2016-06-10 23:26:12
Φωτογραφία για «Μετανάστες και Πρόσφυγες μέσα από τα Ελληνοκυπριακά Μέσα Ενημέρωσης»
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πρώτα επιστημονικά ευρήματα έρευνας του Εργαστηρίου Γενετικής και Κοινωνικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε σχέση με την  αφήγηση των ελληνοκυπριακών ΜΜΕ για το μεταναστευτικό και τις αναφορές στους μετανάστες και πρόσφυγες και το ρόλο τους στην ελληνοκυπριακή κοινωνία. Σύμφωνα με τα αρχικά ευρήματα της έρευνας, η οποία επικεντρώθηκε σε άρθρα που δημοσιεύθηκαν μεταξύ των ετών 2011 και 2015, σε εφημερίδες παγκύπριας κυκλοφορίας, παρατηρήθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής: σημαντική αλλαγή στους αριθμούς και την αφήγηση με θέμα το μεταναστευτικό, παρουσίαση των μεταναστών ως απειλή για την ελληνοκυπριακή κοινωνία αλλά και αντιρατσιστικός λόγος και/ή επιχειρήματα υπέρ των μεταναστών.

Τα πρωταρχικά αυτά ευρήματα προέκυψαν από την έρευνα που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος με το ακρώνυμο RΕ.CRI.RE (Between the representation of the crisis and the crisis of representation
.  How crisis changed the symbolic background of European societies and identities.  Implication for policy making - Μεταξύ της αναπαράστασης της κρίσης και της κρίσης της αναπαράστασης. Πώς η κρίση άλλαξε το συμβολικό πεδίο των ευρωπαϊκών κοινωνιών και ταυτοτήτων. Προτάσεις για τη διαμόρφωση πολιτικών), το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Προγράμματος HORIZON 2020. Το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι ένας από τους εταίρους στο Ερευνητικό Πρόγραμμα RΕ.CRI.RE, το οποίο στοχεύει στην κατανόηση της αλλαγής που έχει επιφέρει η οικονομική, πολιτική και πολιτισμική κρίση στις κοινωνικές ταυτότητες των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Το Εργαστήριο Γενετικής και Κοινωνικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργάνωσε πρόσφατα επιστημονική ημερίδα με θέμα, «Κοινωνικές αναπαραστάσεις μεταναστών και προσφύγων στα ελληνοκυπριακά Μέσα Ενημέρωσης».

Η Δρ Ειρήνη Καδιανάκη, Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος και Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας,  εισήγαγε το κοινό στο πρόγραμμα RE.CRI.RE και οι Δρ Μαρία Αβρααμίδου, Δρ Μαρία Ιωάννου και η Ελισάβετ Παναγιώτου παρουσίασαν τα αρχικά αποτελέσματα της έρευνας. Τρεις εξωτερικοί ομιλητές συνέβαλαν επίσης στη διοργάνωση: η Δρ. Fabienne Baider (Πανεπιστήμιο Κύπρου) παρουσίασε το θεωρητικό υπόβαθρο και αρχικά ευρήματα του προγράμματος C.O.N.T.A.C.T.  (Creating On line Network, monitoring Team and phone App to Counter hate crime Tactics”) που επικεντρώνεται στη μελέτη των εγκλημάτων μίσους σε 10 χώρες. Η κ. Νάταλη Αλκιβιάδου επικεφαλής του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού Aequitas παρουσίασε τις νομικές πτυχές της ρητορικής μίσους ως έγκλημα με παραδείγματα από συγκεκριμένες χώρες και ο κ. Γιώργος Κακότας από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων συζήτησε τις προσπάθειες που γίνονται από το γραφείο του για την αντιμετώπιση του ρατσισμού στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο Δρ Χάρης Ψάλτης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Κύπρου.

Η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά κάποια αρχικά ευρήματα είναι τα ακόλουθα:

-Παρατηρήθηκε μια σημαντική αύξηση του αριθμού των άρθρων για τη μετανάστευση που δημοσιεύτηκαν στις υπό μελέτη εφημερίδες τις χρονιές 2014 και 2015 σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χρονιές. Οι αριθμοί, για την ακρίβεια, εκτοξεύθηκαν για τη χρονιά 2015, κατά την οποία ο αριθμός των άρθρων με θέμα τη μετανάστευση που δημοσιεύτηκαν ήταν περισσότερο από πέντε φορές μεγαλύτερος συγκριτικά με τη χρονιά 2014.

- Η αναπαράσταση των μεταναστών ως «απειλή». Η αρχική ανάλυση του θέματος αυτού έδειξε πως οι μετανάστες παρουσιάζονται ως «ρεαλιστική» και «συμβολική» απειλή για την ελληνοκυπριακή κοινωνία. Η ρεαλιστική απειλή είναι συνυφασμένη με το ότι οι μετανάστες ευθύνονται για την ανεργία και την εκβάθυνση της κρίσης της κυπριακής οικονομίας κυρίως λόγω της ανεξέλεγκτης χορήγησης επιδομάτων. Συμβολικά, οι μετανάστες αναπαριστώνται ως ανίκανοι να ενσωματωθούν στην ελληνοκυπριακή κοινωνία, αφού παραμένουν προσκολλημένοι στις δικές τους παραδόσεις, θρησκεία, και τρόπο ζωής, κάτι που διαταράσσει την κοινωνική συνοχή.

- Παράλληλα με τις αναπαραστάσεις των προσφύγων ως απειλή, τα αποτελέσματα της έρευνας επεσήμαναν αντιρατσιστικό λόγο και/ή επιχειρήματα υπέρ των μεταναστών. Ο στόχος αυτών των συζητήσεων ήταν να δώσουν αντεπιχειρήματα στην αναπαράσταση των μεταναστών ως απειλή και να αναδείξουν το  ρατσισμό ως ένα σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο το οποίο η ελληνοκυπριακή κοινωνία καλείται να αντιμετωπίσει.

- Η ερευνητική ομάδα του έργου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο αυξανόμενο πρόβλημα της νομιμοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ως θεσμού και ως  συστήματος πολιτιστικών και πολιτικών αξιών. Αυτή η από-νομιμοποίηση φαίνεται να είναι προϊόν της αδυναμίας της Ε.Ε. να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη μετακίνηση των πληθυσμών ειδικά κατά τη χρονική περίοδο 2014-2015. Η Ε.Ε. περιοδικά οικοδομείται είτε ως αρνητικό, είτε ως θετικό πρότυπο για την απόκριση της Κύπρου στη μετανάστευση και την προσφυγική κρίση. Από την ανάλυση προέκυψε, για παράδειγμα, ότι σε αφηγήσεις που είναι υπέρ της μετανάστευσης δίνεται έμφαση στο ότι η Κύπρος πρέπει να εναρμονίζεται με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. Στις αντί-μεταναστευτικές αφηγήσεις, από την άλλη, η βασική ιδέα που οικοδομείται είναι ότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν πιο αυστηρές πολιτικές μετανάστευσης και έτσι  επιτυγχάνουν να διατηρούν τους αριθμούς των μεταναστών και των προσφύγων χαμηλότερους από αυτούς της Κύπρου.

Θεωρείται πώς η έρευνα της παρουσίασης του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος στα Μέσα Ενημέρωσης της Κύπρου μπορεί να συμβάλει στην κατανόηση του τρόπου που τα ζητήματα αυτά γίνονται αντιληπτά στην κυπριακή κοινωνία και στην εξάλειψη φαινομένων προώθησης ρατσιστικών αντιλήψεων.

Για περισσότερες πληροφορίες για το ερευνητικό πρόγραμμα RE.CRI.RE. επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.recrire.eu. Οι ενδιαφερόμενοι σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας που διεξάγει το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου εντός του προγράμματος RE.CRI.RE μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Δρα Ειρήνη Καδιανάκη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:  [email protected]
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ