2016-06-06 10:10:45
Φωτογραφία για Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ για συμβεβλημένους γιατρούς: «Όποιος θέλει μένει, αλλιώς φεύγει»!
Δευτέρα 6 Ιούνιος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε τοποθέτηση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ για τους γιατρούς του Οργανισμού σε ημερίδα για την Υγεία.

Και απλήρωτοι και…γδαρμένοι φαίνεται ότι είναι για άλλη μια φορά οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης μιλώντας το περασμένο Σάββατο στην Πάτρα σε ημερίδα που διοργάνωσε η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων», με θέμα «Υγεία & Ανάπτυξη («4ο Forum Υγείας»), φαίνεται ότι προκάλεσε τονεκνευρισμό των γιατρών και των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων που παρέστησαν.

Ειδικότερα απαντώντας σε ερώτημα του γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Γ. Πατριαρχέα, ότι ο οργανισμός σχεδιάζει ανοικτό πακέτο υπηρεσιών με κλειστό προϋπολογισμό, χρηματοδοτώντας με τα χρήματα των ιατρών μέσω του clawback, απάντησε χαρακτηριστικά ότι «όποιος θέλει μένει, όποιος θέλει φεύγει».


Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και ο αντιπρόεδρος κατά τη διάρκεια της ημερίδας

Η έκφραση αυτή του προέδρου του ΕΟΠΥΥ προκάλεσε έντονη αίσθηση στο ιατρικό ακροατήριο τη στιγμή μάλιστα που ο κλάδος παρακαλάει στην κυριολεξία να πάρει τα χρήματα που του χρωστά ο Οργανισμός.

Εντύπωση προκαλεί πάντως στον ιατρικό κόσμο και το γεγονός ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιμένει το τελευταίο διάστημα, και μέσω διαρροών στον Τύπο, περίπαραβατικότητας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Γι αυτό και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ)σημειώνει ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ «σε κάθε περίπτωση παράβασης μετά από ενδελεχή έλεγχο, δύναται να επιβάλει πρόστιμο στους παραβάτες μέσω τηςΥΠΕΔΥΦΚΑ, να προβεί σε άρση της συνταγογράφησης, να καταγγείλει αζημίως τη σύμβαση, να ενημερώσει τους Ιατρικούς Συλλόγους για άσκηση πειθαρχικών ποινών, κλπ. Αυτό οφείλει να πράξει και όχι να επιδίδεται σε φιέστα περιπτωσιολογίας και κατασυκοφάντησης του ιατρικού κόσμου».

Μάλιστα η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου μιλώντας στην ίδια ημερίδα στην Πάτρα, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η παραβατικότητα είναι σχεδόν μηδαμινή στο σύνολο των γιατρών καθώς η εξαιρούμενη δαπάνη για το μήνα Ιανουάριο του 2016 είναι 11.200 ευρώ σε σύνολο περίπου 6 εκατ ευρώ, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 0,15% των δεδουλευμένων επισκέψεων.

Ή Άννα Μαστοράκου

Παράλληλα η κ.Μαστοράκου υπογράμμισε απευθυνόμενη στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη ότι εκτός των άλλων και το ασφαλιστικό δημιουργεί άπειρεςυποχρεώσεις στους ιατρούς τη στιγμή μάλιστα που οι τσέπες τους είναι άδειες.

Ανέφερε επίσης ότι ο νέος τρόπος ελέγχου «στερεί βασικά δικαιώματα ενστάσεων στους ιατρούς καθώς παγώνει τη διαδικασία πληρωμής τους». Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι οι ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ προσφεύγει στη δικαιοσύνη. Δείτε ΕΔΩ πως κουρεύει τα λεφτά των γιατρών ο ΕΟΠΥΥ: «Στα δικαστήρια οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για τα νέα κουρέματα! Στον αέρα οι εκκαθαρίσεις χρεών»

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά κατεγράφη και σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με την οποία θα ξεκινούσε ηεκκαθάριση των χρεών ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι γιατροί.

«Η καθυστέρηση στην έκδοση της ΚΥΑ ήταν απαράδεκτη ενώ υπήρχε σχεδιασμός από την αρχή του έτους, δεδομένου ότι νόμοι και διατάξεις εκδίδονται σε χρόνο ρεκόρ, όταν αφορούν μνημονιακές υποχρεώσεις» τόνισε η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου.

Να σημειωθεί πάντως ότι το 2013, οι ιατροί πλήρωσαν με ιδιωτικούς πόρους και έλαβαν πορίσματα ελέγχου από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, με μεσοσταθμική εξαίρεση δαπανών της τάξεως του 0,5-1%, μικρό ποσοστό στο σύνολο των εξυπηρετούμενων ασφαλισμένων.

Ταυτόχρονα ο τέως πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός τον περασμένο Σεπτέμβριο με ανακοίνωσή του για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, είχε υπογραμμίσει ότι ο αριθμός των ιατρών στους οποίους έχει επιβληθεί ποινή μέχρι 3 μήνες για συνταγογράφηση φαρμάκων είναι πολύ μικρός σε σχέση με το σύνολο των ιατρών που συνταγογραφούν για τις ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Άλλωστε οι παρατυπίες κυμαίνονταν από 0,5%-1% σε ένα σύνολο 5000 γιατρών.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ