2016-06-07 03:26:11
Φωτογραφία για Ο W. Schaeuble νέος πρόεδρος της Γερμανίας;
Η προεκλογική περίοδος στη Γερμανία φαίνεται να αρχίζει νωρίτερα από το αναμενόμενο, με το ενδεχόμενο να χρειαστεί η καγκελάριος Angela Merkel να προτείνει τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, καθώς γερμανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι ο Joachim Gauck δεν θα αναζητήσει δεύτερη θητεία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Tο ενδιαφέρον είναι ότι για τη θέση του προέδρου της Γερμανίας, η οποία είναι περισσότερο τυπική και θα καλυφθεί τον επόμενο Φεβρουάριο από την ομονσπονδιακή εθνοσυνέλευση, εφόσον ο J. Gauck δεν διεκδικήσει την παραμονή του είναι πιθανό να προταθεί ο υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.

Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει την A. Merkel να ανανεώσει το επιτελείο της ενόψει των επερχόμενων εκλογών του 2017.

Συγκεκριμένα, βουλευτής του CDU πρότεινε ήδη τον κ. Schaeuble για τη θέση. Όπως είπε στη Bild ο Wolfgang Bosbach, «(ο W. Schaeuble) έχει κάνει εξαιρετική δουλειά σε υψηλές κυβερνητικές θέσεις και διαθέτει επίσης μια διεθνώς μεγάλη φήμη. Ακόμα και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι είναι δύσκολο να το αμφισβητήσουν αυτό».


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ενώ είναι ακόμα αρκετά νωρίς και η κ. Merkel δεν έχει επιβεβαιώσει ότι θα αναζητήσει την τέταρτη θητεία της, η επιλογή του προτεινόμενου προέδρου εκτιμάται ως διαδικασία πολιτικού «μασάζ» στα ενδότερα του κόμματος. Η φημολογία αναφέρεται στο κατά πόσο το CDU και το βαυαρικό αδελφό του κόμμα, CSU, θα μπορέσουν να συμφωνήσουν σε κοινής αποδοχής υποψήφιο πρόεδρο, μετά τις δημόσιες διαμάχες τους για την πολιτική στο προσφυγικό. Παράλληλα, υπάρχουν επίσης συζητήσεις στο συγκυβερνών Σοσιαλδημορατικό κόμμα για το ενδεχόμενο να προτείνει υποψήφιο μαζί με την αντιπολίτευση της Αριστεράς και των Πρασίνων.

Η προεδρία της Γερμανίας περιλαμβάνει κυρίως την εκπροσώπηση της χώρας στο εξωτερικό, αν και J. Gauck παρενέβη στην εσωτερική πολιτική, ειδικότερα στο χειρισμό προσφυγικής κρίσης.

Ο 73χρονος W. Schaeuble είναι μακροβιότερος βουλευτής της Γερμανίας, επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και αποτέλεσε σημαντικό στήριγμα της A. Merkel στο εσωτερικό του CDU, όταν τα ποσοστά της άρχισαν να κατρακυλούν μετά την εισροή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.

Παρόλα αυτά, ο W. Schaeuble εκτιμάται ότι δεν θα είναι εύκολο να κερδίσει την διακομματική υποστήριξη καθώς κατηγορείται ότι η πολιτική του προκάλεσε επιβαρυντικές διαιρέσεις στην ευρωζώνη κατά την περίοδο της κρίσης, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Επιπλέον, οι προεδρικές ψηφοφορίες δεν ήταν πάντα εύκολες για την Angela Merkel, καθώς το 2012 στράφηκε στον Joachim Gauck όταν ο πρόεδρος από το CDU που είχε προτείνει η ίδια, Christian Wulff, παραιτήθηκε από τη θέση μόλις δύο χρόνια μετά την εκλογή του.

Όπως σημειώνεται, η θέση του προέδρου της χώρας ενδέχεται αν δώσει την ευκαιρία στην A. Merkel να οικοδομήσει ξανά την ενότητα ανάμεσα στα αδελφά CDU και CSU, μετά την κριτική που άσκησε το τελευταίο για την πολιτική των «ανοικτών συνόρων» στο προσφυγικό και την δημοσκοπική ώθηση που απέκτησε το ξενοφοβικό «Ενναλλακτική για τη Γερμανία», AfD.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ