2016-06-10 09:07:51
Φωτογραφία για Έρχεται η ΥΑ για το νέο Rebate
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com

Συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ζητάει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), την ώρα που η Φαρμακευτική Δαπάνη φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, claw back, rebate και χρέη «επιτάσσουν», κατά το ΣΦΕΕ τη συνάντηση με τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή.

Είναι τόσο η υπέρβαση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, όσο και τα χρέη προς τις εταιρίες που δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για τις εταιρίες και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Παράλληλα, όμως, ο ΣΦΕΕ επιδιώκει να συζητήσει τις παραμέτρους της Υπουργικής Απόφασης, η οποία αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή ένα ενοποιημένο Rebate, με κλίμακες, που θα συνδέεται με το τζίρο, όπως είχε γράψει το Virus (εδώ).

Προσχέδιο είχε στείλει, σύμφωνα με πληροφορίες και ο ΣΦΕΕ.

Με την επιστολή, ο Σύνδεσμος ζητάει διαβούλευση επί της ΥΑ πριν την υπογραφή και δημοσίευσή της.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, επιδιώκεται ειδικά στα ΦΥΚ, η τιμή να ξεκινάει από τη νοσοκομειακή αλλά από την ex factory τιμή.

Βέβαια, στα θέματα που επιδιώκουν να συζητήσουν τετ-α-τετ οι εκπρόσωποι της Φαρμακοβιομηχανίας κυριαρχεί ο εκτροχιασμός της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής όσο και της νοσοκομειακής δαπάνης και η ανάγκη λήψης μέτρων ελέγχου του όγκου της συνταγογράφησης και των φαρμάκων εντός και εκτός των νοσοκομείων.

Την ώρα που τα εκκρεμή χρέη προς τις φαρμακευτικές εταιρείες συνεχίζουν να σωρεύονται και πλέον έχουν φθάσει το €1.2δισ., το πρώτο τετράμηνο του 2016, η υπέρβαση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης εκτιμάται στα €140εκατ., όπως είχε γράψει και το Virus (εδώ), που σημαίνει πως με το ρυθμό αυτό στο τέλος του 2016 θα ξεπεράσει τα €420εκατ.!

Η νοσοκομειακή δαπάνη, μόνο για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ για το πρώτο τετράμηνο εκτροχιάστηκε κατά €66εκατ., που μεταφράζεται σε συνολική ετήσια υπέρβαση, συμπεριλαμβανομένων και της ιδιωτικών κλινικών, που θα πλησιάσει τα €220 εκατ.. Η συνολική δαπάνη έχει οριστεί στα €570εκατ.

Δηλαδή, μόνο για τα νοσοκομεία οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν σε claw back το 28% του κρατικού προϋπολογισμού!

Αν αθροιστούν τα παραπάνω γίνεται σαφές πως, αν η δαπάνη συνεχίσει να εξελίσσεται με αυτό το ρυθμό, στο τέλος του χρόνου ο φαρμακευτικός κλάδος θα πρέπει να καταβάλει €640εκατ., διπλάσιο claw back από πέρσι.

Με το συνυπολογισμό του συνολικού rebate, ο «λογαριασμός» για τη φαρμακοβιομηχανία στα τέλη του 2016 θα έρθει περίπου €1 δισ.!
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ