2016-06-05 17:40:07
Φωτογραφία για ΑΠΕ: Η Γερμανία βάζει «φρένο» στην αιολική ενέργεια
Η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ ήρθε σε συμφωνία με τους ηγέτες των 16 ομοσπονδιακών κρατιδίων για να περιοριστεί ο ρυθμό εγκατάστασης νέας ισχύος στην αιολική ενέργεια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters κατόπιν μακράς σύσκεψης που ξεκίνησε την Τρίτη για να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 1 Ιουνίου τέθηκε ένα πλαίσιο επιβράδυνσης της ανάπτυξης των ΑΠΕ στη βορειοευρωπαϊκή χώρα, η οποία παρά τα πολυδιαφημιζόμενα «ανανεώσιμα» ρεκόρ προφανώς ούτε να φιλοξενήσει τόσο μεγάλη αιολική ισχύ δίχως τεχνικούς κλυδωνισμούς στα δίκτυα αντέχει ούτε να μετακυλήσει επιπρόσθετο κόστος στους καταναλωτές ενέργειας μπορεί (πόσω μάλλον όταν επίκεινται εκλογές).

Έτσι, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας συμφώνησε να περιορίσει τη μεγέθυνση της χερσαίας αιολικής ισχύος στα 2,8 Γιγαβάτ ετησίως, μέγεθος που ισοδυναμεί με 1000 ανεμογεννήτριες.

Ειδικοί περιορισμοί νέας αιολικής ισχύος θα ισχύσουν στη Βόρεια Γερμανία ώστε να μην επιβαρυνθεί επιπλέον σε αυτή την περιοχή, η οποία φιλοξενεί τη μερίδα του λέοντος των εγκατεστημένων αιολικών πάρκων της χώρας, χερσαίων και υπεράκτιων.


Ανώτατα όρια θεσπίστηκαν και στην επέκταση των φωτοβολταϊκών. Στα μεγάλα φωτοβολταϊκά μπήκε «ταβάνι» 600 Μεγαβάτ νέας ισχύος ετησίως. Όμως, στα μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος κάτω των 750 Κιλοβάτ δεν τέθηκαν ανώτατα όρια για να μην αποθαρρυνθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες.

Επίσης, δεν τέθηκαν ανώτατα όρια στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και στη βιομάζα.

Η Γερμανία μπορεί να ηγείται στις ΑΠΕ στην Ευρώπη, αλλά η ταχεία επέκταση του κλάδου χάρη στις γενναίες κρατικές επιδοτήσεις είχε ως συνέπεια την κατακόρυφη αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την πρόκληση ανισορροπίας στα δίκτυα μεταφοράς που αναγκάζονται να απορρίπτουν φορτία «καθαρής» ενέργειας στις γειτονικές χώρες για να αποφευχθούν κλυδωνισμοί.

Τις εξελίξεις χαιρέτισαν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες που ζητούν περισσότερο ανταγωνισμό και λιγότερες επιδοτήσεις στην αγορά ενέργειας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Apple τιμά τον Muhammad Ali
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Apple τιμά τον Muhammad Ali
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ