2012-05-15 09:21:04
Φωτογραφία για Γίνονται βήματα για τον εντοπισμό καταθέσεων στην Ελβετία
Μία συμφωνία της Βρετανίας με την Ελβετία που αποβλέπει στον εντοπισμό αδήλωτων καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες ενδέχεται να τεθεί σε εφαρμογή χωρίς άλλες αντιδράσεις από την ΕΕ, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών της εφορίας (HMRC) Ντέιβ Χάρτνετ.

Ο Χάρτνετ εκλήθη να απαντήσει σε ερωτήσεις, εάν οι υπεύθυνοι της ΕΕ ενδέχεται να εγείρουν αντιρρήσεις στη συμφωνία που επισφράγισε η Βρετανία, όπως επίσης και στα παρόμοια σύμφωνα που υπέγραψαν πρόσφατα με την Ελβετία η Γερμανία και η Αυστρία, υποστηρίζοντας πως αυτές θα πρέπει να εμπίπτουν σε έναν διακανονισμό στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

«Ίσως κάποια μέρα υπάρξει κάποια οικουμενική συμφωνία, μολαταύτα δεν βλέπω πολλή κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή», τόνισε ο Χάρτνετ σε συγκέντρωση Ελβετών τραπεζιτών στη Ζυρίχη.

Οι αρχές της ΕΕ αρχικά αντιτάχθηκαν στη συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της Ελβετίας, αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν όταν οι ελβετικές αρχές συγκατετέθησαν να συνταχθούν τα επιμέρους σύμφωνα αυτά στους κανονισμούς της ΕΕ. Οι ειδικοί είχαν διχαστεί ως προς το κατά πόσον η ΕΕ θα πρέπει να παρέμβει ξανά για να σταματήσει αυτού του είδους τις διμερείς συμφωνίες.


Από την πλευρά της η Ελβετία επιθυμεί διακαώς να συνάψει σύμφωνα με τις κυβερνήσεις, που πασχίζουν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή στις διάφορες χώρες, για τη φορολόγηση των καταθέσεων προκειμένου να διατηρήσει το προνόμιο της ‘μυστικότητας’ των λογαριασμών, πρακτική που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχίας του τραπεζικού της συστήματος.

Ο Χάρτνετ εξέφρασε την πεποίθηση πως η βρετανική συμφωνία θα εγκριθεί από τους βουλευτές της χώρας του εντός των προσεχών εβδομάδων, όπως επίσης ευελπιστεί πως θα γίνει το ίδιο και στο ελβετικό Κοινοβούλιο σύντομα. Οι Ελβετοί βουλευτές καλούνται να εγκρίνουν το σύμφωνο φορολόγησης των καταθέσεων ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του 2013.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ