2016-06-10 17:29:13
Φωτογραφία για ΑΠΕ: Αντλησιοταμίευση με γεννήτριες μεταβλητής ταχύτητας στις ελβετικές Άλπεις
Μια μονάδα αντλησιοταμίευσης στις ελβετικές Άλπεις έχει χωρητικότητα ισχύος 1.450 Μεγαβάτ και αποτελεί μια ενδιαφέρουσα καινοτομία στην αποθήκευση ενέργειας.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται με την απελευθέρωση νερού από τη Λίμνη Μουτ που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.480 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το νερό κυλάει σε μια κοιλάδα στους πρόποδες του βουνού, 600 μέτρα χαμηλότερα, όπου κινεί υδρογεννήτριες μεταβλητής ταχύτητας της General Electric. Στο σύστημα ρέουν συνολικά 87 δισεκατομμύρια λίτρα νερού.

Όταν η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια μειώνεται τότε τα ενεργειακά πλεονάσματα -που μπορεί να παράγονται από μη ευέλικτες ή στοχαστικές πηγές ενέργειας όπως τα αιολικά πάρκα- αντλούνται πίσω στη Λίμνη Μουτ όπου αποθηκεύονται υπό τη μορφή υδάτων σε υψόμετρο.

Η μονάδα αντλησιοταμίευσης με την ονομασία Λίνταλ είναι η πρώτη στον κόσμο που διαθέτει τις γεννήτριες μεταβλητής ταχύτητας της GE, μια τεχνολογία με αποδοτικότητα κύκλου λειτουργίας που φτάνει το 80%.


Αυτές οι γεννήτριες διακόπτουν και ξεκινούν τη λειτουργία τους αυτομάτως, πράγμα που επιτρέπει τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας του συστήματος.

Εκπρόσωπος της GE χαρακτήρισε το σύστημα ως γιγάντια φυσική μπαταρία και δήλωσε ότι «το Λίνταλ αποτελεί το πρώτο σύστημα μεταβλητής ταχύτητας της GE που συνδέεται με το δίκτυο και δίνει νέα ώθηση στον κλάδο της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Με την τεχνολογία μεταβλητής ταχύτητας, η GE αποδεικνύει ότι η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι αναμφισβήτητα η πλέον αξιόπιστη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας στο δίκτυο. Η υδροηλεκτρική ενέργεια μπορεί να καταστήσει πιο ευέλικτες και άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ όπως τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά» εξήγησε.

Όσον αφορά στο κόστος της επένδυσης, σύμφωνα με την Axpo, την εταιρεία που διαχειρίζεται τη μονάδα, αυτό ανέρχεται σε 1,9 δισ. Ευρώ. Δεν έχουν όμως δημοσιοποιηθεί στοιχεία σχετικά με τις Μεγαβατώρες που μπορεί να παραγάγει η μονάδα σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα.

Η GE θα εγκαταστήσει την ίδια τεχνολογία σε μια αντίστοιχη μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Ελβετία με την ονομασί Ναν ντε Ντρανς και στη μονάδα Τεχρί στην Ινδία.

Το χωριό Λίνταλ όπου είναι εγκατεστημένο το σύστημα έχει 1.000 κατοίκους.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ