2016-06-11 22:06:15
Φωτογραφία για Υπεράκτια αιολική ενέργεια: Ανταγωνιστική με κόστος κάτω από 80€/MWh το 2025
Η υπεράκτια αιολική ενέργεια μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα χάρη στην κάθετη μείωση του κόστους παραγωγής υποστηρίζουν 11 κορυφαίες εταιρείες ενέργειας λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Την ανακοίνωση υπογράφουν επικεφαλής και κορυφαία στελέχη από τις εταιρείες Adwen, EDP Renewables, Eneco Energie, E.ON Climate and Renewables, GE Renewable Energy, Iberdrola Renovables, MHI Vestas Offshore Wind, RWE Innogy, Siemens Wind Power, Statoil και Vattenfall.

Όπως αναφέρεται, «με την κατάλληλη προετοιμασία και το σωστό ρυθμιστικό πλαίσιο, ο κλάδος πιστεύει ακράδαντα ότι μπορεί να επιτύχει μείωση του κόστους κάτω από τα 80 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh) για τις επενδύσεις που θα δρομολογηθούν το 2025 συμπεριλαμβανομένου του κόστους σύνδεσης με το δίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι τα υπεράκτια αιολικά θα είναι πλήρως ανταγωνιστικά με τις συμβατικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας την προσεχή δεκαετία. Η κλάδος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του κόστους και θα αποτελέσει βασική τεχνολογία ΑΠΕ για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών ρύπων στην Ευρώπη».


«Ως κλάδος, οι κοινές και μεμονωμένες δράσεις που αναλαμβάνονται σε κάθε στάδιο της αλυσίδας αξίας θα αποφέρουν διαρκή και απτά αποτελέσματα που θα καθιερώσουν τα υπεράκτια αιολικά ως απαραίτητη πηγή ηλεκτροπαραγωγής. Αναγνωρίζουμε την ευθύνη μας να παράσχουμε στους καταναλωτές, βιομηχανικούς και οικιακούς, βιώσιμη, ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια. Περιμένουμε οι νομοθέτες να πράξουν τα δέοντα» προσθέτουν οι εταιρείες.

Σε αυτό το πλαίσιο προτείνουν «τη δημιουργία μιας σταθερής και μακροπρόθεσμης αγοράς για τις ΑΠΕ στην Ευρώπη. Εάν η θέλουμε η υπεράκτια αιολική ενέργεια να πραγματώσει τους στόχους μείωσης του κόστους απαιτείται η δρομολόγηση έργων που θα κλιμακώσουν την ανάπτυξη του κλάδου και θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας» υπογραμμίζουν.

«Ύστερα από ένα έτος-ρεκόρ στην εγκατάσταση νέας ισχύος, το 2015, σοβαρό ερωτηματικό παραμένει ποιο θα είναι το περιβάλλον για την υπεράκτια αιολική ενέργεια μετά το 2020. Οι νομοθέτες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο πρέπει να καθορίσουν σαφείς στόχους για τον κλάδο μετά το 2020, με σαφείς νόμους που προσδώσουν επενδυτική σιγουριά».

Καταλήγοντας, οι 11 επιχειρήσεις που συνυπογράφουν την ανακοίνωση σημειώνουν ότι «εκτός από σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο, η περιφερειακή συνεργασία στον κλάδο της υπεράκτιας ενέργειας ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα στο Βορρά».
 Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ