2016-06-06 22:42:16
Φωτογραφία για Ομιλία ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στο συνέδριο της ΓΔΑΕΕ «1st Ηellenic – Αmerican Rotary Wing Industry Day»
Ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας, σήμερα Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016, μίλησε στο συνέδριο «1st Ηellenic–Αmerican Rotary Wing Industry Day», που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ, στοχεύοντας στην εξωστρέφεια της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Το συνέδριο διεξάγεται το διάστημα 6-8 Ιουνίου 2016, στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), στην Αθήνα.

Ο ΑΝΥΕΘΑ στην ομιλία του ανέφερε:

«Κυρίες και κύριοι,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, εταίροι από την αμυντική βιομηχανία, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και την τιμή να μιλήσω στο συνέδριο με θέμα «1st Hellenic - American Rotary Wing».

Διανύουμε μια πολύ δύσκολη και σύνθετη οικονομική και κοινωνική κρίση. Η Ελλάδα αγωνίζεται τα τελευταία 6 χρόνια, όχι απλά για να μειώσει τα ελλείμματά της, αλλά για να ανακτήσει εμπιστοσύνη, εμπιστοσύνη στις αγορές, εμπιστοσύνη στο παγκόσμιο οικονομικό και πιστωτικό σύστημα, εμπιστοσύνη στον εαυτό της
. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα να μετατρέψει αυτή την κρίση σε ευκαιρία για πραγματική και αναγκαία αλλαγή. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η κρίση μας παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για να ξεκινήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και να δημιουργήσουμε ένα επιχειρηματικό κλίμα που η Ελλάδα χρειάζεται ώστε να καταστεί και πάλι ανταγωνιστική και να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη.

Σε αυτή την κατεύθυνση πολλές σχετικές ερωτήσεις πρέπει να απαντηθούν. Για παράδειγμα, πώς μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα; Πώς μπορεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η βιομηχανία να συνεργαστούν, ώστε να καλυφθούν κρίσιμα κενά στην αμυντική ικανότητα μας; Και πώς μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τις ευκαιρίες για σας στον τομέα της βιομηχανίας, ώστε να σκεφτείτε καινοτομικά και έξω από τα καθιερωμένα; Απαιτείται συνεκτική και συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση κοινών ελλείψεων. Η βιομηχανία έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και η πρόκλησή μου σε όλους εσάς είναι η εξής: να αδράξετε την ευκαιρία για να θέσετε τις αρχές και τις μεθόδους που θα συζητήσετε σήμερα σε πρακτική εφαρμογή.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι Ελληνο - Αμερικανικές σχέσεις έχουν γίνει πιο ουσιαστικές και ενισχυμένες. Στο πλαίσιο της Αμυντικής Βιομηχανικής Συνεργασίας αυτή η πρωτοβουλία που ανέλαβε το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας και η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για μια πιο στενή συνεργασία σε θέματα εξοπλισμών. Έχει μεγάλη σημασία η ύπαρξη προοπτικών και προσδοκιών για ουσιαστική και διαρκή συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών. Απώτερος στόχος είναι η Ελλάδα ν’ αποτελέσει - σε επίπεδο βιομηχανίας - ένα κέντρο υποστήριξης των οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ίσως ακόμη πιο πέρα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ως Κυβέρνηση, έχουμε δημιουργήσει ένα επενδυτικό περιβάλλον. Έχουμε δημιουργήσει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα. Εκσυγχρονίζουμε και βελτιώνουμε το σύστημα δικαιοσύνης. Απαλλάσσουμε την επιχειρηματικότητα από περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Προωθούμε την διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος επιχειρεί να συνδυάσει ένα δυναμικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με μια έκρηξη των ιδιωτικών και κοινωνικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που επενδύουν στην πραγματική οικονομία, στις νέες τεχνολογίες και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θέλουμε μια νέα σχέση μεταξύ των δημόσιων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων της άμυνας, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό να είναι η συνεργασία.

Ως εκ τούτου, η δυναμική του ανθρώπινου παράγοντα και οι άριστες εγκαταστάσεις που έχουμε στη διάθεσή μας πολλαπλασιάζουν και αναβαθμίζουν τη συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, στα προγράμματα που ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εμπλεκόμαστε, προκειμένου να αγοράσουμε, αναβαθμίσουμε και συντηρήσουμε τα οπλικά  συστήματα.

Ήδη ολοκληρώνουμε δύο σημαντικές παρεμβάσεις. Η Στρατηγική της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας με ορίζοντα δέκα ετών και η υλοποίηση της Αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων σε διάστημα δύο ετών.

Αγαπητοί συνεργάτες,

Η σημαντική γεωπολιτική, γεωστρατηγική και γεωοικονομική θέση της Ελλάδας, είναι γνωστή. Πολύ γνωστές επίσης είναι οι παραδοσιακά καλές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και με τις ευρωπαϊκές χώρες και τις χώρες της Μεσογείου.

Η πρόσφατη επικύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων των συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και η επικείμενη συμφωνία με την Ιορδανία, δημιουργούν πρόσθετες προϋποθέσεις σταθερότητας και απασχόλησης στην περιοχή.

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει ένας σημαντικός πόλος σταθερότητας και της από κοινού ανάπτυξης στην περιοχή. Ας επωφεληθούμε από αυτό, κοινωνικά και οικονομικά.

Με αυτά τα λίγα λόγια χαιρετίζω τη σημερινή ημερίδα. Συγχαίρω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που συνέλαβαν την ιδέα και τη πραγματοποίησαν. Εκφράζω τη βαθιά μου ικανοποίηση γιατί μια τέτοια πρωτοβουλία λαμβάνει χώρα στην πιο κρίσιμη στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα άρχισε να βγαίνει από την κρίση και να εισέρχεται στη φάση της ανάπτυξης.

Προτρέπω όλους τους εταίρους να δουν τη διοργάνωση του σημερινού φόρουμ, όχι ως ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά ως ένα σημείο εκκίνησης για μια μακρά, στρατηγική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Τέλος, εύχομαι οι σημερινές συζητήσεις να έχουν αξιόλογα και καρποφόρα αποτελέσματα που στοχεύουν προς την κατεύθυνση της βιομηχανικής ώσμωσης εντός του τομέα της άμυνας.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας».
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ