2016-06-10 15:19:43
Φωτογραφία για Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στην εκπομπή «Live U» του Τ/Σ «Star» με τη δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη που παραχώρηση, σήμερα Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016, στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και στην δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου, μεταξύ άλλων ανέφερε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις:

Για εκλογικό νόμο και αναθεώρηση του Συντάγματος:

Είναι ξεκάθαρο, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και προηγούμενα στο πρόγραμμα του Συνασπισμού, είμαστε υπέρ της απλής, άδολης αναλογικής. Είναι μια ευκαιρία και σε ένα διάλογο να ακουστούν οι απόψεις. Η απλή αναλογική θα ανασυνθέσει προς μεγαλύτερους σχηματισμούς το όλο πολιτικό σκηνικό. Με την απλή αναλογική θα υπάρξουν ισχυρές κυβερνήσεις και μερικές φορές και μονοκομματικές.

Η Αριστερά, το έχει πει επανειλημμένα ο Αλέξης Τσίπρας και στο κόμμα και στα υπουργικά συμβούλια, δεν ήρθε για να διαχειριστεί τη στιγμή αλλά για να βάλει τη σφραγίδα της σε μεγάλες δημοκρατικές αλλαγές και νομίζω πως αυτό θα γίνει. Το ζήτημα του πόσο θα είναι το όριο, αν θα υπάρχει ή όχι πριμοδότηση, αν ρωτάτε εμένα στη διαδικασία αυτού του διαλόγου, θεωρώ πως δεν πρέπει να υπάρχει πριμοδότηση.


Αν ένα μέρος βουλευτών εκλέγεται με τη λίστα, αν ένα άλλο κομμάτι με εκλογή ανά περιφέρειες και αν θα αλλάξουν οι περιφέρεις, αυτά είναι  τεχνικά ζητήματα. Για την είσοδο στη Βουλή, οι προηγούμενες επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι πρέπει να υπάρχει ένα μικρό ποσοστό, όπως και το ποιός θα πρέπει να είναι ο αριθμός των βουλευτών είναι ένα τεχνικά και πολιτικά ζητήματα που θα πρέπει να τα δούμε.

Είναι ζήτημα δημοκρατικών δομών και δημοκρατικών αξιών. Ο εκλογικός νόμος, για μας τουλάχιστον, δεν είναι ένα εργαλείο αναπαραγωγής της εκάστοτε εξουσίες. Θα πρέπει να φτιαχτεί ένας εκλογικός νόμος ο οποίος να είναι αποδεκτός, εμείς λέμε απλή αναλογική και συνταγματικά κατοχυρωμένη. Για παράδειγμα, αν τον νόμο Βερναρδάκη για τη Δημόσια Διοίκηση τον έβλεπε κάποιος στη στιγμή, θα έβλεπε πως άνθρωποι οι οποίοι προσλήφθηκαν από προηγούμενες καταστάσεις θα γίνουν γενικοί διευθυντές. Όμως αυτό δεν είναι το βασικό. Το βασικό είναι ότι μπαίνει μια διαδικασία, δημοκρατική και τακτοποιητική για τη Δημόσια Διοίκηση. Στα επόμενα δέκα χρόνια αυτή η διαδικασία θα έχει αξίες δημοκρατικές, αξιοκρατικές και θα διαμορφώνει και τη θεσμική μνήμη του κάθε υπουργείου και της κυβέρνησης. Έτσι πρέπει να λειτουργούμε. Και στον εκλογικό νόμο το ίδιο.

Για το θέμα των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας:

Θα μου επιτρέψτε να το σκεφτώ πολύ, επειδή η εκλογή Προέδρου μέσα από τους πολίτες, και συνταγματικά και όσον αφορά το Πολίτευμα, μπορεί να σημάνει πολύ περισσότερα πράγματα. Αυτή τη στιγμή παίζει ένα συγκεκριμένο και ορισμένο ρόλο, δεν έχουμε το σύστημα της Προεδρικής Δημοκρατίας,  όπου ο Πρόεδρος διαμορφώνει και την κυβέρνηση. Θεωρώ πως αυτή τη στιγμή το σύστημα που έχουμε είναι αρκετά ικανοποιητικό. Αν είναι να κρατήσεις τις ίδιες αρμοδιότητες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να γίνεται η ψηφοφορία απευθείας από το λαό, πρέπει να το σκεφτεί κανένας. Αυτό που φοβάμαι είναι η περίπτωση διπλής υπόστασης πολιτικής εξουσίας.

Για την υπόθεση περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα:

Το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει τις διαδικασίες αναθεώρησης του. Αυτές οι διαδικασίες θα τηρηθούν. Δεν πρόκειται και δεν μπορούν να αλλάξουν. Το ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να πάει σε μια δημόσια και κοινωνική διαβούλευση νομίζω ότι κανένας δημοκράτης άνθρωπος δεν μπορεί να έχει διαφορετική αντίληψη. Το γεγονός ότι πρέπει και εντός του Συντάγματος να αναβαθμίσουμε τη δημοψηφισματική λογική, σε αυτό είμαι  πλήρως σύμφωνος. Μου έκανε εντύπωση ότι έγινε ένας πολιτικάντικος συσχετισμός με τα ψευδή δημοψηφίσματα της δικτατορίας. Κακό πράγμα είναι τα δημοψηφίσματα; Θεωρώ πως όσο περισσότερο ο κόσμος ασχολείται με την πολιτική και την κοινωνική ζωή της χώρας σε κεντρικό επίπεδο, όσο εκδηλώνει με διάφορους τρόπους τη βούλησή του, το δημοψήφισμα είναι ένα τέτοιος τρόπος, τόσο το καλύτερο για αυτή τη χώρα.

Για το προσφυγικό:

Ο Πειραιάς θα αδειάσει και για δεύτερη φορά, με την έννοια ότι ο Πειραιάς που είχαμε στις 15 Απριλίου έχει αδειάσει, ωστόσο γεγονός είναι ότι κάποια στιγμή ήρθαν και άλλοι άνθρωποι από το Ελληνικό και από την Ειδομένη. Το σχέδιο μας για να κλείσει η φάση Α, είναι να αδειάσει ο Πειραιάς και  το Ελληνικό και να συγκεντρωθούν οι άνθρωποι που μετά το άδειασμα της Ειδομένης βρίσκονται σε μη ορθολογικές δομές. Στη δεύτερη φάση θα δημιουργήσουμε άλλα 12 κέντρα φιλοξενίας στην Κεντρική Ελλάδα και θα ανακατασκευάσουμε το Κουτσόχερο, τον Κατσικά, τη Ριτσώνα και θα κάνουμε σοβαρές επεμβάσεις σε εκείνα τα κέντρα που απαιτείται. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία προχωράει η διαδικασία του ασύλου και της μετεγκατάστασης και μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχουμε και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα αφορά την εκπαίδευση είτε στα κέντρα φιλοξενίας είτε εκτός κέντρων φιλοξενίας που το επεξεργάζεται πολύ καλά ο κύριος Φίλης.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ