2016-06-07 14:01:07
Φωτογραφία για Εκτόξευση βλήματος JAGM από ένα UAV MQ-1C Gray Eagle
Την επιτυχή εκτόξευση ενός κατευθυνόμενου διακλαδικού βλήματος αέρος – εδάφους JAGM (Joint Air-to-Missile) από μη επανδρωμένο αερόχημα MQ-1C Gray Eagle και την επιτυχή προσβολή ενός κινούμενου φορτηγού οχήματος στο πεδίο δοκιμών Dugway, στη Γιούτα, ανακοίνωσε ο συνταγματάρχης James Romero, διευθυντής προγράμματος συστημάτων πυρομαχικών διακλαδικής κρούσης του Στρατού των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το βλήμα εκτοξεύθηκε από απόσταση λίγο μεγαλύτερη των οκτώ χιλιομέτρων σε τυπικό, για τα δεδομένα του Gray Eagle, υψόμετρο και προσέβαλε φορτηγό όχημα κινούμενο με ταχύτητα 32 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Το defence-point.gr σημειώνει επίσης ότι η εκτόξευση που έλαβε χώρα την 25η Μαΐου 2016, ήταν η πρώτη που έγινε από μη επανδρωμένο αερόχημα. Η εκτόξευση ήταν η έβδομη δοκιμαστική για το JAGM. Είχαν προηγηθεί εκτοξεύσεις από επιθετικά ελικόπτερα Apache του Στρατού των ΗΠΑ και Cobra του Σώματος των Πεζοναυτών.


Η δοκιμαστική εκτόξευση έγινε στο πλαίσιο της ύψους 58 εκατ. ευρώ σύμβασης μηχανολογικής και παραγωγικής ανάπτυξης που ανατέθηκε στη Lockheed Martin το καλοκαίρι του 2015. Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης δύο δικαιώματα προαίρεσης, το καθένα ύψους 52,8 εκατ. ευρώ, που αφορούν την χαμηλού ρυθμού αρχική παραγωγή.

Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό το βλήμα που έχει σχεδιαστεί ως αντικαταστάτης του AGM-114 Hellfire και για την προσβολή σταθερών και κινητών στόχων θα αποκτήσει επιχειρησιακή ετοιμότητα το 2018.

Λίγο πριν, τα τέλη του 2017, ο Στρατός των ΗΠΑ θα διεξαγάγει περιορισμένης κλίμακας δοκιμές χρήστη κατά τη διάρκεια των οποίων θα εκτελεστούν από επιθετικά ελικόπτερα Apache βολές στο πλαίσιο τυπικών επιχειρησιακών σεναρίων.

Το JAGM προορίζεται για τον εξοπλισμό των επιθετικών ελικοπτέρων Apache και Cobra αλλά υπό εξέταση βρίσκεται η ολοκλήρωση του και σε άλλες πλατφόρμες, με το Gray Eagle φυσικά να αποτελεί μία από τις κύριες υποψηφιότητες.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ