2016-06-11 12:40:40
Φωτογραφία για ΟΞΥΤΑΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΚΤ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Νέα χροιά και σφοδρότερη ένταση προσλαμβάνει η σύγκρουση ανάμεσα στην ΕΚΤ και στο Βερολίνο με αντικείμενο την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων. Τη σκυτάλη παίρνει αυτήν τη φορά ο τραπεζικός κολοσσός Deutsche Bank δια στόματος του κορυφαίου οικονομολόγου της, Ντέιβιντ Φόλκερτς-Λαντάου. Ο εν λόγω οικονομολόγος κατηγορεί ουσιαστικά την ΕΚΤ ότι εφαρμόζει τυφλά μια οικονομική θεωρία που δεν έχει αντίκρισμα υπό τις υφιστάμενες συνθήκες και επομένως εγκυμονεί κινδύνους.

Σε επιστολή του προς τους επενδυτές, ο εν λόγω οικονομολόγος επισημαίνει πως με τα αρνητικά επιτόκια η ΕΚΤ πλήττει τα κέρδη των τραπεζών και τις αποταμιεύσεις και υπονομεύει την ίδια την αξιοπιστία της. Για τον Φόλκερτς-Λαντάου, η Τράπεζα είναι δέσμια ενός οικονομικού «δόγματος» σύμφωνα με το οποίο μια κεντρική τράπεζα μπορεί να πολεμήσει την επιβράδυνση της οικονομίας τονώνοντας τη ζήτηση με τα χαμηλά επιτόκια που ενθαρρύνουν τις τράπεζες να χορηγήσουν δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
. Όπως εύστοχα υπογραμμίζει, όμως ο εν λόγω οικονομολόγος, πρόκειται για θεωρία που ισχύει σε «φυσιολογικές εποχές, αλλά η εποχή μας δεν είναι κανονική». Οι τράπεζες, όπως ακριβώς και οι πολίτες, επιλέγουν να διατηρήσουν τα κεφάλαιά τους έστω και με ζημία παρά να τα δανείσουν, καθώς η Ευρώπη περιβάλλεται από διαρκώς εντεινόμενη οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα.

Εξίσου επικριτικός είναι, όμως, και προς την επικοινωνιακή πολιτική του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος το καλοκαίρι του 2012 επανέφερε την ηρεμία στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων με την ιστορική δήλωσή του ότι θα κάνει «ό,τι κι αν χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ. Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, αποδεικνύεται πως ο κ. Ντράγκι δεν μπορεί να πείσει τις αγορές και, προϊόντος του χρόνου, χάνει την αξιοπιστία του εφόσον δεν κατορθώνει να επιφέρει τις επιδιωκόμενες αλλαγές.

Εξοικειωμένος με τις δριμείες επικρίσεις από γερμανικά χείλη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αντέκρουσε το επιχείρημα του οικονομολόγου της Deutsche Bank ότι τα αρνητικά επιτόκια δεν έχουν έως τώρα πείσει τις τράπεζες να χορηγήσουν δάνεια στην πραγματική οικονομία. Επανέλαβε την πάγια θέση του πως η νομισματική πολιτική δεν μπορεί από μόνη της να στηρίξει τη χειμαζόμενη οικονομία και επανήλθε για μία ακόμη φορά στην έκκλησή του προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και έμμεσα προς το Βερολίνο για πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική που σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή νομισματική πολιτική θα οδηγήσει σε επιτάχυνση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού. 

Για πολλοστή φορά από την αρχή της κρίσης στην Ευρωζώνη τόνισε: «Αν η άλλη πολιτική δεν είναι ευθυγραμμισμένη με τη νομισματική πολιτική, υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσει η επιστροφή του πληθωρισμό σε επίπεδα κοντά στον στόχο του 2%». Παράλληλα, επανέλαβε την έκκλησή του για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και προειδοποίησε πως το κόστος της καθυστέρησης μπορεί να είναι πολύ υψηλό. Οικονομικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν πρωτοφανή την παρέμβαση Φόλκερτς-Λαντάου κατά της ΕΚΤ καθώς πρόκειται για οικονομολόγο ενός τραπεζικού κολοσσού και όχι για ακαδημαϊκό, πολιτικό ή σχολιαστή.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ