2012-05-15 07:15:15
Φωτογραφία για ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΩΝ
Νέα σύσκεψη σήμερα το μεσημέρι  

 Κυβέρνηση τεχνοκρατών πρότεινε τη Δευτέρα ο Κάρολος Παπούλιας στη σύσκεψη που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη.

Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα τεθεί επί τάπητος στη νέα σύσκεψη στις 14:00 σήμερα Τρίτη με συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών - πλην της Αλέκας Παπαρήγα και του Νίκου Μιχαλολιάκου - που συγκάλεσε ο Κάρολος Παπούλιας μετά το πέρας της συνάντησής του με τους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Θετικοί στην πρόταση του κ. Παπούλια εμφανίζονται τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ την αντίθεσή του εξέφρασε ο Φώτης Κουβέλης. Παράλληλα, με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ γνωστοποίησε ότι στη συνάντηση της Τρίτης δεν θα λάβει μέρος η Αλέκα Παπαρήγα, καθώς «η θέση του ΚΚΕ, η οποία εκφράστηκε και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και περιέχεται στα πρακτικά της συζήτησης, είναι αντίθετη με τον σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων, ανεξαρτήτως της ονομασίας που αυτή θα πάρει».


Στη συνάντηση της Δευτέρας είχε προσκληθεί, αλλά αρνήθηκε να παρευρεθεί, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αιτιολόγησε την άρνησή του, λέγοντας ότι «δεν έχει πρόθεση να συμμετέχει σε επιλεκτικές συσκέψεις πολιτικών αρχηγών» και δήλωσε ανοιχτός σε κατά μόνας συνάντηση με τον κ. Παπούλια ή σε σύσκεψη με όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής.

Επίσης ζήτησε την άμεση δημοσιοποίηση των πρακτικών της κυριακάτικης συνάντησης, «προκειμένου να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός και να σταματήσει η παραφιλολογία στα Μέσα Ενημέρωσης σχετικά με τις θέσεις και τις προθέσεις των κομμάτων».

Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται, πάντως, στο στόχαστρο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς αμφότερα τα κόμματα των κατηγορούν πως με τη στάση του τορπιλίζει τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης. Ο κ. Σαμαράς κατά τη σημερινή συνάντηση στο Προεδρικό επρόκειτο να επαναλάβει τη θέση του πως η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί άμεσα και θεωρείτο πιθανό να δεχθεί ένα κυβερνητικό σχήμα με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Αριστεράς. «Η χώρα αντιμετωπίζει άμεσο και υπαρκτό πρόβλημα. Συνεχίζω και αγωνίζομαι εξαντλώντας κάθε δυνατότητα για εξεύρεση λύσης», δήλωσε ο κ. Σαμαράς πριν εισέλθει στο Προεδρικό Μέγαρο.

Παράλληλα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε συναντήσεις με κορυφαία στελέχη του κόμματος και από την Ιπποκράτους ξεκαθαρίζουν πως το κόμμα δεν πρόκειται να αναλάβει παραπάνω ευθύνες από αυτές που του αναλογούν.

Την απόφαση της Δημοκρατικής Αριστεράς να μην μετέχει σε οικουμενική κυβέρνηση χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε από πλευράς του τη Δευτέρα ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. «Μια κυβέρνηση που δεν θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή του δεύτερου κόμματος δεν θα έχει την αναγκαία λαϊκή και κοινοβουλευτική στήριξη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.

Δέσμη επτά προϋποθέσεων για να συμμετάσχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε οικουμενικό κυβερνητικό σχήμα διατύπωσε την Κυριακή εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, με τον βουλευτή του κόμματος Χρήστο Ζώη να διαμηνύει τη Δευτέρα μέσω του ΑΝΤ1 97,2 ότι «δεν μπορείς να μιλάς για διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση, χωρίς πρώτα να έχει καταργηθεί το μνημόνιο».

Υπέρ της συγκρότησης ενιαίου φιλοευρωπαϊκού μετώπου δηλώνουν από πλευράς τους ο Στέφανος Μάνος και η Ντόρα Μπακογιάννη, καθιστώντας σαφές ότι η σύμπραξη των φιλελεύθερης τοποθέτησης κομμάτων τους αποτελεί υπαρκτό ενδεχόμενο. Αμφότεροι ξεκαθαρίζουν ότι το συμφερότερο αυτή τη στιγμή για τη χώρα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης και όχι η διενέργεια πρόωρων εκλογών, όμως, σύμφωνα με τον κ. Μάνο, «αν δεν αποφευχθούν οι εκλογές, θα βοηθήσουμε με τη δύναμη που μας δίνει το μικρό μας ποσοστό στις εκλογές να δημιουργηθεί ένα νέο μεγάλο ενιαίο φιλευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό μέτωπο (Δράση, ΔΗΣΥ, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.) που θα αντιπαρατεθεί στις δυνάμεις που, αρνούμενες την πραγματικότητα, μας οδηγούν αναποφεύκτως έξω από την Ευρώπη».

Παράλληλα, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κάλεσε «όλες τις δυνάμεις εκείνες οι οποίες πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει μέλλον στην Ευρώπη να συνεργαστούν. Η συνεργασία σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι απαραίτητη, οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχουν πλέον διαφορές μεταξύ δεξιάς και αριστεράς. Μία είναι η διαχωριστική γραμμή. Είναι μεταξύ αυτών οι οποίοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να μείνει στο ευρώ και μπορεί και πρέπει να μείνει μέσα στην Ευρώπη και αυτών οι οποίοι επιτρέπουν στον εαυτό τους το λαϊκισμό της δραχμής».
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ