οι αντιδράσεις μέσα και έξω από την Πινδάρου συνεχίζονται με αμείωτη ένταση ακόμη και από μέλη του πολιτικού γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ έχει φροντίσει να καρπωθεί μία σειρά από «επωφελείς» συμφωνίες με την ηγεσία του κόμματος, με τελευταία και πιο σημαντική την προεδρία της Βουλής, αλλά σαν αντάλλαγμα φρόντιζε πάντοτε να είναι απέναντι στο Δημοκρατικό Συναγερμό.

Οι αντιδράσεις είναι απόλυτα εύλογες και πολλοί Συναγερμικοί τα βάζουν όχι μόνο για την επιλογή Συλλούρη, αλλά και για τη γενικότερη στρατηγική του κόμματος, καθώς στο τέλος έμεινε ουσιαστικά να έχει να επιλέξει ανάμεσα στον Μαρίνο Σιζόπουλο και τον Δημήτρη Συλλούρη.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ