2016-06-10 10:33:25
Φωτογραφία για Ψήφισμα ΠΣΕΚΑ προς Μπάιντεν με 4 συγκεκριμένα ΜΟΕ για το Κυπριακό
Με την ομόφωνη υιοθέτηση ψηφίσματος το οποίο καλεί τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν και την αμερικανική κυβέρνηση να ασκήσει πιέσεις προς την Άγκυρα για να δεχθεί να εφαρμόσει πριν τη συμφωνία διευθέτησης του Κυπριακού τέσσερα συγκεκριμένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ως απτή απόδειξη της επιθυμίας της για λύση, ολοκληρώθηκαν χθες το μεσημέρι στην Ουάσινγκτον οι εργασίες του 32ου Συνέδριου της ΠΣΕΚΑ. Αναλυτικότερο κείμενο εστάλη με επιστολή προς τον κ. Μπάιντεν.

Νωρίτερα τους αντιπροσώπους ενημέρωσε σε κλειστή συνεδρία ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού αντιπροέδρου, Κόλιν Καλ, ενώ στους συνέδρους ανέπτυξαν τις θέσεις τους, η πρέσβης Ελένη Τσακοπούλου – Κουναλάκη από την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον κι ο βουλευτής Τομ Μαρίνο, από την εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Τα τέσσερα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι: Η άμεση και ουσιαστική μείωση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, η επαναφορά του σχεδίου για διενέργεια μελέτης στη μείζονα περιοχή της Αμμοχώστου, χωρίς περιορισμούς για τους συμμετέχοντες στην επιτροπή, την επίσπευση της διαδικασίας για τους αγνοούμενους και την άρση των περιορισμών για τις θρησκευτικές λειτουργίες στα κατεχόμενα.


Αναλύοντας στους συνέδρους τα ΜΟΕ, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), είπε για το πρώτο πως μία δημόσια και ουσιαστική μείωση των στρατευμάτων, τα οποία θα μεταφερθούν σε περιοχές για να πολεμήσουν τον ISIL, «θα χρησιμεύσει ως απόδειξη της δέσμευσης της Τουρκίας για μια λειτουργική λύση στο κυπριακό και τη δέσμευσή της για την καταπολέμηση του ISIL, χωρίς την Άγκυρα να απολέσει το κύρος της. Θα αντιμετωπίσει επίσης τον πρώτο λόγο για τον οποίο καταψηφίστηκε το 2004 το Σχέδιο Ανάν».

Για το θέμα της Αμμοχώστου, το ψήφισμα αναφέρει ότι «τα Βαρώσια μπορούν να είναι το μεγαλύτερο σύμβολο του τι θα μπορούσε να σημαίνει μια νέα επανενωμένη Κύπρος.

«Η πρόταση για την μελέτη Αμμοχώστου/Βαρωσίων πρέπει να αναβιώσει και να αρχίσει αμέσως, με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων και διεθνών εμπειρογνωμόνων. Αυτό από μόνο του θα έδειχνε ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί προς την κατεύθυνση να προχωρήσει μέχρι τέλους στην επανένωση».

Για το θέμα των αγνοουμένων επισημαίνεται ότι «η Τουρκία πρέπει να άρει όλα τα εναπομείναντα εμπόδια στην αναζήτηση των αγνοουμένων, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος των στρατιωτικών αρχείων και καθιστώντας αμέσως προσβάσιμες στη ΔΕΑ στρατιωτικές περιοχές, αντί μετά από ένα χρονικό διάστημα.

Τέλος για το θέμα των απαγορεύσεων και περιορισμών θρησκευτικών τελετών, το ψήφισμα επισημαίνει πως αν και υπήρξαν ευπρόσδεκτες ενδείξεις ότι αυτή η απόφαση θα αντιστραφεί, οι Τουρκοκύπριοι πρέπει αμέσως να άρουν πλήρως τον περιορισμό αυτό στο σύνολό τους. Επίσης αναφέρει ότι θα πρέπει οι περιορισμοί αυτοί να καταδικαστούν από την Αμερικανική Επιτροπή για Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (U.S. Commission on International Religious Freedom).

Οι θέσεις των προεδρικών υποψηφίων

Με το απόσπασμα ομιλίας της Χίλαρι Κλίντον «για να έχουμε μια ολόκληρη κι ελεύθερη Ευρώπη θα πρέπει να υπάρξει λύση του κυπριακού», ξεκίνησε την παρουσίαση των θέσεων της δημοκρατικής υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, η πρέσβυς Ελένη Τσακοπούλου Κουναλάκη. Αναφέρθηκε επίσης στις σταθερές δεσμεύσεις της κυβέρνησης Ομπάμα για την Ευρώπη και την αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

«Δεν υπάρχει κανένα μαγικό ραβδί. Αν υπήρχε ο πρώτος που θα το είχε χρησιμοποιήσει είναι ο Τζο Μπάιντεν. Το καλύτερο που μπορούμε να έχουμε μία κυβέρνηση που θα υποστηρίζει την συνέχιση της ίδιας πολιτικής για την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι η Χίλαρι Κλίντον θα είναι απολύτως αφοσιωμένη στην προσπάθεια για επίτευξη ουσιαστικής προόδου στο Κυπριακό».

«Ως ΗΠΑ δεν έχουμε το μαγικό ραβδί, αλλά δεν χρησιμοποιήσαμε κι όλα τα εργαλεία στη διάθεσή μας», είπε ο Έντι Ζεμενίδης.

Ο ρεπουμπλικανός βουλευτής της Πενσυλβάνιας, Τομ Μαρίνο – ο πρώτος που από την αρχή υποστήριξε τον Ντόναλντ Τραμπ – παρουσίασε τις θέσεις του προεδρικού υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Είπε – με αφορμή ενημέρωση που του έδωσαν οι ομογενείς για την βράβευση την προηγούμενη από την ΠΣΕΚΑ του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Εντ Ρόις – ότι θα είναι η καλύτερη επιλογή για υπουργός Εξωτερικών για τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο κ. Μαρίνο δεν ανέφερε κάτι συγκεκριμένο για τα μεγάλα διεθνή θέματα, πόσο μάλλον την Κύπρο και την Ελλάδα. Είπε πως ο Τραμπ «θα τινάξει την σκουριά από την αμερικανική εξωτερική πολιτική», δεν θα χρησιμοποιήσει άτομα του «κατεστημένου» που ασχολούνται για δεκαετίες «με τη σημερινή αποτυχημένη εξωτερική πολιτική» και με την διαπραγματευτική του εμπειρία ως επιχειρηματίας, ο Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει ότι μπορεί να καθίσει κάτω με τον οποιονδήποτε και να βρουν λύσεις.

Ο κ. Μαρίνο χαρακτήρισε την Ελλάδα έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους και τόνισε για το προσφυγικό πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί τη χωματερή της Ευρώπης».

Για την Κύπρο ο βουλευτής Μαρίνο παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει το θέμα κι ότι σε πολλά σημεία η εξωτερική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. Και είπε στους ομογενείς μετά τις εκλογές να συναντηθούν μαζί του για να δουν τι μπορούν να κάνουν.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ του επισήμανε ότι οι ομογενείς θα υποστηρίξουν τον υποψήφιο που θα κάνει τις πιο συγκεκριμένες και ισχυρές δεσμεύσεις κι αν θέλει αυτή την υποστήριξη, να κανονίσει συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με την ηγεσία της Ομογένειας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ